Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι έφηβοι εκτίθενται σε «πικάντικη» λογοτεχνία ενηλίκων από τους influencers του BookTok

Οι έφηβοι εκτίθενται σε «πικάντικη» λογοτεχνία ενηλίκων από τους influencers του BookTok

Το διάβασμα είναι και πάλι cool, αλλά εκδότες και γονείς φοβούνται ότι η νέα τάση του TikTok που προωθεί ερωτικούς τίτλους ξεπερνά τα όρια.

Οι γονείς, οι εκδότες και οι βιβλιοπώλες έχουν επικροτήσει σε γενικές γραμμές το «BookTok», τα βίντεο στο TikTok που προωθούν τη λογοτεχνία. Σε μια εποχή που πολλοί ανησυχούν για τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο μπροστά σε μια οθόνη, το διάβασμα έχει γίνει «cool» στην πλατφόρμα.

Αλλά η τάση για «πικάντικα» (δηλαδή σέξι) βιβλία έχει οδηγήσει σε φόβους ότι τα παιδιά μπορεί να διαβάζουν τίτλους με περιεχόμενο για ενήλικες.

«Είναι φυσιολογικό και υγιές για τους εφήβους να ενδιαφέρονται για το σεξ και δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να εξερευνήσουν αυτό το θέμα από το να διαβάζουν ιστορίες γι’ αυτό»

Η ρομαντική λογοτεχνία είναι το είδος που συζητείται συχνότερα στην εφαρμογή, με τους χρήστες να αναφέρονται σε θέματα όπως «από εχθροί, εραστές» ή «απαγορευμένη αγάπη».

«Eίναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το απευθυνόμενο κοινό για κάθε βιβλίο»

Πολλά από τα βιβλία που είναι δημοφιλή στους BookTokkers, όπως η σειρά Heartstopper της Alice Oseman, απευθύνονται σε εφήβους. Άλλοι τίτλοι, όπως η σειρά Maple Hill της Hannah Grace, το The Love Hypothesis της Ali Hazelwood και το The Spanish Love Deception της Elena Armas, παρουσιάζουν ενήλικη θεματολογία.

Τα βιβλία αυτά έχουν παστέλ εξώφυλλα με χαριτωμένα καρτουνίστικα σχέδια, οπότε κάποιοι ενήλικες ενδέχεται να τα μπερδέψουν με νεανική λογοτεχνία και να μην αντιληφθούν τι ακριβώς διαβάζουν τα παιδιά.

Ένας διευθυντής σχολείου στο Λονδίνο έγραψε στους γονείς καλώντας τους να ελέγξουν αν τα παιδιά τους διαβάζουν βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους

Η συγγραφέας για νέους ενήλικες Alexandra Christo δήλωσε: «Υπάρχει μια αύξηση των νεότερων αναγνωστών που καταπιάνονται με βιβλία «νέων ενηλίκων» ή ενηλίκων, επειδή πλέον είναι πιο εύκολο να τα βρουν με την επιτυχημένη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Ένα μεγαλύτερο ζήτημα είναι ότι ο ορισμός του τι είναι ή δεν είναι βιβλίο ενηλίκων έχει θολώσει με πολλά βιβλία να χρησιμοποιούν μάρκετινγκ βασισμένο σε παρόμοιες τροπικότητες σε όλα τα κοινά, κάνοντας τα πράγματα συγκεχυμένα για τους δυνητικούς αναγνώστες. Όταν τα αποσπάσματα και το περιεχόμενο είναι συχνά σύντομα, εστιάζοντας σε διασκεδαστικά θέματα χωρίς να μπαίνουν σε πραγματικές λεπτομέρειες, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιο είναι το απευθυνόμενο κοινό για κάθε βιβλίο».

18+

Τα σχολεία έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι έφηβοι προσελκύονται από τέτοια βιβλία και τουλάχιστον ένας διευθυντής σχολείου στο Λονδίνου έγραψε στους γονείς καλώντας τους να ελέγξουν αν τα παιδιά τους διαβάζουν βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους.

Οι βιβλιοπώλες προσπαθούν επίσης να καταστήσουν σαφές πότε τα βιβλία περιέχουν περιεχόμενο για ενήλικες. Στην ηλεκτρονική καταχώριση του βιβλίου Icebreaker του Waterstones, του πρώτου της σειράς Maple Hill της Grace, η πρώτη κριτική είναι από έναν από τους βιβλιοπώλες του καταστήματος και αναφέρει ότι το μυθιστόρημα είναι ένα «Πικάντικο ρομάντζο για αναγνώστες 18+».

Το αμερικανικό κατάστημα λιανικής Target περιλαμβάνει μια καρτέλα με «γονικές πληροφορίες». «Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι το Icebreaker είναι ένα ελαφρύ κολεγιακό ρομάντζο με πολλές πολύ γραφικές, λεπτομερείς περιγραφές του σεξ μεταξύ των κύριων χαρακτήρων», αναφέρει η περιγραφή. Συνεχίζει να απαριθμεί τις σεξουαλικές πράξεις που περιγράφονται στο μυθιστόρημα, καθώς και να παραθέτει ορισμένες από τις βρισιές που χρησιμοποιούνται και άλλες προειδοποιήσεις περιεχομένου, όπως η διατροφική διαταραχή ενός χαρακτήρα.

«Δεν νομίζω ότι η έκθεση είναι κάτι το μεμπτό»

Η BookTokker Jasmin Mann δήλωσε: «Τα βιβλία συχνά γίνονται viral στο BookTok με ένα πλήθος δημιουργών να μοιράζονται αυτό που αγαπούν στα βιβλία και ένας από τους βασικούς χαρακτηρισμούς είναι το «πικάντικο». Αλλά υπάρχει μια κλιμακούμενη διαβάθμιση του τι σημαίνει αυτό».

@lunaalovegood.hp #booktok #bookrecs #romancebooks #bookish #booktoker #books #bookspinebreaking #tbr #bookrecommendations #ebook #kindle #novel #booktropes #fictionalcharacters #enemiestolovers #reading #smutbook #darkromancebooks #breakingbookspines ♬ Japrils song – codeblack

Η δική της πρώτη επαφή με τα «πικάντικα» ήταν μέσα από τα βιβλία που διάβαζε ως έφηβη. «Προερχόμενη από ινδικό περιβάλλον, δεν συζητείται συχνά, οπότε τα βιβλία ήταν η μόνη πραγματική μου επαφή με αυτό. Εφόσον λοιπόν οι δημιουργοί και οι εκδότες υποδεικνύουν προληπτικά πόσο πικάντικο είναι ένα βιβλίο, δεν νομίζω ότι η έκθεση είναι κάτι το μεμπτό», είπε.

Η Christo δήλωσε ότι έχει παρατηρήσει ότι οι έφηβοι ζητούν προειδοποιήσεις περιεχομένου και «αξιολογήσεις του πόσο πικάντικο είναι» (συνήθως χρησιμοποιώντας emojis με τσίλι). «Αντί να βλέπω τους εφήβους να προτείνουν πικάντικα βιβλία, βλέπω όλο και περισσότερους να ζητούν βιβλία με λιγότερο πικάντικο περιεχόμενο», δήλωσε η Christo.

«Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά που διαβάζουν πικάντικα βιβλία»

Η συγγραφέας θρίλερ και δημοσιογράφος Kat Rosenfield επέκρινε πέρυσι έναν βιβλιοπώλη στο X επειδή μοιράστηκε ένα βίντεο που πρόσφερε εναλλακτικές λύσεις σε έφηβους αναγνώστες που θέλουν να διαβάσουν βιβλία ενηλίκων. «Φανταστείτε να είστε μια κανονική έφηβη, που προσπαθεί απλώς να αγοράσει κάποια παλιά καλή «βρωμιά» και «να την διώχνουν από το τμήμα με τα ρομαντικά», έγραψε στο Twitter.

«Είναι φυσιολογικό και υγιές για τους εφήβους να ενδιαφέρονται για το σεξ και δεν υπάρχει ασφαλέστερος τρόπος να εξερευνήσουν αυτό το θέμα από το να διαβάζουν ιστορίες γι’ αυτό», πρόσθεσε. «Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά που διαβάζουν πικάντικα βιβλία. Είναι εκείνα που δεν διαβάζουν -ή δεν μπορούν- καθόλου».

Ο βρετανικός εκδότης της Grace and Armas, Simon & Schuster, δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμάς τα βιβλία μας να βρίσκουν το δρόμο τους στους σωστούς αναγνώστες, και έχουμε επίγνωση της καταλληλότητας για την ηλικία ως μέρος αυτού. Περιλαμβάνουμε προειδοποιήσεις για το περιεχόμενο με σαφήνεια και καθιστούμε ξεκάθαρο πότε τα βιβλία απευθύνονται σε ενήλικες αναγνώστες».

*Mε πληροφορίες από Guardian | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Η Niki Detrich, Influencer, προωθεί το The Love Hypothesis στο TikTok.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024