Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυγενάκης: Στις 26 Φεβρουαρίου η συζήτηση στην ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Αυγενάκης: Στις 26 Φεβρουαρίου η συζήτηση στην ΕΕ για αλλαγές στην ΚΑΠ

Συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9

Στις 26 Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ, τις οποίες στηρίζει η συμμαχία από τις χώρες του Νότου που μετέχουν στην EUMED-9,  ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η κίνηση αυτή είναι ξέχωρη από τις μεμονωμένες τροποποιήσεις που είχε υποβάλλει η χώρα μας από τον Δεκέμβριο του 2023 και τη χθεσινή έγκριση από το κολλέγιο των Επιτρόπων της απόφασης να επιτραπεί η καλλιέργεια των περίπου 1,5 εκατ. στρεμμάτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγρανάπαυσης, αποφέροντας διπλό όφελος για τους αγρότες.

Στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, με πρωτοβουλία της Βελγικής προεδρίας, συζητούνται οι προτάσεις για αναθεώρηση της ΚΑΠ

«Θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων»

Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο του διαλόγου που έγινε χθες στην τρίωρη σύσκεψη των αγροτών με τον πρωθυπουργό σημειώνοντας ότι ήταν ειλικρινής, πολιτισμένη και εξαιρετικά ποιοτική και στο τμήμα που αφορά τη συζήτηση με το 15μελές των εκπροσώπων των μπλόκων, όσο και της ΕΘΕΑΣ, που είναι το συνδικαλιστικό τριτοβάθμιο όργανο των αγροτών. «Ήταν διαβασμένοι. Ήξεραν που να φθάσουν και αυτό τους τιμά», είπε μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1» και στον ΣΚΑΙ.

Εκτίμηση του ΥπΑΑΤ είναι ότι θα γίνει σωστή αξιολόγηση των μέτρων που πρότεινε ο πρωθυπουργός από το 15μελές των αγροτών που εκπροσωπούν τα μπλόκα, από τα θεσμικά τους όργανα, αλλά και από τους μεμονωμένους αγρότες και τελικά θα οδηγηθούμε σε εκτόνωση.

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών και στις προτάσεις της κυβέρνησης, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε σε ό,τι αφορά το αγροτικό πετρέλαιο, ότι η επιστροφή των 83 εκατ. ευρώ. με τα 40 εκατ. εξ αυτών να δοθούν προκαταβολικά, είναι αυτά που μπορεί να δώσει με τα δεδομένα αυτής της στιγμή, καλώντας τους αγρότες τον Ιούλιο, όπου θα υπάρχουν δεδομένα για την πορεία της οικονομίας, να υπάρξει εκ νέου αξιολόγηση της κατάστασης. Παράλληλα έγινε και συζήτηση για να βελτιωθούν τα κριτήρια καταβολής επιστροφής του ΕΦΚ στους δικαιούχους η οποία συμφωνήθηκε να συνεχισθεί με τον  κ. Πετραλιά, ώστε από το επόμενο έτος να γίνεται η επιστροφή του ΕΦΚ με δικαιότερο τρόπο.

Επανέλαβε στη συνέχεια τις τιμές που ανακοινώθηκαν για το αγροτικό ρεύμα, ενώ για την ΚΑΠ υπενθύμισε την κοινή στάση στο ζήτημα αυτό από τις εννέα χώρες του ευρωπαϊκού Νότου που μετέχουν στην ομάδα των EUMED-9.

Για τις ελληνοποιήσεις είπε ότι γίνονται ήδη έλεγχοι από μικτά κλιμάκια, σε όλο το φάσμα της αγοράς, από τη Γενική Διεύθυνση Τροφίμων του ΥπΑΑΤ, τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, ενώ επισήμανε όι υπάρχουν ήδη αποτελέσματα και αυτό φαίνεται στην τιμή του γάλακτος. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τους παραγωγούς, τους έντιμους μεταποιητές αλλά και τους καταναλωτές», σημείωσε.

«Δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση»

Αναφερόμενος στις μέχρι σήμερα αντιδράσεις των αγροτών, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τες «λελογισμένες», επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να κοπεί η Ελλάδα στη μέση στην περίπτωση που οι αγρότες αποφασίσουν συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αν οι αγρότες επιχειρήσουν να εισέλθουν στην Αθήνα, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι η αντίδραση και η λήψη μέτρων είναι αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας ωστόσο μια ενδεχόμενη τέτοια εξέλιξη, σαφέστατα αρνητική, όπως και κάθε εξέλιξη που θα αναστάτωνε την αγορά, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να την επιτρέψει.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024