Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Φόβος για νέα κλιμάκωση μετά την ισραηλινή εκτεταμένη επίθεση στον Λίβανο - Η Ράφα εκπέμπει SOS

Live: Φόβος για νέα κλιμάκωση μετά την ισραηλινή εκτεταμένη επίθεση στον Λίβανο – Η Ράφα εκπέμπει SOS

Live οι εξελίξεις στο in - O Μαχμούντ Αμπάς καλεί τη Χαμάς να «ολοκληρώσει σύντομα» συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ - Οι ΗΠΑ κατέρριψαν πύραυλο των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Νέα κλιμάκωση του πολέμου υπάρχει στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με την ισραηλινή αεροπορία να πραγματοποιεί «εκτεταμένη» επίθεση, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διέταξαν τον κόσμο να εγκαταλείψει το νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς, αλλά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι ο κόσμος φοβάται να φύγει μετά από αναφορές ότι άνθρωποι έχουν πυροβοληθεί.

Το Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη έλαβε αίτημα από τη Νότια Αφρική παρέμβαση κατά της αναμενόμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε την ισραηλινή αντιπροσωπεία να μην επιστρέψει στο Κάιρο για παρατεταμένες συνομιλίες αφού δεν υπάρχει νέα πρόταση της Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

05:30 Κατάπαυση του πυρός ζητούν Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Καναδάς

Οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας και του Καναδά καλούν, με κοινή ανακοίνωσή τους που έδωσαν στη δημοσιότητα, να κηρυχθεί άμεσα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας εναντίον της επικείμενης επίθεσης του Ισραήλ στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τις ενδείξεις πως το Ισραήλ σχεδιάζει χερσαία επίθεση στη Ράφα. Τυχόν στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα θα ήταν καταστροφική», αναφέρει το κείμενο που υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς των τριών κρατών, καλώντας την κυβέρνηση του ισραηλινού ομολόγου τους Μπενιαμίν Νετανιάχου να «μην πάρει αυτόν τον δρόμο».

«Χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστίθεται.

05:00 Αναστέλλει τις απελάσεις Παλαιστινίων ο Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν ο οποίος επικρίνεται από μέρος της εκλογικής του βάσης για την πολιτική σθεναρής υποστήριξης στο Ισραήλ που ασκεί, αποφάσισε ν’ ανασταλούν για δεκαοκτώ μήνες οι απελάσεις Παλαιστινίων που βρίσκονται στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο Λευκός Οίκος.

«Υπό το φως της σύρραξης που συνεχίζεται και των ανθρωπιστικών αναγκών στο πεδίο», ο αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα το οποίο «προστατεύει την πλειονότητα των Παλαιστινίων που ζουν στις ΗΠΑ, με ορισμένες εξαιρέσεις», από την απέλαση, εξήγησε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν, με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες από την αμερικανική προεδρία.

Ο δημοκρατικός πρόεδρος, υποψήφιος για δεύτερη θητεία, δέχεται έντονες επικρίσεις για τις θέσεις του όσον αφορά τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από την πιο προοδευτική πτέρυγα των υποστηρικτών της παράταξής του και τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς.

04:30 Εκρηξη αντισημιτικών ενεργειών στη Βρετανία

Πάνω από 4.000 αντισημιτικές ενέργειες καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2023, σημειώθηκε «έκρηξη» και ρεκόρ έπειτα από την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει έκθεση που δίνει σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα συλλογικότητα της ισραηλιτικής κοινότητας.

Ο σύλλογος Community Security Trust (CST), που καταγράφει τα συμβάντα του είδους και εγγυάται την ασφάλεια των σχολείων και των χώρων λατρείας της ισραηλιτικής κοινότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταμέτρησε 4.103 αντισημιτικές ενέργειες το 2023, με άλλα λόγια αριθμό διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2021, και αυξημένο κατά 147% από το 2022 (περισσότερα εδώ).

03:50 Η Εταιρείας της Παλαιστινιακής Ερυθρά Ημισέληνου δείχνει ασθενοφόρο διάτρητο από ισραηλινές σφαίρες

Η Εταιρείας της Παλαιστινιακής Ερυθρά Ημισέληνου μοιράστηκε μέσω του X ένα βίντεο που, όπως λέει, δείχνει ένα από τα ασθενοφόρα της το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από Ισραηλινούς στρατιώτες. Το βίντεο δείχνει ξεκάθαρα τρύπες από σφαίρες στο μπροστινό παρμπρίζ του ασθενοφόρου.

Η PRCS αναφέρει ότι το ασθενοφόρο δέχθηκε πυρά και το πλήρωμά του δέχθηκε επίθεση «ενώ προσπαθούσαν να μεταφέρουν φιάλες οξυγόνου από το νοσοκομείο Nasser στο νοσοκομείο Al-Amal πριν από περίπου μια εβδομάδα». Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης που διέπει τους νόμους του πολέμου, οι ιατρικές μεταφορές πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται σε κάθε περίπτωση.

03:25  Κίνα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει δώσει σε καμία χώρα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία κατά της Υεμένης

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη, Zhang Jun, δήλωσε την Τετάρτη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν έχει παραχωρήσει σε καμία χώρα το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Υεμένης.

«Επιβεβαιώνουμε ότι το Συμβούλιο δεν έχει εξουσιοδοτήσει ποτέ καμία χώρα να χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Υεμένης και καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκαιο ή να καταχραστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για να προκαλέσει νέες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή την Τετάρτη.

Τόνισε επίσης ότι η συνεχιζόμενη κλιμάκωση και οι «στρατιωτικές ενέργειες ορισμένων χωρών κατά της Υεμένης» έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Νωρίτερα, ο Κινέζος εκπρόσωπος ζήτησε να μην διαστρεβλώνονται οι διατάξεις των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μην δημιουργούνται νέες πηγές έντασης, όσον αφορά τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

03:00 Δεν πέρασαν Ισραηλινά σκάφη από την Ερυθρά θάλασσα λένε οι Χούθι

Ο Zeifollah Al-Shami, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Χούθι, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν στοχεύσει αποκλειστικά ισραηλινά πλοία ή πλοία που συνδέονται με το σιωνιστικό καθεστώς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα στις αρχές Οκτωβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης έχουν πραγματοποιήσει συνολικά 33 επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, με στόχο 17 ισραηλινά πλοία καθώς και 14 και 3 αμερικανικά και βρετανικά πλοία αντίστοιχα, εξήγησε. «Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στρατιωτικοποιούν την Ερυθρά Θάλασσα και θέτουν σε κίνδυνο τη διεθνή ναυτιλία για να προστατεύσουν τα ισραηλινά πλοία», είπε.

Τα σχόλια έγιναν ενώ οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησαν την Τετάρτη κοινές αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Υεμένης στη στρατηγική δυτική επαρχία Χουντάιντα για δεύτερη φορά από την Τρίτη. Οι αεροπορικές επιδρομές αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας για την άσκηση πίεσης στις ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης ώστε να σταματήσουν τις επιθέσεις τους στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι κάτοικοι της Υεμένης δεν έχουν μέχρι στιγμής πτοηθεί από την επίθεση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, υποσχόμενοι να συνεχίσουν τις επιχειρήσεις έως ότου το ισραηλινό καθεστώς σταματήσει τον γενοκτονικό του πόλεμο στη Γάζα.

02:40 Το Ιράν κάνει ασκήσεις προσομοίωσης καταστροφής των υποστέγων των ισραηλινών F-35

Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε σε άσκηση που διεξήγαγε το IRGC την Τρίτη. Κατά την άσκηση το IRGC εκτόξευσε βελτιωμένες εκδόσεις των βαλλιστικών πυραύλων Emad και Qadr εναντίον των υπόστεγων F-35 που βρίσκονταν μέσα σε μια μακέτα της αεροπορικής βάσης Palmachim του Τελ Αβίβ. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης διέθεταν ενισχυμένο εκρηκτικό ρύγχος καθώς και αυξημένο βεληνεκές και ακρίβεια.

Σύμφωνα με τo πρακτορείο Tasnim, η βελτιωμένη έκδοση των πυραύλων Emad υγρού καυσίμου έπληξε τους στόχους που βρίσκονταν σε απόσταση 1.700 χιλιομέτρων (1056 μίλια) με περιθώριο σφάλματος μικρότερο από τέσσερα μέτρα.

Η αεροπορική βάση Palmachim, που βρίσκεται 12 χιλιόμετρα νότια της πόλης Τελ Αβίβ στη μεσογειακή ακτή, χρησιμεύει ως η κύρια εγκατάσταση που στεγάζει τα «αόρατα» αεροσκάφη F-35 του Ισραήλ.

02:15 Ο Ισραηλινός στρατός μετέφερε τον Μαρουάν Μπαργκούτι

Ο Ισραηλινός στρατός μετέφερε τον φυλακισμένο εθνικό ηγέτη Μαρουάν Μπαργκούτι από τη φυλακή «Ofer» σε απομόνωση μετά από ισχυρισμούς ότι φέρεται να σχεδιάζει να πυροδοτήσει μια ιντιφάντα στη Δυτική Όχθη πριν από το Ραμαζάνι τον επόμενο μήνα. Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο ηγέτης Μπαργκούτι «εργαζόταν μέσω διαφόρων καναλιών σε μια προσπάθεια να εκραγεί μια τρίτη ιντιφάντα», γεγονός που έρχεται υπό το φως των φόβων για μια σημαντική κλιμάκωση στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Ο Μπαργκούτι είχε προηγουμένως μεταφερθεί σε απομόνωση στη φυλακή «Ramon» τον Δεκέμβριο του 2023 και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά οποιαδήποτε πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων. Η Λέσχη Κρατουμένων δήλωσε ότι θεωρεί τη διοίκηση των φυλακών πλήρως υπεύθυνη για τη ζωή του.

Ο Μπαργκούτι, εθνικό και ενωτικό σύμβολο, είναι φυλακισμένος από το 2002 με πέντε φορές ισόβια, ενώ πριν από αυτό ήταν ο ανθεκτικός Γενικός Γραμματέας της Fatah στη Δυτική Όχθη. Οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να κερδίζει κάθε υποψήφιο σε πιθανές εκλογές.

01:50 Νέα έργα στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου

Τα έργα συνεχίζονται κανονικά.

Σύμφωνα με το Ίδρυμα του Σινά, οι αιγυπτιακές αρχές έχουν αρχίσει την κατασκευή μιας «ρυθμιστικής ζώνης εκτόνωσης» που περιβάλλεται από ψηλά τείχη για να υποδεχθεί Παλαιστίνιους από τη Γάζα σε περίπτωση μαζικής εξόδου.

Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται καθώς οι Παλαιστίνιοι στη Ράφα έχουν καταγράψει φωτογραφικά και βιντεοληπτικά την κατασκευή τειχών στα σύνορα τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ίδρυμα του Σινά αποκάλυψε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες στο ανατολικό Σινά αποσκοπούν στη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας, σκοπεύοντας να φιλοξενήσουν πρόσφυγες από τη Γάζα σε περίπτωση εξόδου.

Δύο τοπικοί εργολάβοι δήλωσαν ότι τα κατασκευαστικά έργα ανατέθηκαν σε τοπικές εταιρείες με υπεργολαβία από την εταιρεία Sons of Sinai Construction and Building Company, που ανήκει στον επιχειρηματία Ιμπραχίμ Αλ-Αρτζάνι, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο καθεστώς Σίσι. Ο Αρτζάνι κερδίζει επίσης σημαντικά από τον εκβιασμό των κατοίκων της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ. Το καθεστώς Σίσι και ο μηχανισμός πληροφοριών του κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών του ομίλου Organi, στον οποίο ανήκει και η εταιρεία Hala που κερδίζει από το πέρασμα της Ράφα.

Το σχέδιο αποσκοπεί στη δημιουργία μιας περιοχής που θα περιβάλλεται από τείχη ύψους 7 μέτρων, αφού πρώτα καθαριστούν τα ερείπια των σπιτιών των αρχικών κατοίκων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», τις επιχειρήσεις του οποίου επέβλεπε σημαντικά και ο Αρτζάνι. Μάλιστα, οι μισθοφόροι του Αλ Αρτζάνι, η πολιτοφυλακή «Ιππότες του Χαϊθάμ», επιβλέπουν σε μεγάλο βαθμό την ασφάλεια στην περιοχή κατασκευής.

01:25 Οι Ρεπουμπλικανοί δεν δείχνουν καμία βιασύνη να περάσουν το νομοσχέδιο στρατιωτικής βοήθειας για Ισραήλ και Ουκρανία

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Μάικ Τζόνσον δηλώνει ότι η Βουλή των ΗΠΑ δεν θα αισθανθεί «βιασύνη» να περάσει το πακέτο εξωτερικής βοήθειας ύψους 95,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και άλλους συμμάχους, σηματοδοτώντας μια περαιτέρω καθυστέρηση όσον αφορά την αποστολή στρατιωτικού υλικού και πυρομαχικών που χρειάζεται επειγόντως το Κίεβο για να πολεμήσει τη Ρωσία.

Ο Τζόνσον έκανε τις δηλώσεις αυτές κεκλεισμένων των θυρών σε μια πρωινή συνεδρίαση των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι οποίοι συντάσσονται σε μεγάλο βαθμό με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον επικρατέστερο υποψήφιο του κόμματος για την προεδρία, αντιτιθέμενοι στην εξωτερική βοήθεια που ενέκρινε η Γερουσία για τον αγώνα της Ουκρανίας κατά της εισβολής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος ενημέρωσε τους συναδέλφους του ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα «εργαστεί αντ’ αυτού με τη θέλησή της», κατά την εξέταση του πακέτου, αναφέρει πρόσωπο που γνωρίζει τις ιδιωτικές παρατηρήσεις και του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να τις συζητήσει.

«Η υπό ρεπουμπλικανική ηγεσία Βουλή των Αντιπροσώπων δεν θα μπλοκαριστεί ούτε θα εξαναγκαστεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια», λέει ο Τζόνσον σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια.

01:00 Η Χεζμπολάχ επιδεικνύει αυτό που λέει ότι είναι ισραηλινό drone

Η λιβανέζικη οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο μέσω του καναλιού της στο Telegram, το οποίο δείχνει ένα drone που, όπως λέει, αιχμαλωτίστηκε ενώ πετούσε κοντά στα λιβανέζικα σύνορα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Το μοντέλο του μη επανδρωμένου αεροσκάφους είναι το Skylark I-LEX, το οποίο σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία Elbit Systems είναι ένα εναέριο αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο βίντεο, στο drone διακρίνονται καθαρά γράμματα στα εβραϊκά.

00:35 Ο ΟΗΕ λέει ότι η επικίνδυνη κλιμάκωση στο Λίβανο πρέπει να σταματήσει

Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για την αυξανόμενη ένταση στα σύνορα μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου, μετά από μια σειρά φονικών ανταλλαγών νωρίτερα σήμερα.

«Η πρόσφατη κλιμάκωση είναι πράγματι επικίνδυνη και πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ, προσθέτοντας ότι οι ειρηνευτές της αποστολής του ΟΗΕ στο Λίβανο παρατήρησαν «μια ανησυχητική αλλαγή στις ανταλλαγές πυρών μεταξύ των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων και ένοπλων ομάδων στο Λίβανο».

00:25 Υπουργείο Υγείας Γάζας: Κατάσταση πανικού παραμένει μεταξύ των εγκλωβισμένων στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας της Γάζας Dr Ashraf al-Qudra έδωσε μια ενημέρωση σχετικά με την κατάσταση στο Nasser Medical Complex στο Khan Younis, το οποίο βρίσκεται υπό ισραηλινή επίθεση εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Τα σημαντικότερα σημεία της: Η ισραηλινή κατοχή ζητά από τη διοίκηση του Nasser Medical Complex να εκκενώσει τους εναπομείναντες εκτοπισμένους. Περισσότεροι από 1.500 εκτοπισμένοι βρίσκονται ακόμα μέσα. Τουλάχιστον 190 μέλη του προσωπικού του Nasser Medical Complex και 299 από τα μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται ακόμα μέσα σε αυτό. Επιπρόσθετα 273 ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν και 327 συνοδοί βρίσκονται ακόμα στα τμήματα του Nasser Medical Complex.

Νερό υπονόμων νερό πλημμυρίζει το τμήμα επειγόντων περιστατικών και χρειάζεται συντονισμός για τη διατήρηση του δικτύου αποχέτευσης. Ιατρικά και μη ιατρικά απόβλητα συσσωρεύονται στα τμήματα και στους προαύλιους χώρους του νοσοκομείου, γεγονός που απειλεί με υγειονομική καταστροφή. Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για να σταματήσουν οι ηλεκτρογεννήτριες το αργότερο εντός 72 ωρών. Σημειώνεται σοβαρή έλλειψη πόσιμου νερού, νερού προσωπικής υγιεινής και αιμοκάθαρσης ως αποτέλεσμα της στόχευσης των δεξαμενών νερού, της βλάβης τους και της αδυναμίας συντήρησής τους.

00:00 Κορυφαίος Αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει την είσοδο αλεύρου στη Γάζα

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν λέει ότι η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επέτρεψε τη χορήγηση βοήθειας στη Γάζα παρά τις υποσχέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Ο Σάλιβαν αναφέρθηκε επίσης στην αναμενόμενη επίθεση στη Ράφα, στην πιθανή συμφωνία εκεχειρίας και στην κλιμάκωση του Λιβάνου.

Ακολουθούν όσα είχε να πει: «Το αλεύρι δεν έχει κινηθεί με τον τρόπο που περιμέναμε ότι θα κινηθεί και αναμένουμε ότι το Ισραήλ θα τηρήσει τη δέσμευσή του να μεταφέρει αυτό το λουλούδι στη Γάζα». Οι ΗΠΑ ζητούν από το Ισραήλ να διαμορφώσει ένα «αξιόπιστο σχέδιο» για την επίθεσή του στη Ράφα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη: την προστασία των αμάχων στην πολυσύχναστη πόλη, τη διασφάλιση της ροής της βοήθειας και την εγγύτητα των μαχών στα αιγυπτιακά σύνορα.

«Οι αθώοι πολίτες στη Γάζα υπέστησαν εξαιρετικό πόνο και απώλειες αυτούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες». Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν μια παρατεταμένη παύση των μαχών μέσω μιας συμφωνίας για τους αιχμαλώτους, αλλά θέλουν να δουν τη Χαμάς «να ηττάται τελικά». Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί είναι ασφαλείς από την «απειλή» της Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα της χώρας.

23:35 Ο πόλεμος στη Γάζα «περιέπλεξε» τις ειρηνευτικές προσπάθειες στην Υεμένη

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη δήλωσε ότι οι περιφερειακές εντάσεις, οι επιδρομές των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και η εκστρατεία επιθέσεων των ΗΠΑ μαζί με την απόφαση να επαναπροσδιοριστούν οι Χούθι ως «τρομοκρατική οργάνωση» περιπλέκουν τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην πολυετή σύγκρουση στην Υεμένη.

«Πέρυσι (τα μέρη) ήταν κοντά στο να καταλήξουν σε κάποιου είδους πιθανή συμφωνία. Αυτό που άκουσε το Συμβούλιο Ασφαλείας εδώ την Τετάρτη είναι ότι τώρα αυτό έχει, όχι εντελώς εκτροχιαστεί λόγω της τρέχουσας κατάστασης (στην περιοχή), αλλά σίγουρα έχει γίνει πολύ πιο περίπλοκο», ανέφερε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Gabriel Elizondo από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στους Χούθι ανέφεραν αρκετές επιθέσεις στην Υεμένη μόνο σήμερα, αν και σημειώνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον Ιανουάριο.

23:20 «Συντετριμμένες» οι ΗΠΑ από ακόμα μια δολοφονία Παλαιστινίου Αμερικανικής καταγωγής

Οι ΗΠΑ δηλώνουν «συντετριμμένες» από την πρόσφατη δολοφονία του Παλαιστίνιο-Αμερικανού Mohammad Ahmad al-Khdour στη Δυτική Όχθη και απαιτούν έρευνα για το θάνατό του.

Η Washington Post ανέφερε ότι ο 17χρονος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από ισραηλινά στρατεύματα στο Μπιντού κοντά στη Ραμάλα υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Οι IDF δεν έχουν ακόμη εκδώσει κάποιο σχόλιο για το περιστατικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών. Ζητάμε επειγόντως μια γρήγορη, ενδελεχή και διαφανή έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους απόδοσης ευθυνών», αναφέρεται σε tweet του Γραφείου Παλαιστινιακών Υποθέσεων των ΗΠΑ.

Ο θάνατος του Al-Khdour επεκτείνει έναν αυξανόμενο κατάλογο περιστατικών που αφορούν Αμερικανούς πολίτες για τα οποία η κυβέρνηση Biden έχει ζητήσει διευκρινίσεις από το Ισραήλ.

Τον περασμένο μήνα ένας άλλος 17χρονος με το όνομα Tawfic Abdel Jabbar πυροβολήθηκε νεκρός στη Δυτική Όχθη. Η αστυνομία δήλωσε ότι ένας αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ένας στρατιώτης και ένας ισραηλινός έποικος άνοιξαν πυρ εναντίον του Jabbar αφού τον θεώρησαν απειλή. Οι ΗΠΑ ζήτησαν επίσης να διεξαχθεί έρευνα και για αυτό το περιστατικό.

Αρκετοί Παλαιστίνιοι Αμερικανοί έχουν επίσης συλληφθεί από το Ισραήλ τόσο στη Δυτική Όχθη όσο και στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας πρόσθετα σχόλια ανησυχίας από αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

23:05 Ισραηλινή πρώην όμηρος: Ο Σινουάρ μας είπε ότι είμαστε εκεί μόνο επειδή χρειάζεται μοχλό πίεσης για την ανταλλαγή αιχμαλώτων

Η Ισραηλινή απαχθείσα από το κιμπούτς Νιρ Οζ, η οποία απελευθερώθηκε από την αιχμαλωσία της Χαμάς τον Νοέμβριο, Μαργκαλίτ Μόζες , δήλωσε ότι δεν κοιμήθηκε για 50 νύχτες στην αιχμαλωσία. Σε συνέντευξή της στο ισραηλινό ειδησεογραφικό κανάλι 12, η Moses είπε ότι οι απαγωγείς της την αποκαλούσαν «λογαχό της Χαμάς» και ότι «έκανε καλή συζήτηση μαζί τους».

Όταν ρωτήθηκε αν αναγνώρισε τον ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, απάντησε «πώς θα μπορούσα να μην αναγνωρίσω αυτόν τον νάνο;» και είπε ότι «μας είπε να μη φοβόμαστε, θα μας φροντίζουν και θα μας ταΐζουν. Είπε ότι είμαστε εδώ μόνο και μόνο επειδή χρειαζόταν μοχλό πίεσης για να διαπραγματευτεί την ανταλλαγή αιχμαλώτων. Τον πίστεψα και σκέφτηκα ότι θα είχαμε βγει όλοι από εκεί μέσα σε δύο εβδομάδες».

22:40 Οι διαμαρτυρίες που ζητούν συμφωνία με την Χαμάς, ενδυναμώνουν τον Σινουάρ, λέει ο Σμότριχ

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ λέει ότι οι μαζικές διαμαρτυρίες που ζητούν συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων βλάπτουν τις προοπτικές απελευθέρωσής τους.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Kikar Shabbat Haredi, ο Σμότριχ λέει ότι «ένα από τα πράγματα που βλάπτουν περισσότερο την πιθανότητα να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα είναι η εκστρατεία και οι διαμαρτυρίες».

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος του Θρησκευτικού Σιωνισμού λέει ότι για τον επικεφαλής της Χαμάς, «ο Σινουάρ κάθεται και παρακολουθεί τις διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις για τώρα και πάση θυσία…. και λέει υπέροχα, λίγη υπομονή ακόμα και θα κερδίσω».

22:15 Χεζμπολάχ: Η ισραηλινή ευρείας κλίμακας επίθεση στο Νότιο Λίβανο δεν θα μείνει αναπάντητη

Ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασίμ Σαφιεντίν τόνισε ότι η ευρείας κλίμακας ισραηλινή επίθεση στο νότιο Λίβανο δεν θα μείνει αναπάντητη, προσθέτοντας ότι η Αντίσταση θα απαντήσει κατάλληλα.

Μιλώντας σε πένθιμη τελετή στο Νταλίγιε της Βηρυτού, ο Σαγιέντ Σαφιεντίν τόνισε ότι η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει την επίθεση στα σύνορα εναντίον του ισραηλινού εχθρού μέχρι να τελειώσει ο πόλεμος στη Γάζα. Ο Σαγιέντ Χασίμ Σαφιεντίν υποστήριξε ότι ο σιωνιστικός εχθρός θα αποτύχει να επιτύχει τους στόχους του πολέμου του 2006, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικές επιδόσεις της Αντίστασης θα ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αντιπαράθεσης.

Ισραηλινή επίθεση στο Νότιο Λίβανο

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη επιτίθενται στις πόλεις Αντσίτ, Αλ-Σαχαμπίγιε Αλ-Σογουανέ καθώς και στα υψώματα Αλ-Τζαμπούρ και στα περίχωρα του Ικλίμ Αλ-Τούφα στο Νότιο Λίβανο, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Al-Manar.

Ο δημοσιογράφος ανέφερε ότι οι αεροπορικές επιδρομές άφησαν έναν μάρτυρα και 9 τραυματίες στο Αντσίτ καθώς και 3 νεκροί (γυναίκα, αγόρι, μωρό) στην πόλη Αλ-Σογουανέ).

21:58 Η Ισλαμική Τζιχάντ λέει ότι εκτόξευσε ρουκέτες προς ισραηλινές πόλεις γύρω από τη Γάζα

Οι Ταξιαρχίες Κουντς, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, λέει ότι εξαπέλυσε επίθεση με ρουκέτες στις 21:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις IDF και την εφημερίδα Haaretz, ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί για ρουκέτες στο κιμπουτς Ζικίμ και την Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ.

21:50 Βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ στη Ναμπατιέ στον νότιο Λίβανο

Το Al Jadeed News μεταδίδει βίντεο από τη Ναμπατιέ στον νότιο Λίβανο, όπου χτύπησε το Ισραήλ.

21:40 Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα μια ανθρωπιστική καταστροφή

Σύμφωνα με το Reuters, η Αναλένα Μπέρμποκ, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε ότι μια ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα μια ανθρωπιστική καταστροφή.

21:34 Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Μπλίνκεν και Αλγερινός ΥΠΕΞ μίλησαν για τις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε σήμερα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας, Άχμεντ Ατάφ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ.

Οι δύο τους μίλησαν «για τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη ενός διαρκούς τέλους στην κρίση στη Γάζα που θα παρέχει διαρκή ειρήνη και ασφάλεια τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη να διασφαλιστεί η προστασία των αμάχων, η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα και την ισχυρή δέσμευσή μας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. Συμφώνησαν να συνεχίσουν τον στενό συντονισμό για τα θέματα αυτά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο Μπλίνκεν μετέφερε επίσης τα συλλυπητήριά του στον Ατάφ για τον θάνατο τριών Αλγερινών στρατιωτών σε συντριβή ελικοπτέρου την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Γκαρντάια».

21:25 Ινστιτούτο Λέμκιν για την Αποτροπή Γενοκτονίας: Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι συνένοχη στη Γάζα

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση Ινστιτούτο Λέμκιν για την Αποτροπή Γενοκτονίας δήλωσε ότι η κυβέρνηση «πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει περαιτέρω καταστροφές, απώλειες ζωών και εκτοπισμούς στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη».

«Καμία από τις τακτικές της κυβέρνησης Μπάιντεν για να αρνηθεί τη γενοκτονία και να αποφύγει τη λογοδοσία δεν θα αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου. Ο πρόεδρος Μπάιντεν και βασικοί αξιωματούχοι της κυβέρνησης βρίσκονται σε μια πορεία που θα τους θυμούνται ως τους κύριους αρωγούς μιας από τις χειρότερες γενοκτονίες του 21ου αιώνα», αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

21:15 Ισραηλινή επιδρομή στη Ναμπατιέ, βαθιά μέσα στον νότιο Λίβανο

Σύμφωνα με λιβανέζικα ΜΜΕ, το Ισραήλ πλήττει τη Ναμπατιέ, βαθιά μέσα στον νότιο Λίβανο.

Δεν είναι σαφές ποιος είναι ο στόχος των IDF, ωστόσο φαίνεται ότι το Ισραήλ κλιμακώνει την επίθεσή του, κάτι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία για περιφερειακή επέκταση του πολέμου.

21:06 Σειρήνες ακούγονται στο νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες ακούγονται στο κιμπούτς Ζικίμ και στην Ασκελόν στο νότιο Ισραήλ.

Πηγή φωτογραφίας: Google Maps

20:56 Αρχηγός IDF: Η αποστολή μας είναι να είμαστε έτοιμοι για πόλεμο στον βορρά

Ο αρχηγός του επιτελείου των IDF Χέρζι δήλωσε την Πέμπτη ότι πραγματοποίησε συνάντηση για την κατάσταση στα βόρεια σύνορα με τους διοικητές των IDF, μαζί με τον επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης υποστράτηγο Όρι Γκορντίν και τον διοικητή της Μεραρχίας 91 ταξίαρχο, Σάι Κλάπερ.

Ο Χαλέβι δήλωσε ότι η μάχη στον βορρά δεν θα τελειώσει πριν οι κάτοικοι του βορρά μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους «με ένα πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας».

Ο ίδιος είπε στους διοικητές: «Όταν επιστρέφετε στα σπίτια σας, ο ρόλος σας είναι να είστε προετοιμασμένοι για πόλεμο. Αυτή είναι η πρώτη μας αποστολή και τώρα επικεντρωνόμαστε στο να είμαστε προετοιμασμένοι για πόλεμο στον βορρά».

Ο Χαλέβι πρόσθεσε: «Τελικά, θα είμαστε έτοιμοι για πόλεμο. Εάν δεν καταλήξει σε πόλεμο, δεν θα καταλήξει σε συμβιβασμό στους στόχους μας, η Χεζμπολάχ δεν είναι στον φράχτη, θα απωθήσουμε όλες τις δυνατότητές της, θα είναι πολύ πιο ήσυχα, θα υπάρχει σταθερότητα και θα είμαστε σε θέση να πούμε στους κατοίκους ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Θα συμβεί αυτό αύριο; Πιθανώς όχι, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος. Νομίζω ότι, μετά τη συνομιλία μου με τους επικεφαλής των βόρειων δήμων, και αυτοί προτιμούν να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

20:47 Το Βατικανό χαρακτηρίζει «δυσανάλογη» την αντίδραση του Ισραήλ, το οποίο απορρίπτει την κριτική

Διπλωματική σύγκρουση έχει ξεσπάσει μεταξύ Βατικανού και Ισραήλ. Με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Αγίας Έδρας, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση του ισραηλινού στρατού. Πρόσθεσε, δε, ότι «η παρούσα κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί» και ότι «πρέπει να βρεθούν νέοι δρόμοι για να λυθεί το πρόβλημα της Γάζας και της Παλαιστίνης».

«Πιστεύω ότι νιώθουμε όλοι αγανάκτηση για τα όσα συμβαίνουν, για τη σφαγή αυτή, αλλά πρέπει να έχουμε το αναγκαίο θάρρος για να προχωρήσουμε και να μην χάσουμε την ελπίδα διότι διαφορετικά θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει αντιθέτως να παλέψουμε μέχρι τέλους και να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε όσο γίνεται τη συμβολή μας», είπε ο καρδινάλιος Παρολίν.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αγία Έδρα υπογράμμισε ότι «για τον θάνατο και την καταστροφή στην Γάζα ευθύνεται αποκλειστικά και μόνον η Χαμάς» και ότι «η Χαμάς μετέτρεψε τη Γάζα στη μεγαλύτερη τρομοκρατική βάση που υπήρξε ποτέ».

Σύμφωνα με την πρεσβεία του Ισραήλ στο Βατικανό, «οι επιχειρήσεις που διεξάγει ο ισραηλινός στρατός γίνονται με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο». Θεωρεί, τέλος, ότι «δεν αρκεί να καταδικάζεται η σφαγή της 7ης Οκτωβρίου, αν μετά κατηγορείται το Ισραήλ, με αναφορά στο δικαίωμά του στην ύπαρξη και στη νόμιμη άμυνα, μόνον ως κάτι το υποχρεωτικό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το γενικότερο πλαίσιο».

Ο υπεύθυνος των μέσων ενημέρωσης του Βατικανού, Αντρέα Τορνιέλι, τέλος, σε παρέμβασή του στον ιστότοπο Vatican News, υπενθύμισε ότι και η συγγραφέας και ποιήτρια Έντιθ Μπρουκ, η οποία έζησε την τραγική εμπειρία του Άουσβιτς, «κατέκρινε την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού» και «εξέφρασε θέσεις παρόμοιες με εκείνες του καρδινάλιου Πιέτρο Παρολίν».

20:37 Ο ΠΟΥ δηλώνει ότι του αρνούνται την πρόσβαση στο νοσοκομείο Νάσερ

Ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Ταρίκ Γιασάρεβιτς λέει ότι ο οργανισμός του ΟΗΕ δεν έχει πρόσβαση στο νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς από τις 29 Ιανουαρίου, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν θέσει τις εγκαταστάσεις του ιδρύματος υπό πολιορκία.

«Προσπαθήσαμε αρκετές φορές να πάμε εκεί, αλλά τα αιτήματά μας απορρίφθηκαν. Ακούσαμε αναφορές ότι περίπου 400 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, ότι 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ότι μια αποθήκη έχει καταστραφεί», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς στο Al Jazeera.

Το Ισραήλ διέταξε όσους βρίσκουν καταφύγιο στο νοσοκομείο να το εκκενώσουν, αλλά μάρτυρες δήλωσαν ότι τα πυρά Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών έχουν σκοτώσει αρκετούς ανθρώπους και έχουν καταστήσει επικίνδυνη τη συμμόρφωση με την εντολή εκκένωσης.

«Κάθε φορά που μετακινούμαστε, πρέπει να παίρνουμε άδειες ασφαλείας για να βεβαιωθούμε ότι μπορούμε να πάμε με ασφάλεια στα μέρη που θέλουμε να πάμε. Και για παράδειγμα, μόνο το 40% των αιτημάτων μας να πάμε βόρεια έχουν διευκολυνθεί από τις ισραηλινές αρχές. Αλλά ακόμη και όταν μας δίνεται άδεια να πάμε, υπάρχουν συχνά καθυστερήσεις στα σημεία ελέγχου», δήλωσε ο Γιασάρεβιτς.

20:28 «Όλα τα μάτια στη Ράφα»: Αφίσα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Αφίσα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ζητά την προσοχή των πολιτών όλου του κόσμου για τον κίνδυνο να υπάρξει χερσαία επιχείρηση στην «πλημμυρισμένη» από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, Ράφα.

Πηγή: Facebook

20:18 Νετανιάχου προς Μακρόν: Θα υπάρξει δυναμική επιχείρηση στη Ράφα αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει την περιοχή

Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και του είπε: «Θα πολεμήσουμε μέχρι την ολοκληρωτική νίκη και αυτό περιλαμβάνει μια δυναμική επιχείρηση στη Ράφα, αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις περιοχές μάχης».

Μετά τη συνομιλία τους, ο Μακρόν δήλωσε στο Reuters ότι εξέφρασε στον Νετανιάχου την «έντονη αντίρρηση» της Γαλλίας για την ισραηλινή επίθεση στη Ράφα.

20:08 Ο πρωθυπουργός του Καναδά κατήγγειλε τον βανδαλισμό του Ισλαμικού Κέντρου του Κέιμπριτζ

Ο Τζάστιν Τριντό καταδίκασε περιστατικό βανδαλισμού που έλαβε χώρα στο Ισλαμικό Κέντρο του Κέιμπριτζ στο Οντάριο, ενώ καταδίκασε και την άνοδο της ισλαμοφοβίας στη χώρα.

Σύμφωνα με τα καναδικά media, το γκράφιτι περιλάμβανε και σβάστικες.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

19:59 Πρόσκληση Ερντογάν στον «αδελφό του» Αλ Σίσι να επισκεφτεί την Τουρκία – Τι είπαν για Γάζα

Επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός στο προεδρικό μέγαρο στο Κάιρο από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:49 Το Ισραήλ διαμαρτύρεται μετά τη δήλωση αναπληρωτή του Πάπα Φραγκίσκου που θρηνεί για τη «σφαγή» στη Γάζα

Η ισραηλινή πρεσβεία στην Αγία Έδρα κατήγγειλε τα σχόλια ενός αναπληρωτή του Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος κατήγγειλε τη «σφαγή» λόγω του πολέμου στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί.

«Πρόκειται για μια αξιοθρήνητη δήλωση. Η κρίση της νομιμότητας ενός πολέμου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη όλες οι σχετικές περιστάσεις και τα δεδομένα οδηγεί αναπόφευκτα σε λανθασμένα συμπεράσματα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ισραηλινή πρεσβεία.

Χθες, ο Καρδινάλιος υφυπουργός Εξωτερικών Πιέτρο Παρολίν είχε δηλώσει ότι «ζητά να είναι ανάλογο το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα, το οποίο έχει επικαλεστεί για να δικαιολογήσει αυτή την επιχείρηση, και σίγουρα με 30.000 νεκρούς, δεν είναι».

«Πιστεύω ότι είμαστε όλοι εξοργισμένοι με αυτό που συμβαίνει, με αυτό το μακελειό, αλλά πρέπει να έχουμε το θάρρος να προχωρήσουμε μπροστά και να μην χάσουμε την ελπίδα», πρόσθεσε.

19:40 Ξένη πηγή που συνδέεται με τις συνομιλίες για τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός: Οι συνομιλίες συνεχίζονται ακόμη

Ξένη πηγή που γνωρίζει για τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τους ομήρους και την κατάπαυση του πυρός δήλωσε ότι παρά τις διαφορετικές εντυπώσεις, οι συνομιλίες συνεχίζονται.

Σύμφωνα με τη Haaretz, η πηγή δήλωσε το παραπάνω αφού ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε την ισραηλινή αντιπροσωπεία να μην επιστρέψει στο Κάιρο μέχρι η Χαμάς να αλλάξει στάση.

19:30 Το Ισραήλ ενέκρινε τη χρήση του Starlink του Έλον Μασκ στη Γάζα

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών, Σλόμο Κάρχι ενέκρινε τη χρήση της υπηρεσίας Starlink στη Λωρίδα της Γάζας.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Σύμφωνα με το Reuters, ο Μασκ είναι ευγνώμων για την άδεια του Ισραήλ.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:20 Ο Μακρόν δήλωσε στον Νετανιάχου ότι αντιτίθεται στην ισραηλινή επίθεση στη Ράφα

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι είναι αντίθετος στη σχεδιαζόμενη ισραηλινή επίθεση στη Ράφα, όπου πάνω από τον μισό πληθυσμό της Γάζας είναι εγκλωβισμένος χωρίς να έχει πού να διαφύγει.

«Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει μόνο σε μια ανθρωπιστική καταστροφή νέου μεγέθους και σε αναγκαστικό εκτοπισμό πληθυσμών, κάτι που θα συνιστούσε παραβίαση των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα έφερνε πρόσθετο κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Μακρόν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νετανιάχου.

19:11 Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν πολιτικό αναλυτή της Γάζας, συχνό καλεσμένο του Al Jazeeera

Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν τον Άιμαν Ραφάτι, τη σύζυγο και τα παιδιά του μετά από βομβαρδισμό του σπιτιού του βόρεια της πόλης της Γάζας, λέει ο Ραμί Αμπντού, επικεφαλής του Euro-Med Human Rights Monitor.

Ο Αμπντού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι φιμώνει τις φωνές από τη Γάζα, ενώ άλλοι το αποκάλεσαν μέρος μιας συνεχιζόμενης «Scholasticide», ένας όρος που έχει γίνει δημοφιλής και αναφέρεται στην καταστροφή του εκπαιδευτικού συστήματος της Γάζας από το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός έχει στο προηγούμενο διάστημα σκοτώσει ποιητές, καθηγητές και ακαδημαϊκούς και πάνω από 100 δημοσιογράφους.

Δείτε σχετικές αναρτήσεις για τον Ραφάτι:

19:02 Αυτή είναι η 20χρονη Ισραηλινή στρατιώτης που σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης

Η επιλοχίας Ομέρ Σάρα Μπέντζο, 20 ετών, από την πόλη Γκέ’α σκοτώθηκε σήμερα από τις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο και έπληξαν μια στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ, σύμφωνα με τις IDF.

Η επιλοχίας Ομέρ Σάρα Μπέντζο.

18:52 Η Παλαιστίνη ζητά έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Κράτους της Παλαιστίνης στον Αραβικό Σύνδεσμο, Μουχάναντ Αλ-Ακλούκ, ανακοίνωσε ότι ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου την Πέμπτη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων WAFA

Ο Αλ-Ακλούκ δήλωσε ότι η έκκληση έρχεται υπό το πρίσμα του συνεχιζόμενου εγκλήματος γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού, ιδίως υπό το πρίσμα της κατάστασης στη Ράφα, όπου πάνω από 1,4 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι προετοιμάζονται για μια πιθανή στρατιωτική επίθεση.

18:43 «Θα συνεχίσουμε», δηλώνει ο ακρωτηριασμένος δημοσιογράφος του Al Jazeera, Ισμαήλ Αμπού Ομάρ

Ξαπλωμένος στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου με μώλωπες στο πρόσωπό του, ο Ισμαήλ Αμπού Ομάρ, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος την Τρίτη, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Η ισραηλινή βία δεν θα αποτρέψει τη δημοσιογραφία στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Αμπού Ομάρ ακρωτηριάστηκε στο πόδι του μετά την επίθεση, η οποία τραυμάτισε επίσης τον εικονολήπτη του δικτύου, Άχμαντ Ματάρ.

«Παρ’ όλα τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των δημοσιογράφων – εκτοπίζοντας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντάς τους – η αποστολή των δημοσιογράφων στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να μεταφέρει το μήνυμά μας σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή ο παλαιστινιακός λαός μας σφαγιάζεται από την ισραηλινή πολεμική μηχανή», δήλωσε ο Αμπού Ομάρ.

«Θα συνεχίσουμε την κάλυψη. Και θα συνεχίσουμε να καταγράφουμε τα εγκλήματα του Ισραήλ και να δείχνουμε τον πόνο και τις ανησυχίες του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», σημείωσε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό που τον θλίβει είναι ότι η επικίνδυνη δουλειά που κάνουν οι δημοσιογράφοι της Γάζας συγκεντρώνοντας υλικό και μαρτυρίες για τις ισραηλινές θηριωδίες καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 125 ημερών δεν έχει συγκινήσει τον κόσμο να σταματήσει τον πόλεμο.

Ο Ισμαήλ Αμπού Ομάρ. Πηγή φωτογραφίας: Sanad Agency / Al Jazeera

18:34 ΜΜΕ που σχετίζονται με τους Χούθι κάνουν λόγο για νέες επιθέσεις στην Υεμένη

Η Al-Masirah, ένα μέσο με δεσμούς με τους Χούθι, αναφέρει ότι έγιναν δύο «επιδρομές στην περιοχή Αλ-Τζαχ και στην περιοχή Μπαΐτ Αλ-Φακίχ» της Χοντέιντα.

Το δημοσίευμα κατηγορεί την «αμερικανοβρετανική επιθετικότητα» για τις επιθέσεις.

18:24 Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ: Ο Νετανιάχου δεν ενδιαφέρεται για τους Ισραηλινούς ομήρους

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για την «προσωπική του καριέρα και το προσωπικό του μέλλον», σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ αλ Μαλίκι.

Σε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του στη Λευκωσία, Κωνσταντίνο Κόμπο, ο αλ Μαλίκι δήλωσε: «Είναι πολύ σαφές ότι δεν ενδιαφέρεται για τη μοίρα, τις ζωές αθώων ανθρώπων τόσο στο Ισραήλ όσο και στην Παλαιστίνη, των Ισραηλινών ομήρων και των αθώων Παλαιστινίων στη Γάζα».

«Αυτό είναι κάτι που πρέπει να καταδικάσουμε και πρέπει πραγματικά να σταθούμε απέναντι», πρόσθεσε. «Είναι συλλογική μας ευθύνη να αποτρέψουμε περαιτέρω κλιμάκωση και παράταση του πολέμου, να ανοίξουμε άλλα μέτωπα, είτε στη Δυτική Όχθη είτε στον νότιο Λίβανο».

18:15 Το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει «πλήρεις εγγυήσεις» ότι δεν θα επαναληφθούν οι κατηγορίες κατά της UNWRA, λέει ο Κάμερον

Η Βρετανία θέλει «πλήρεις εγγυήσεις» ότι η παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNWRA) δεν θα απασχολεί προσωπικό που είναι πρόθυμο να επιτεθεί στο Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, μετά τις καταγγελίες ότι ορισμένοι από αυτούς εμπλέκονται στη βία της 7ης Οκτωβρίου.

Η Βρετανία τον περασμένο μήνα συντονίστηκε με τις Ηνωμένες Πολιτείες στην «προσωρινή παύση» της χρηματοδότησης της UNWRA μετά από ισχυρισμούς ότι περίπου 12 από τους χιλιάδες Παλαιστίνιους υπαλλήλους της ήταν ύποπτοι για συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς, με τον πόλεμο στη Γάζα να ακολουθεί.

Δωρητές, όπως η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δηλώσει ότι δεν θα συνεχίσουν τη στήριξή τους έως ότου ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα του ΟΗΕ σχετικά με τους ισχυρισμούς κατά της υπηρεσίας του ΟΗΕ.

Μια προκαταρκτική έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ερωτηθείς τι πρέπει να δει η Βρετανία στην έκθεση προκειμένου να συνεχίσει τη χρηματοδότηση, ο Κάμερον δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι πλήρεις εγγυήσεις ότι αυτό δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Ας ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι φαίνεται πως υπήρχαν άνθρωποι που εργάζονταν για την UNWRA και συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Αυτό είναι απαράδεκτο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διακόψαμε τη χρηματοδότησή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνονται αυτές οι αναθεωρήσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στη Βουλγαρία.

«Πρέπει να πραγματοποιηθούν γρήγορα, διότι πολλοί υπάλληλοι της UNWRA κάνουν μια απολύτως ζωτικής σημασίας δουλειά μέσα στη Γάζα, όπου αποτελούν το μοναδικό δίκτυο διανομής βοήθειας, για να διασφαλίσουν ότι θα φτάσει η βοήθεια στους ανθρώπους που την έχουν πολύ, πολύ μεγάλη ανάγκη», σημείωσε.

18:05 Haaretz: Ο Νετανιάχου διέταξε την ισραηλινή αντιπροσωπεία να μην επιστρέψει στο Κάιρο για παρατεταμένες συνομιλίες

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε την ισραηλινή αντιπροσωπεία να μην επιστρέψει στο Κάιρο για παρατεταμένες συνομιλίες, αφού ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα την Πέμπτη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για νέα συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και για κατάπαυση του πυρός.

Το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαδηλώσει αύριο μπροστά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για «την απόφαση να θυσιαστεί η ζωή των ομήρων». Το φόρουμ δήλωσε ότι οι οικογένειες απαιτούν άμεση συνάντηση με το υπουργικό συμβούλιο και την ομάδα διαπραγμάτευσης.

Μετά την ακύρωση της επιστροφής της ισραηλινής αντιπροσωπείας στο Κάιρο, ο Νετανιάχου είπε ότι «η αλλαγή στη στάση της Χαμάς θα επιτρέψει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο Νετανιάχου έδωσε τη συγκεκριμένη εντολή, καθώς δεν υπάρχει νέα πρόταση από τη Χαμάς σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων.

Εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων που απήχθησαν από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στη Χάγη.

17:56 Ο Λευκός Οίκος αρνείται να απαντήσει αν ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι «έντιμος συνομιλητής»

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι αρνήθηκε να απαντήσει αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι ένας έντιμος συνομιλητής, εστιάζοντας αντ’ αυτού στην ικανότητά τους να μιλούν ειλικρινά μεταξύ τους χάρη στη δεκαετή σχέση τους.

«Πιστεύει ότι ο Νετανιάχου είναι ένας άνθρωπος και ένας ηγέτης με τον οποίο μπορεί να συναλλάσσεται, με τον οποίο μπορεί να μιλάει, να είναι ειλικρινής και να διαφωνεί. Προφανώς υπήρξαν διαφωνίες από τις 7 Οκτωβρίου και υποψιάζομαι ότι αυτό θα συνεχιστεί σε ορισμένα θέματα και στο μέλλον», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο CNN.

«Μπορούν να είναι δυσάρεστοι μεταξύ τους, αν αυτό απαιτεί, αλλά αυτό είναι που μπορείς να κάνεις με έναν σύμμαχο και φίλο», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εκ νέου αν ο Νετανιάχου είναι ένας έντιμος συνομιλητής, ο Κίρμπι σημείωσε ότι «είναι ο εκλεγμένος πρωθυπουργός» και ότι ο Μπάιντεν πιστεύει ότι «μπορεί να έχει ειλικρινείς, ανοιχτές, ευθείς συζητήσεις με τον Νετανιάχου και να λάβει σε αντάλλαγμα ειλικρινείς, ανοιχτές, ευθείς απαντήσεις».

17:46 Η Παλαιστινιακή Αρχή ετοιμάζει έκθεση σχετικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις των εντολών του ΔΔΔ για την πρόληψη της γενοκτονίας

Ο Ομάρ Αουαντάλα, υφυπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, δήλωσε ότι το κράτος της Παλαιστίνης έχει ετοιμάσει έκθεση σχετικά με τις ισραηλινές παραβιάσεις των εντολών του Διεθνούς Δικαστηρίου για την πρόληψη της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Με απόφασή του, το Διεθνές Δικαστήριο τον περασμένο μήνα διέταξε τη λήψη έξι προσωρινών μέτρων για την πρόληψη και την τιμωρία της άμεσης και δημόσιας υποκίνησης γενοκτονίας από το Ισραήλ και τη λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων από την ισραηλινή κυβέρνηση ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα, ο Αουντάλα δήλωσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή συγκρότησε νομική ομάδα μετά από απόφαση του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η ομάδα θα παρουσιάσει την προσφυγή της στις επόμενες ακροάσεις του ΔΔΔ, από τις 19 έως τις 26 Φεβρουαρίου, μαζί με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριάντ αλ Μαλίκι.

Οι Παλαιστίνιοι επιχειρούν να αξιοποιήσουν την πρόσφατη απόφαση του ΔΔΔ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

17:37 Στην Κύπρο ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριάντ αλ Μαλίκι πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο έπειτα από πρόσκληση του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ , στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο δρ αλ Μαλίκι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διευρυμένες διαβουλεύσεις με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο υπουργείων Εξωτερικών.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι διμερείς σχέσεις καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο Παλαιστίνιος ΥΠΕΞ θα γίνει δεκτός από τoν πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

17:28 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι έπληξε στρατιωτικούς στόχους στον νότιο Λίβανο

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα μαχητικά του αεροσκάφη έπληξαν αρκετούς «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολάχ» στον Λίβανο, ως απάντηση στις ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον βόρειο γείτονά του.

«Οι στόχοι περιλάμβαναν στρατιωτικές ενώσεις, αίθουσες επιχειρησιακού ελέγχου και τρομοκρατικές υποδομές», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε νωρίτερα ότι ένα μέλος της σκοτώθηκε στην Αντσίτ, ενώ η πολιτική προστασία του Λιβάνου έκανε γνωστό ότι μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν στη Σουανέχ.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF στην αγγλική γλώσσα:

17:19 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου δήλωσε μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον νότιο Λίβανο ότι ένα από τα μέλη της, ο Χασάν Αλί Νατζμ «Τζιχάντ», 26 ετών, σκοτώθηκε στην πόλη Αντσίτ
  • Η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) κατήγγειλε ότι γίνονται σφοδροί βομβαρδισμοί στην περιοχή του νοσοκομείου Αλ -Άμαλ στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας
  • Τρεις από τους 13 Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη πόλη Μπέιτ Ουμάρ της Δυτικής Όχθης βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής
  • Τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Γάζα, σύμφωνα με το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού

17:09 Peace Now: Η βία των εποίκων οργανωμένη στρατηγική για την εκδίωξη των Παλαιστινίων

Το ισραηλινό παρατηρητήριο εποικισμού Peace Now λέει ότι «πίσω από κάθε βίαιο έποικο βρίσκεται ένα ολόκληρο κυβερνητικό σύστημα που τους υποστηρίζει και τους χρηματοδοτεί».

Το Peace Now ανέφερε ως παράδειγμα το περιφερειακό συμβούλιο Χαρ Χεβρώνας, το οποίο δρομολόγησε τη δημιουργία ενός παράνομου αγροτικού φυλακίου που ανήκει στον Γινόν Λέβι, έναν από τους εποίκους στους οποίους επιβλήθηκαν αμερικανικές κυρώσεις μετά την παραλαβή αποδείξεων για την εμπλοκή του στη βία κατά των Παλαιστινίων.

«Η βία των εποίκων δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά μάλλον μέρος μιας οργανωμένης στρατηγικής για την αποστέρηση των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους», αναφέρεται.

Οι ΗΠΑ και πολλά ευρωπαϊκά κράτη έχουν επιβάλει πρόσφατα κυρώσεις σε ορισμένους εποίκους, τους οποίους χαρακτηρίζει «εξτρεμιστές».

«Οι έποικοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις δεν είναι η ιστορία, είναι απλώς τα κλαδιά ενός πολύ μεγαλύτερου δέντρου. Αντί να επικεντρωνόμαστε σε τέσσερα φύλλα, η προσοχή θα πρέπει να είναι στραμμένη στο δάσος στο σύνολό του», αναφέρει το Peace Now.

16:59 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει σφοδρό βομβαρδισμό κοντά στο νοσοκομείο Αλ – Άμαλ στη Χαν Γιουνίς

Σφοδροί βομβαρδισμοί λαμβάνουν χώρα κοντά στο νοσοκομείο Αλ – Άμαλ στη Χαν Γιουνίς, καταγγέλλει η Ερυθρά Ημισέληνος της Παλαιστίνης (PRCS) στο X.

Οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα υλικές ζημιές στο κτίριο, πρόσθεσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:50 Τρεις σοβαρά τραυματίες στην Μπέιτ Ουμάρ στη Δυτική Όχθη

Το Al Jazeera έχει περισσότερες πληροφορίες για το τι έχει συμβεί στη Μπέιτ Ουμάρ στη Δυτική Όχθη.

Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν στην πόλη βόρεια της Χεβρώνας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, τουλάχιστον 13 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας αληθινά πυρά και σφαίρες από μέταλλο με επικάλυψη καουτσούκ.

16:40 Νεκρό μέλος της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή επίθεση στην Αντσίτ του Λιβάνου

Η ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ένα από τα μέλη της, ο Χασάν Αλί Νατζμ «Τζιχάντ», σκοτώθηκε στη νότια πόλη Αντασίτ.

Ο 26χρονος καταγόταν από την πόλη Ταϊμπέχ, ανέφερε η ομάδα.

Όπως προαναφέρθηκε, οι νεκροί μέχρι τώρα στον νότιο Λίβανο μετά από τις επιθέσεις των ισραηλινών μαχητικών είναι συνολικά τέσσερις.

16:31 Νέες ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι υπάρχουν νέες ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις σε όλη τη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του νότιου τμήματος της Λωρίδας.

Οι ίδιοι τονίζουν ότι πυρά πυροβολικού έπληξαν το κέντρο της Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα και ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν επανειλημμένες επιδρομές στις νότιες συνοικίες της πόλης της Γάζας.

Δείτε σχετικό βίντεο:

16:22 Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών μετά τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο αριθμός των νεκρών στον Λίβανο μετά τις επιθέσεις των ισραηλινών μαχητικών έχει ανέλθει στους τέσσερις.

Άλλοι έντεκα άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις στις κωμοπόλεις Σουανέχ και Αντσίτ, στον νότιο Λίβανο, σύμφωνα με την πολιτική προστασία της χώρας.

Μια γυναίκα και τα δύο παιδιά της σκοτώθηκαν στη Σουανέχ, ενώ ένας άνθρωπος σκοτώθηκε στην Αντσίτ, γράφει αναλυτικότερα το Al Jazeera.

Δείτε βίντεο από τις επιθέσεις:

16:12 Η Διώρυγα του Σουέζ θα συνεργασθεί με τους πελάτες για να μειώσει τον αντίκτυπο των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Διώρυγα του Σουέζ θα συνεργαστεί με του πελάτες για την ανεύρεση τρόπων που θα περιορίσουν τις επιδράσεις που έχει στο εμπόριο η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας Οσάμα Ράμπι κατά την συνάντηση που είχε με τον Σόρεν Τοφτ, διευθύνοντα σύμβουλο του ναυτιλιακού κολοσσού MSC.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιούν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα οι υποστηριζόμενες από το Ιράν ομάδες ανταρτών της Υεμένης Χούθι – τις οποίες οι ίδιοι τις αποκαλούν δράσεις αλληλεγγύης προς του Παλαιστίνιους στον πόλεμο της Γάζας- έχουν διαταράξει την παγκόσμια ναυτιλία και εξαναγκάσει τις ναυτιλιακές εταιρείες να επιλέγουν για τα πλοία τους μεγαλύτερες και πιο δαπανηρές διαδρομές.

16:03 Η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση συνεχίζει τις «αμυντικές δραστηριότητές της» στην Ερυθρά Θάλασσα – Κατέρριψε πύραυλο των Χούθι

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξέδωσε περίληψη των δραστηριοτήτων της για την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, όπου σημειώνει ότι κατέρριψε πύραυλο των Χούθι.

«Οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να αναλαμβάνουν δράσεις που προστατεύουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και καθιστούν τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα και προστατευμένα για το αμερικανικό ναυτικό και τα εμπορικά πλοία», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:53 Οι 3 αντίθετοι άνεμοι της ναυτιλίας και ο πληθωρισμός των… Χούθι

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εκφράζει ο ναυτιλιακός κολοσσός Maersk, ο οποίος συμβουλεύει τους πελάτες του να προετοιμαστούν για μια κρίση που θα μπορούσε να επεκταθεί και στο δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:44 ΚΚΕ: Να μην αποσταλεί ελληνική φρεγάτα στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα

Να μην αποσταλεί ελληνική φρεγάτα στον πόλεμο στην Ερυθρά Θάλασσα ζητά με ερώτηση που υπογράφει και κατέθεσε ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:34 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα προκαλούσε «ανυπολόγιστη καταστροφή»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε σήμερα πως μια ισραηλινή στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει «ανυπολόγιστη καταστροφή» και θα φέρει το σύστημα υγείας του θύλακα πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης.

«Οι στρατιωτικές δραστηριότητες σε αυτή την περιοχή, αυτή την πυκνοκατοικημένη περιοχή, θα ήταν, βέβαια, μια ανυπολόγιστη καταστροφή… και θα διεύρυνε ακόμη περισσότερο την ανθρωπιστική καταστροφή πέρα από κάθε φαντασία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πέπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι συνωστίζονται στη Ράφα στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου πολλοί ζουν σε καταυλισμούς με αντίσκηνα και αυτοσχέδια καταφύγια αφού διέφυγαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αλλού στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός λέει πως θέλει να εξουδετερώσει ισλαμιστές μαχητές από κρυψώνες στη Ράφα και να απελευθερώσει τους ομήρους μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, αλλά δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για ένα προτεινόμενο σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων.

Φοβούνται «σφαγή»

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν πως μια ισραηλινή επίθεση εκεί θα οδηγούσε σε «σφαγή».

«Θα αυξήσει επίσης το φορτίο σε ένα εντελώς υπερφορτωμένο… σύστημα υγείας που έχει γονατίσει και θα αυξήσει το φορτίο του τραύματος και θα ωθήσει το σύστημα υγείας πιο κοντά στο χείλος της κατάρρευσης», είπε ο Πέπερκορν.

Ο Πέπερκορν είπε πως η ικανότητα του ΠΟΥ να διανείμει ιατρική βοήθεια στη Γάζα είναι περιορισμένη επειδή πολλά από τα αιτήματά του για διανομή εφοδίων συναντούν άρνηση.

Είπε πως μόνο το 40% των αποστολών του ΠΟΥ στη βόρεια Γάζα έχει λάβει άδεια από τον Νοέμβριο, και πως ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί σημαντικά από τον Ιανουάριο.

«Όλες αυτές οι αποστολές απορρίπτονται, εμποδίζονται ή αναβάλλονται», είπε και πρόσθεσε πως είναι «παράλογο» μόνο το 45% των αιτημάτων του ΠΟΥ για αποστολές στη νότια Γάζα έχουν λάβει άδεια.

Το Ισραήλ έχει αρνηθεί προηγουμένως ότι παρεμποδίζει την είσοδο βοήθειας στον θύλακα.

«Ακόμη και όταν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, θα πρέπει να υπάρχουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι έτσι ώστε ο ΠΟΥ, ο ΟΗΕ να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους», είπε ο Πέπερκορν.

Το Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρό του τη νότια Γάζα.

15:24 Πέντε τραυματίες σε συγκρούσεις στην Μπέιτ Ουμάρ

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων στην Μπέιτ Ουμάρ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το τοπικό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ στην πόλη, που βρίσκεται βόρεια της Χεβρώνας, τραυματίζοντας πέντε άνδρες με πραγματικά πυρά. Περισσότεροι τραυματίστηκαν από μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη καουτσούκ ή εισέπνευσαν δακρυγόνα.

Τα Ηνωμένα Έθνη κάλεσαν το Ισραήλ να τερματίσει τις «παράνομες δολοφονίες» και τη βία των εποίκων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προειδοποιώντας για ταχεία επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν μέσω εντατικοποιημένων ισραηλινών επιδρομών.

Συνεχίζει τις επιδρομές του στη Δυτική Όχθη το Ισραήλ. Πηγή: Al Jazeera

15:15 Νεκροί άμαχοι από τα χτυπήματα του Ισραήλ στον Λίβανο

Η Ζέινα Χοντρ μεταδίδει από τη Βηρυτό του Λιβάνου για το Al Jazeera: «Τρεις άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί στη συνοικία Μαρτζαγιούν μετά από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα που έπληξαν ένα σπίτι.

Οι επιθέσεις έγιναν μετά από καταιγισμό ρουκετών από τον νότιο Λίβανο που έπληξαν στρατιωτική βάση στη Σαφέντ στο βόρειο Ισραήλ, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας αρκετούς άλλους».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:10 Παλαιστινιακή Αρχή: Οι Παλαιστίνιοι πληρώνουν τις αποτυχίες της ισραηλινής και διεθνούς πολιτικής

Ο παλαιστινιακός λαός «είναι θύμα της διεθνούς και ισραηλινής αποτυχίας να ασχοληθεί με την παλαιστινιακή υπόθεση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή Αρχή.

«Ο Νετανιάχου φέρει πλήρη ευθύνη για την αποτυχία της πολιτικής του στην αντιμετώπιση της Λωρίδας της Γάζας», τόνισε.

Το υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι η ισραηλινή πολιτική έναντι των Παλαιστινίων περιλαμβάνει μαζικές δολοφονίες, εθνοκάθαρση και αναγκαστική εκτόπιση.

Κατηγόρησε επίσης τη διεθνή κοινότητα ότι επέτρεψε να καταπατηθούν το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

15:00 Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5.500 τραυματίες από την έναρξη του πολέμου, οι περισσότεροι σε ελαφριά κατάσταση

Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει ότι από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το τμήμα αποκατάστασης του έχει περιθάλψει περισσότερους από 5.500 τραυματίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι έφεδροι των IDF ηλικίας 30 ετών και κάτω, οι οποίοι βρίσκονται σε ελαφριά κατάσταση.

Το τμήμα αποκατάστασης εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός των τραυματιών στρατιωτών θα φτάσει περίπου τις 20.000.

14:50 Δείτε νέα βίντεο από την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο

Η ισραηλινή αεροπορία πραγματοποιεί «εκτεταμένα» πλήγματα στον Λίβανο.

Δείτε νέα βίντεο:

Η ανάρτηση του στρατιωτικού εκπροσώπου των IDF, Ντάνιελ Χαγκάρι για την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο:

14:44 Στρατιωτικά πλοία συνεχίζουν να επιτίθενται σε ψαράδες στην παραλία της Ντέιρ αλ Μπάλαχ

Παλαιστίνιοι ψαράδες στην κεντρική Γάζα λένε ότι δέχονται τακτικά επιθέσεις από το ισραηλινό ναυτικό, το οποίο ανοίγει πυρ εναντίον τους καθώς προσπαθούν να ταΐσουν τον πεινασμένο πληθυσμό του πολιορκημένου θύλακα.

«Χθες, ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι βάρκες μας υπέστησαν ζημιές εξαιτίας των έντονων πυροβολισμών των σκαφών», δήλωσε στο Al-Jazeera ο Ιμάντ Αλ-Ακρά’, ψαράς από την Ντέιρ αλ Μπάλαχ.

«Δεν μπορούμε να πάμε πιο μακριά από 200 μέτρα στη θάλασσα. Διακινδυνεύουμε απλώς τη ζωή μας μπαίνοντας μέσα. Πριν από δύο ημέρες, συγγενής μου πυροβολήθηκε και ο φίλος του τραυματίστηκε σοβαρά. Έχω επιβιώσει από σφαίρες 20 φορές. Την επόμενη φορά, μπορεί να μην ξαναβγώ στην ακτή», περιέγραψε.

«Είμαστε απλώς ψαράδες και οι βάρκες μας είναι πολύ απλές», πρόσθεσε. «Πώς μπορούμε να ζήσουμε αν δεν μπορώ να ασκήσω το επάγγελμά μου με ασφάλεια; Η οικογένειά μου πεινάει. Αυτό που έχουμε την ημέρα είναι μόλις 2-3 κιλά, που είναι μόνο το ένα τέταρτο αυτού που ψαρεύαμε πριν από τις 7 Οκτωβρίου», τόνισε.

Πηγή φωτογραφίας: Abubakr Abed / Al Jazeera

14:35 Ο πρώην υπουργός του Τραμπ, Πομπέο χορεύει με ισραηλινούς στρατιώτες

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε και χόρεψε με Ισραηλινούς στρατιώτες στη νότια πόλη Οφακίμ, σύμφωνα με το Israel National News.

«Έχω βρεθεί στο Ισραήλ πολλές φορές. Αλλά αυτή η επίσκεψη ήταν η πιο οδυνηρή και η πιο σπαρακτική. Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου ήταν τόσο σοκαριστικό και τόσο σαδιστικό που το τραύμα το νιώθουν συνεχώς, παντού και όλοι», δήλωσε ο Πομπέο.

«Κι όμως η ανθεκτικότητά τους είναι πραγματικά εμπνευσμένη. Στέκομαι στο πλευρό του Ισραήλ. Στέκομαι στο πλευρό του εβραϊκού λαού», είπε.

Ο Πομπέο είναι μεγάλος υποστηρικτής του Ισραήλ. Το 2019 ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μαλακώνουν τη θέση τους για τους ισραηλινούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά από μια σειρά κινήσεων της κυβέρνησης Τραμπ που ανέτρεψαν την πολιτική δεκαετιών των ΗΠΑ.

Δείτε βίντεο:

14:25 Βίντεο από την άφιξη του Ερντογάν στην Αίγυπτο

Δείτε βίντεο από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο:

14:20 Ο Ερντογάν για πρώτη φορά στην Αίγυπτο από το 2012

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε στο Κάιρο, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο εδώ και 12 χρόνια.

Ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα προς την ανοικοδόμηση των δεσμών μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων, όπως σχολιάζει το Sky News.

Οι σχέσεις τους είχαν φθαρεί λόγω του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Αίγυπτο το 2013 και των συνεπειών του για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

14:05 Οι IDF λένε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη διεξάγουν «εκτεταμένο» κύμα αεροπορικών επιδρομών στο Λίβανο

Δείτε βίντεο από την επίθεση των IDF στον Λίβανο:

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

13:48 Η ΕΕ πιέζεται να αντιμετωπίσει «επειγόντως» τη «σοβαρή και άμεση απειλή» του Ισραήλ

Οι ηγέτες της Ισπανίας και της Ιρλανδίας δηλώνουν «βαθιά ανήσυχοι για την επιδείνωση της κατάστασης στο Ισραήλ και στη Γάζα».

«Η διευρυμένη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή της Ράφα αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή που η διεθνής κοινότητα πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως», ανέφεραν σε κοινή επιστολή που μοιράστηκε η ισπανική κυβέρνηση.

Στην επιστολή, ζήτησαν «άμεση κατάπαυση του πυρός που μπορεί να διευκολύνει την πρόσβαση για τις επειγόντως αναγκαίες ανθρωπιστικές προμήθειες».

13:17 Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος καλεί τη Χαμάς να «ολοκληρώσει γρήγορα» τη συμφωνία εκεχειρίας

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τη Χαμάς να ολοκληρώσει «γρήγορα» τη συμφωνία εκεχειρίας για τους αιχμαλώτους και να γλιτώσει τους Παλαιστίνιους από άλλη μια Νάκμπα στη Ράφα.

Ο Αμπάς κάλεσε τη Χαμάς να αποφύγει την επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, η οποία θα οδηγούσε σε χιλιάδες θύματα, περισσότερα δεινά και περαιτέρω εκτοπισμό του παλαιστινιακού λαού.

Όποιος διαταράξει τη συμφωνία θα θεωρηθεί υπεύθυνος, είπε ο Αμπάς, καθώς τα πράγματα δεν είναι πλέον ανεκτά.

«Θέλουμε να προστατεύσουμε τον λαό μας από τις επιπτώσεις οποιασδήποτε σοβαρής καταστροφής που θα τον πλήξει, γι’ αυτό πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού μας και να τον προστατεύσουμε… σταματώντας την επίθεση», είπε.

13:10 Ισραηλινοί διαδηλωτές εμποδίζουν την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

Το συνοριακό πέρασμα της Νιτζάνα μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ έκλεισε, αφού δεκάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές εμπόδισαν τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, παρόμοιες διαμαρτυρίες σημειώθηκαν ιδίως στο συνοριακό πέρασμα Karam Abu Salem, γνωστό ως Kerem Shalom στο Ισραήλ.

Στους διαδηλωτές συχνά περιλαμβάνονται μέλη οικογενειών αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς, οι οποίοι απαιτούν την απελευθέρωσή τους προτού μπορέσει να περάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια.

12:52 UNRWA: Οι άνθρωποι στη Γάζα «σπρώχνονται όλο και πιο βαθιά στην άβυσσο»

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει κατά μιας μεγάλης κλίμακας ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένοι.

Ο Philippe Lazzarini, ο γενικός επίτροπος της UNRWA, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι οι άμαχοι δεν θα έχουν πού αλλού να πάνε καθώς «δεν υπάρχει πλέον κανένα απολύτως ασφαλές μέρος στη Ράφα».

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό με αεροπλάνα τη Δευτέρα, ο οποίος έπληξε 14 σπίτια και τρία τζαμιά.

Σε ανάρτησή της στο Χ, η υπηρεσία του ΟΗΕ δημοσίευσε φωτογραφίες εκτοπισμένων Παλαιστινίων που αναγκάζονται να μετακινηθούν και πάλι σε κεντρικά σημεία της Λωρίδας της Γάζας.

12:37 «Πού είναι ασφαλές; Πού πρέπει να πάμε;»

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκανε μία δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στη Ράφα.

«Πού είναι ασφαλές, πού πρέπει να πάμε; Δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό και αυτό οδηγεί σε ένα αίσθημα απελπισίας», δήλωσε η Lisa Macheiner, συντονίστρια έργων των ΓΧΣ στη Γάζα.

«Είναι αρκετά λυπηρό να βλέπεις πόσο άδεια είναι τα βλέμματα των ανθρώπων, παρά την ανθεκτικότητα που έχουν οι άνθρωποι εδώ» προσθέτει.

Οι ΓΧΣ κάλεσαν την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως την επίθεση στη Γάζα.

12:16 «Οι βομβαρδισμοί από τον Λίβανο δεν είναι ‘σταγόνα’ αλλά πραγματικός πόλεμος»

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Itamar Ben-Gvir φέρεται να έχει στείλει επιστολή στον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζητώντας του να πραγματοποιήσει επείγουσα συνεδρίαση.

Ο Ben-Gvir προειδοποίησε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ ότι οι βομβαρδισμοί από τον Λίβανο δεν είναι «σταγόνα» αλλά πραγματικός πόλεμος, καθώς τον προέτρεψε να επανεξετάσει την τρέχουσα στρατηγική στον βορρά του Ισραήλ.

11:54 Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν τη νύχτα στη Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών από την Ιεριχώ.

Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων μετά τις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 7.020. Οι συλλήψεις είναι «ένα από τα πιο εξέχοντα εργαλεία συλλογικής τιμωρίας», ανέφεραν η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και η Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων.

11:41 Στις 28.576 ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου

Τουλάχιστον 28.576 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 68.291 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 103 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 145 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

11:28 Εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν το νοσοκομείο Nasser στη Khan Younis

Πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι που είχαν καταφύγει στο νοσοκομείο Nasser στη Khan Yunis καταγράφηκαν να εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις νωρίς την Τετάρτη μετά από προειδοποιήσεις των IDF.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, οι IDF απαίτησαν τις τελευταίες ημέρες την εκκένωση του νοσοκομείου. Από το πρωί της Τετάρτης, ωστόσο, ούτε οι ασθενείς ούτε το ιατρικό προσωπικό έχουν συγκεντρωθεί και εξακολουθούν να βρίσκονται στις εγκαταστάσεις.

11:00 Έκρηξη στο Ιράν – Για «δολιοφθορά» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν τη νύκτα της Τρίτης προς Τετάρτη προκάλεσαν ζημιές στον κεντρικό αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από το νότιο προς το βόρειο Ιράν, ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, κάνοντας λόγο για πράξη «δολιοφθοράς και τρομοκρατίας».

«Αυτή η πράξη δολιοφθοράς και τρομοκρατίας πραγματοποιήθηκε περίπου στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο εθνικό δίκτυο αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου σε δύο επαρχίες της χώρας», επεσήμανε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Ουουζί μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Αναμέναμε τέτοιες πράξεις δολιοφθοράς γύρω στην επέτειο της Ιρανικής Επανάστασης (11 Φεβρουαρίου) και γρήγορα αλλάξαμε τις ρυθμίσεις του δικτύου μεταφοράς για να εμποδίσουμε τον στόχο του εχθρού να προκαλέσει διακοπές στην παροχή φυσικού αερίου σε μεγάλες επαρχίες», πρόσθεσε ο ίδιος.

10:40 IDF: Οι ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ είχαν στόχο αρχηγείο μας

Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο κατά της βάσης του αρχηγείου της Βόρειας Διοίκησης στη Σαφέντ.

«Εντοπίστηκαν πολυάριθμες εκτοξεύσεις που περνούσαν από τον Λίβανο στις περιοχές Νετούα, Μανάρα και σε μια βάση των IDF στο βόρειο Ισραήλ», αναφέρουν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, προσθέτοντας ότι πλήττουν τα σημεία εκτόξευσης.

Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα επτά τραυματίστηκαν από την επίθεση.

10:32 Τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) έδωσε στη δημοσιότητα έναν κατάλογο προκαταρκτικών ερευνών που δείχνουν ότι τουλάχιστον 85 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας δηλώνει ότι τουλάχιστον 126 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο.

Οι δημοσιογράφοι στη Γάζα «αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους», αναφέρει η Επιτροπή, καθώς προσπαθούν να καλύψουν τον πόλεμο κατά τη διάρκεια «της ισραηλινής επίθεσης στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των καταστροφικών ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών, της διακοπής των επικοινωνιών, της έλλειψης προμηθειών και των εκτεταμένων διακοπών ρεύματος».

Η επιτροπή ανέφερε ότι έχει επιβεβαιώσει τον θάνατο 78 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων στον πόλεμο, καθώς και τεσσάρων Ισραηλινών και τριών Λιβανέζων.

10:18 Στο Ισραήλ σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας

Η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ θα επισκεφθεί σήμερα το Ισραήλ για να εργαστεί —για 5η φορά— για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η υπουργός επέρριψε την ευθύνη για τα δεινά των αμάχων στη Γάζα στη Χαμάς, λέγοντας πριν από την αναχώρησή της: «Αν οι τρομοκράτες της Χαμάς είχαν έστω και μια στάλα συμπόνιας για τις Παλαιστίνιες γυναίκες, τους άνδρες και τα παιδιά που υποφέρουν από τις μάχες στη Γάζα, θα κατέθεταν αμέσως τα όπλα τους. Αντ’ αυτού, οι τρομοκράτες συνεχίζουν να οχυρώνονται πίσω από τον άμαχο πληθυσμό».

Η Μπέρμποκ θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό της Israel Katz, τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον Ισραηλινό πρόεδρο Isaac Herzog.

10:00 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες ρουκετών ηχούν στη Manara στα σύνορα με τον Λίβανο

09:54 Στη Χάγη οι οικογένειες των ισραηλινών αιχμαλώτων

Οι συγγενείς των ισραηλινών αιχμαλώτων θα καταθέσουν μήνυση κατά των ηγετών της Χαμάς στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.

Το Μεξικό και η Χιλή παρέπεμψαν επίσης προηγουμένως το Ισραήλ στο ΔΠΔ.

Υπενθυμίζεται πως η Νότια Αφρική κατέθεσε μήνυση στο Διεθνές Δικαστήριο τον Δεκέμβριο, κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία στον πόλεμό του στη Γάζα και επιδιώκοντας να σταματήσει τη φονική επίθεσή του.

09:40 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι η «στρατιωτική δραστηριότητα» στο νοσοκομείο Νάσερ πρέπει να «σταματήσει αμέσως»

Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι «η Χαμάς συνεχίζει να διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες» μέσα στο νοσοκομείο Nasser στο Khan Younis, και «επιπλέον ότι ο χώρος χρησιμοποιήθηκε για την κράτηση ομήρων».

«Απαιτούμε την άμεση παύση κάθε στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή του νοσοκομείου και την άμεση αποχώρηση των στρατιωτικών από αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Χ.

«Έχουμε πει νωρίτερα ότι αν η Χαμάς δεν σταματήσει αυτή την τρομοκρατική δραστηριότητα, ο [ισραηλινός στρατός] επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να δράσει εναντίον αυτών των ενεργειών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

09:24 Σειρήνες ηχούν στη Σαφέντ

Σειρήνες ρουκετών ηχούν στην πόλη Σαφέντ, στην κοινότητα Ντάλτον και σε πολλές άλλες περιοχές της Άνω Γαλιλαίας.

08:57 Γκουτέρες: «Βαθιά ανησυχητική» η τελευταία επίθεση κατά δημοσιογράφων στη Γάζα

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον δύο δημοσιογράφων στη Γάζα, η οποία άφησε και τους δύο άνδρες σε κρίσιμη κατάσταση.

«Είμαι βαθιά προβληματισμένος από τον αριθμό των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε αυτή τη σύγκρουση. Η ελευθερία του Τύπου είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για να μπορεί ο κόσμος να γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει», δήλωσε ο Γκουτέρες απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του Al Jazeera.

Από το χτύπημα τραυματίστηκε ο ανταποκριτής του Al Jazeera Arabic Ismail Abu Omar, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί το πόδι του, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και ο φωτορεπόρτερ Ahmed Matar.

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της Γάζας αναφέρει ότι ήταν η πέμπτη φορά που δημοσιογράφοι του Al Jazeera γίνονται στόχος «εσκεμμένης» επίθεσης. Τουλάχιστον 126 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα τον Οκτώβριο.

08:52 Ο Τριντό καταδικάζει διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης έξω από νοσοκομείο του Τορόντο

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι «καταδικάζει έντονα» τη διαμαρτυρία υπέρ της Παλαιστίνης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα έξω από το νοσοκομείο Mount Sinai στο Τορόντο του Καναδά.

Οι διαδηλωτές στο νοσοκομείο, το οποίο ιδρύθηκε από την εβραϊκή κοινότητα, φώναζαν «Ζήτω η Ιντιφάντα», ενώ ένα άτομο ανέβηκε στην τέντα του νοσοκομείου και ανέμιζε μια παλαιστινιακή σημαία.

«Η χθεσινή διαδήλωση στο νοσοκομείο Mount Sinai ήταν καταδικαστέα. Τα νοσοκομεία είναι χώροι για θεραπεία και περίθαλψη, όχι για διαμαρτυρίες και εκφοβισμό», έγραψε στο Χ.

08:43 «Κλείστε την εγκληματική πρεσβεία»: Χιλιανοί απαιτούν διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ

Διαδηλωτές στην Providencia, στην επαρχία Santiago της Χιλής, απαιτούν τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα και τη διακοπή των σχέσεων με το Ισραήλ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διαδηλωτές ανέμιζαν παλαιστινιακές σημαίες και απαίτησαν από τον πρόεδρο Γκαμπριέλ Μπόριτς να αποσύρει τον πρεσβευτή της χώρας του από το Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών στη Γάζα.

08:31 Διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων διαταράσσουν τη νίκη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο

Διαδηλωτές που κυμάτιζαν παλαιστινιακές σημαίες επιχείρησαν να εισβάλουν στη σκηνή την ώρα που ο Δημοκρατικός Tom Suozzi ξεκινούσε τη νικητήρια ομιλία του μετά την κατάκτηση της έδρας στο Κογκρέσο της Νέας Υόρκης.

«Δεν μπορείς να κρυφτείς!» του φώναξε ένας διαδηλωτής. «Υποστηρίζετε τη γενοκτονία! Σταμάτα να υποστηρίζεις τη γενοκτονία!». Ο Suozzi υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της απάντησης του Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου υπό την ηγεσία της Χαμάς.

08:23 Γερμανική φρεγάτα σαλπάρει για την Ερυθρά Θάλασσα για να αναχαιτίσει τις επιθέσεις των Χούθι

Ο επικεφαλής των ναυτικών επιχειρήσεων της Γερμανίας, Jan Christian Kaack, λέει ότι η φρεγάτα Hessen είναι ιδανικά εξοπλισμένη για να συμμετάσχει στη στρατιωτική αποστολή της ΕΕ για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα από τις επιθέσεις των Χούθι.

Η αποστολή, που ονομάζεται επιχείρηση Aspides, περιλαμβάνει την ανάπτυξη ευρωπαϊκών πολεμικών πλοίων και αερομεταφερόμενων συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία των φορτηγών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τα γύρω ύδατα.

Ο Kaack δήλωσε στο γερμανικό Πρακτορείο Τύπου DPA στο Βερολίνο ότι επιβιβάστηκαν πρόσθετα οπλικά συστήματα, ειδικά σχεδιασμένα για τέτοιες αποστολές.

07:53 «Μακρύς δρόμος» για να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου

Ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Χερτσί Χαλεβί φάνηκε να αποκλείει χθες Τρίτη κάθε ενδεχόμενο ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας να τερματιστεί σύντομα.

«Τα αποτελέσματά μας είναι εξαίρετα. Αλλά μένει ακόμη μακρύς δρόμος να διανύσουμε ώσπου να μπορέσουμε να επιτύχουμε τους σκοπούς του πολέμου», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες.

Για να πλησιάσει το Ισραήλ στην επίτευξη των στόχων του, συνέχισε ο ανώτατος αξιωματικός, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ο Γιαχία αλ Σινουάρ, θα πρέπει να «εξαλειφθεί», όπως και πολλοί ακόμη ηγέτες, στελέχη και μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Είπε ακόμη πως αναμένει ότι οι ένα εκατομμύριο και πλέον άμαχοι που έχουν καταφύγει στη Ράφα θα μπορέσουν να φύγουν — χωρίς να εξηγήσει προς ποια κατεύθυνση.

07:46 Η αντιπροσωπεία του Ισραήλ αναχώρησε από το Κάιρο

Η ισραηλινή αντιπροσωπεία που είχε επιφορτιστεί να διεξαγάγει διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για την ενδεχόμενη δεύτερη ανακωχή με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας επέστρεψε στο Ισραήλ, αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Η Αίγυπτος, που παραδοσιακά διαδραματίζει ρόλο μεσολαβητή στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση, υποδέχθηκε χθες τους διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, καθώς και τον επικεφαλής της κυβέρνησης του Κατάρ, για συνομιλίες σχετικά με την κήρυξη νέας ανακωχής, που θα επέτρεπε την απελευθέρωση ομήρων στα χέρια μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον διευθυντή της CIA Γουίλιαμ Μπερνς, τον αρχηγό της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Άμπντελ Ραχμάν αλ Θάνι και αιγύπτιους αξιωματούχους ήταν «θετικές» και θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των «τριών προσεχών ημερών», μετέδωσε νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Καχέρα, που θεωρείται γενικά πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, επικαλούμενο «ανώτερο αιγύπτιο αξιωματούχο». Περισσότερα εδώ.

07:14 «Η UNRWA δεν έχει κανέναν λόγο στις επιχειρήσεις του Ισραήλ»

Ο David Saranga, διευθυντής του γραφείου ψηφιακής διπλωματίας στο υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, επέπληξε την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) επειδή εξέφρασε ανησυχία για τις επικείμενες ισραηλινές χερσαίες επιχειρήσεις στη Ράφα στη νότια Γάζα.

«Αφού οι τρομοκράτες της Χαμάς εισβάλλουν στα σπίτια μας και σφάζουν τα παιδιά μας, έχετε απολύτως μηδενικό λόγο για το πώς θα αντιδράσουμε. Μετά από χρόνια που βοηθάτε και υποθάλπετε τους τρομοκράτες της Χαμάς, έχετε απολύτως μηδενικό λόγο στο πώς θα αντιδράσουμε», έγραψε στο Χ.

Διεθνείς παράγοντες έχουν προειδοποιήσει ότι θα εκτυλιχθεί ανθρωπιστική καταστροφή στη Ράφα αν το Ισραήλ ξεκινήσει εκτεταμένες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη, όπου βρίσκουν καταφύγιο 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι.

06:47 Μεγάλη έκρηξη σε αγωγό αερίου στο Ιράν

Έκρηξη σημειώθηκε στην κύρια γραμμή αγωγού φυσικού αερίου στην κομητεία Borujen στο Ιράν. Οι διασώστες ανέφεραν ότι από την έκρηξη αυτή ξέσπασε πυρκαγιά, η οποία εξαπλώθηκε στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο φαράγγι Halvaii. Η έκρηξη ήταν ορατή για πολλά χιλιόμετρα.

Ο δήμαρχος της Μπορουτζέν, Φατάχ Καρέμι, δήλωσε ότι η παροχή φυσικού αερίου στον αγωγό έχει διακοπεί. «Η πυρκαγιά θα συνεχιστεί μέχρι να καεί εντελώς το εναπομείναν αέριο στον αγωγό», δήλωσε ο Fattah Karemi.

06:26 ΟΗΕ: Έντονες μάχες κοντά στα νοσοκομεία της Khan Younis, τα νοσοκομεία της Rafah «κατακλύζονται»

Η ανθρωπιστική υπηρεσία του ΟΗΕ (OCHA) αναφέρει ότι οι συνεχιζόμενες έντονες μάχες κοντά στα νοσοκομεία Nasser και Al Amal στο Khan Younis θέτουν σε κίνδυνο το ιατρικό προσωπικό, τους τραυματίες και τους ασθενείς και τους εσωτερικά εκτοπισμένους.

«Το νοσοκομείο Al Amal συνεχίζει να αντιμετωπίζει ελλείψεις σε καύσιμα και ιατρικές προμήθειες και επί του παρόντος διαθέτει μόνο μία λειτουργική χειρουργική αίθουσα», ανέφερε επίσης το OCHA.

Το OCHA μοιράστηκε επίσης μια έκθεση του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο Nasser έχει υποστεί ζημιές στις οροφές του λόγω των κοντινών εκρήξεων και της διαρροής λυμάτων στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Εν τω μεταξύ, το OCHA αναφέρει ότι τα νοσοκομεία στη γειτονική Ράφα έχουν «κατακλυστεί» από την εισροή Παλαιστινίων που αναζητούν καταφύγιο εκεί.

06:00 Οι ισραηλινές δυνάμεις συλλαμβάνουν τρεις Παλαιστίνιους στην Καλκίλια

Ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε τρεις άνδρες κατά τη διάρκεια επιδρομών στην πόλη Qalqilya στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Ένας άνδρας συνελήφθη επίσης στην πόλη Ni’lin, δυτικά της Ραμάλα, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή στην πόλη Ραμάλα και στάθμευσαν τα οχήματά τους στην περιοχή του Ιατρικού Συγκροτήματος της Παλαιστίνης, αναφέρει επίσης το Wafa.

Sports in

Η Ευρωλίγκα απαξιώνει το προϊόν της

Δεν νοείται ιδιαίτερα σήμερα, να υπάρχουν παραβάσεις σε θέματα που έχουν να κάνουν με το χρόνο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024