Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις φορές ισχυρότερη η Ακροδεξιά από τον Μακρόν

Τρεις φορές ισχυρότερη η Ακροδεξιά από τον Μακρόν

Δημοσκόπηση - σοκ δείχνει τους εθνολαϊκιστές να καλπάζουν στη Γαλλία, ενώ η Λεπέν θεωρείται η πλέον δημοφιλής πολιτικός της χώρας

Εξελέγη πρόεδρος της Γαλλίας υποσχόμενος να εξαλείψει την Ακροδεξιά.

Επτά χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, και άλλα δύο μετά την επανεκλογή του, η Ακροδεξιά καλπάζει.

Πολλοί αναλυτές έκριναν πως ένας από τους βασικότερους λόγους που ο Μακρόν έκανε τον 34χρονο Ατάλ τον νεότερο πρωθυπουργό της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, ήταν για να κοντράρει με το ίδιο «χαρτί της νεότητας» τον 28χρονο Μπαρντελά.

Δημοσκόπηση της συμβουλευτικής εταιρείας Portland Communications που διενεργήθηκε, εν μέσω της αγροτικής κρίσης, στα τέλη Ιανουαρίου στη Γαλλία και περιήλθε εν γνώσει του Politico, θέλει τη γαλλική Ακροδεξιά να αποσπά στις ευρωεκλογές ποσοστό σχεδόν τριψήφιο από εκείνο της κεντρώας συμμαχίας «Μαζί!», που περιλαμβάνει και το μακρονικό κόμμα «Αναγέννηση».

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Συσπείρωση, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν, εμφανίζεται να αποσπά το 33% των ψήφων, ποσοστό ρεκόρ, και η ακόμα πιο ακροδεξιά «Ανακατάκτηση», το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ, το 6% των ψήφων, έναντι μόλις 14% για το «Μαζί!».

Η ηγέτιδα της γαλλικής Ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν όρθια πάνω σε ένα τρακτέρ κατά την επίσκεψή της σε διαμαρτυρία αγροτών στο Ραντινγκέμ της Γαλλίας. Δεν είναι η πρώτη ούτε η τελευταία επικεφαλής ακροδεξιού κόμματος που σπεύδει να εκμεταλλευτεί την οργή των αγροτών για ψήφους

Βαρόμετρο δημοτικότητας

Σύμφωνα άλλωστε με το τελευταίο «βαρόμετρο δημοτικότητας» του Figaro Magazine, η Λεπέν είναι η πλέον δημοφιλής πολιτικός της Γαλλίας, με 40%, έναντι 39% υπέρ του πρώην πρωθυπουργού του Μακρόν, Εντουάρ Φιλίπ και 38% υπέρ του υπαρχηγού της, και επικεφαλής της λίστας του κόμματός της στις ευρωεκλογές, Ζορντάν Μπαρντελά.

Στην 4η θέση, με 29%, ακολουθεί η αποξενωμένη ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν επικεφαλής της λίστας της «Ανακατάκτησης» στις ευρωεκλογές!

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των Γάλλων που δηλώνουν ότι έχουν εμπιστοσύνη στον Εμανουέλ Μακρόν δεν ξεπερνά το 24%, έναντι 33% υπέρ του νέου πρωθυπουργού του, του Γκαμπριέλ Ατάλ.

Πολλοί αναλυτές έκριναν πως ένας από τους βασικότερους λόγους που ο Μακρόν έκανε τον 34χρονο Ατάλ τον νεότερο πρωθυπουργό της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, ήταν για να κοντράρει με το ίδιο «χαρτί της νεότητας» τον 28χρονο Μπαρντελά.

Προς το παρόν, ωστόσο, το στοίχημα δεν δείχνει να αποδίδει.

Το νέο «δόγμα» Ατάλ

Κάποιοι μάλιστα κατηγορούν τον Ατάλ ότι με το νέο «δόγμα» που προωθεί, με τις ευλογίες προφανώς του Μακρόν, μη αποκλείοντας πια από τον επονομαζόμενο «ρεπουμπλικανικό άξονα» την Ακροδεξιά, ούτε και την Ακροαριστερά, αλλά διακηρύσσοντας ότι «ο ρεπουμπλικανικός άξονας, είναι το ημικύκλιο» της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, «κανονικοποιεί» το κόμμα της Μαρίν Λεπέν και της ανοίγει τον δρόμο προς το Ελιζέ.

Σύμφωνα πάντως με τη «Le Monde», αρκετά στελέχη της Εθνικής Συσπείρωσης θεωρούν πως δεν πρέπει να διεκδικήσει για τέταρτη φορά η Λεπέν τη γαλλική προεδρία το 2027 αλλά να παραχωρήσει τη θέση της στον νέο αστέρα της Ακροδεξιάς, τον Μπαρντελά, που δεν κουβαλάει σαν βαρίδια ούτε το όνομά της, ούτε τις προηγούμενες ήττες της.

Ο ζόφος βρίσκεται παντού

Σε κάθε περίπτωση, η Γαλλία δεν έχει την αποκλειστικότητα στον ζόφο.

Η δημοσκόπηση της Portland Communications πραγματοποιήθηκε σε τέσσερα ακόμα ευρωπαϊκά κράτη, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Πολωνία, και όπως διαπιστώθηκε, η Ακροδεξιά αναμένεται να επιτύχει στις ευρωεκλογές σημαντικά κέρδη παντού – εκτός από την Πολωνία, όπου η φιλελεύθερη Πλατφόρμα Πολιτών του πρωθυπουργού, Ντόναλντ Τουσκ, αναμένεται να αποσπάσει ένα 35% των ψήφων.

Στη Γερμανία, για παράδειγμα, η Εναλλακτική για τη Γερμανία εμφανίζεται να κερδίζει ένα 17% των ψήφων, έναντι 11% στις ευρωεκλογές του 2019.

Σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση, πλην για μία ακόμα φορά της Πολωνίας, μία πλειοψηφία των πολιτών δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας τους: στη Γαλλία, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 68% και στη Γερμανία, το 66%.

Σε όλες τις χώρες, επίσης, συμπεριλαμβανομένης αυτής της φοράς της Πολωνίας, οι πολίτες δήλωσαν πως θα βασίσουν την ψήφο τους σε εσωτερικά, και όχι πανευρωπαϊκά ζητήματα, με το κόστος της ζωής να έρχεται πρώτο μεταξύ των θεμάτων που τους απασχολούν σε όλες τις χώρες πλην της Ολλανδίας, οι ψηφοφόροι της οποίας έδωσαν την πρώτη θέση στη στεγαστική κρίση.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024