Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυγενάκης: Η Κρήτη να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής

Αυγενάκης: Η Κρήτη να αποτελέσει κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής

Ξεκίνησε η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων

Με την παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ξεκίνησαν σήμερα Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024, στο Ηράκλειο, οι εργασίες του Ενωσιακού Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων, του πρώτου εξειδικευμένου Κέντρου, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Το Κέντρο Αναφοράς, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα που θα υπάρχουν στην Ευρώπη και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων, θα λειτουργεί με τη μορφή της κοινοπραξίας, υπό το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και με την συμμετοχή του Κέντρου Βιολογίας της Ακαδημίας Επιστημών της Τσεχίας και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Υποδεχόμενος την Επίτροπο, Στέλλα Κυριακίδου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι αποτελεί «βαθιά πεποίθηση ότι η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μας, μπορεί να αποτελέσει Κέντρο αναφοράς για την προστασία της υδρόβιας ζωής». Και προσέθεσε ότι σε αυτό συμβάλλει καθοριστικά το κύρος και η δύναμη του Πανεπιστημίου Κρήτης και των στελεχών του με τα οποία υπήρξε κοινός αγώνας για να επιτευχθεί η λειτουργία του Κέντρου στην Κρήτη, που για κάποιους έμοιαζε αδιανόητο.

Το Κέντρο Αναφοράς, είναι ένα από τα τέσσερα που θα υπάρχουν στην Ευρώπη και το πρώτο εξειδικευμένο για θέματα υδρόβιων ζώων

Μάλιστα, τόνισε ότι η λειτουργία του Κέντρου Αναφοράς για την Ευζωία των Υδρόβιων Ζώων καθιστά τη χώρα μας υπολογίσιμη δύναμη στην ευρωπαϊκή Επιστημονική Κοινότητα καθιστώντας το Πανεπιστήμιο Κρήτης σημείο αναφοράς στα υδρόβια ζώα. Παράλληλα θα δημιουργήσει νέες επιστημονικές και ερευνητικές δράσεις, καθώς και νέες ευκαιρίες στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

Σημειώνεται ότι στη λειτουργία του Κέντρου Animal Welfare στο Ηράκλειο της Κρήτης συνέβαλαν καθοριστικά η ολοκληρωμένη πρόταση της κοινοπραξίας, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο Κρήτης και με την υποστήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού και πρωτοπόρος στην τεχνογνωσία γύρω από το ζήτημα της βέλτιστης μεταχείρισης των ιχθύων.

Πρότυπο

Όπως είπε ο υπουργός το Κέντρο Αναφοράς θα αποτελέσει παγκόσμιο πρότυπο για τις υπηρεσίες που θα παρέχει στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις δημόσιες διοικήσεις των κρατών μελών. Διαδραματίζει κύριο ρόλο στην ανάπτυξη της επιστημονικής γνώσης και της τεχνικής καινοτομίας για την χάραξη πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. για την καλύτερη μεταχείριση και κατανόηση των αναγκών των ιχθύων στην υδατοκαλλιέργεια, με σκοπό τη μείωση, τόσο του οικονομικού, όσο και του περιβαλλοντικού κόστους του κλάδου. Επίσης, στοχεύει στην ανταλλαγή επιστημονικών γνώσεων, καθώς και  στην εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση κτηνιάτρων και ιχθυολόγων και γεωτεχνικού προσωπικού.

Την ίδια στιγμή, μέσα από το έργο του, θα συμβάλλει στην ανάπτυξη ορθών πρακτικών, που θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους παραγωγής για τους αλιείς της χώρας μας, ενισχύοντας, παράλληλα, τη βιωσιμότητα των υδατοκαλλιεργειών και αναδεικνύοντας τη σημασία και το σύγχρονο ρόλο των υδάτινων πόρων πανευρωπαϊκά, στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού μοντέλου της ευρωπαϊκής οικονομίας και φυσικά λίγο περισσότερο της ελληνικής οικονομίας.

Αλλαγή του πλαισίου για τον αλιευτικό τουρισμό

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι εντός του 2024, προγραμματίζεται αναμόρφωση και συμπλήρωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, για τη διενέργεια του αλιευτικού τουρισμού, με σκοπό την ενίσχυση της ελκυστικότητας του κλάδου για είσοδο νέων αλιέων και την αναζωογόνηση των κοινοτήτων που εξαρτώνται από την αλιεία, ιδίως μετά την απροσδόκητη κλιμάκωση του κόστους της αλιευτικής παραγωγής.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της αλιείας πανευρωπαϊκά, ο yπουργός επικαλέστηκε μελέτες που μιλούν για δυνατότητα δημιουργίας πλέον των 92.000 νέων θέσεων απασχόλησης από την ανάπτυξη του τομέα της αλιείας στην ΕΕ με περισσότερο από 4,9 δις αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ έκανε αναφορά και στις δυνατότητες που προσφέρει στη χώρα μας το Πρόγραμμα Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021- 2027.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024