Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκρίθηκαν τα τουρκικά F-16 και τα ελληνικά F-35 – Οι ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν

Εγκρίθηκαν τα τουρκικά F-16 και τα ελληνικά F-35 – Οι ελληνοτουρκικές διαφορές παραμένουν

Χωρίς εκπλήξεις για την Τουρκία ολοκληρώθηκε το δεκαπενθήμερο από την ανακοίνωση του προσχεδίου της LOA – απαντητικής επιστολής – των ΗΠΑ για την προμήθεια των ελληνικών F-35 και των τουρκικών F-16

Με τους αναλυτές που πρόσκεινται στην κυβέρνηση Ερντογάν να επιχειρούν σαφώς να κρατήσουν ισορροπίες και τους τόνους χαμηλά σε σχέση με την έγκριση και της προμήθειας των ελληνικών F-35 παράλληλα με το τουρκικό αίτημα για τα F-16. Έστω και αν οι εθνικιστές φωνές εργάζονται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Το ζήτημα της πώλησης των F-16 στην Τουρκία και των F-35 στην Ελλάδα εργαλειοποιήθηκε στο έπακρο στο διπλωματικό παζάρι ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία το προηγούμενο διάστημα, με αντικείμενο και την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Άγκυρα.

Οι όροι

Για την Αθήνα ήταν σημαντικό να φανεί ότι υπήρξαν «όροι», ακόμα και ως δήλωση σε πολιτικό επίπεδο ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας, ενώ για την Τουρκία ήταν σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι δεν δέχεται όρους στην προμήθεια των αμυντικών εξοπλισμών της.

Αυτό φέρεται να λύθηκε με την «μυστική επιστολή» Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο που εμφανίζεται να εγγυήθηκε προς τα μέλη του Κογκρέσου για να δώσει τελικά το πράσινο φως για τα τουρκικά F-16.

Παιχνίδι νομιμότητας

Επί του παρόντος ο Ερντογάν εμφανίζεται πάντως διατεθειμένος να παίξει το παιχνίδι της νομιμότητας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία άλλωστε είναι σαφές ότι για την Άγκυρα δεν χαρακτηρίζεται ως απειλή. Είναι δεδομένο δε ότι η Τουρκία έχει ανοιχτά πολλά και υπαρκτά μέτωπα, όπως στη Συρία και το Ιράκ, με την Αθήνα να είναι μεν ένα διαπραγματευτικό χαρτί, στο διπλωματικό της παζάρι, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν θεωρεί κανείς πως ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θα επιχειρήσουν επίθεση στην Τουρκία.

Σε τουρκική φρεγάτα στον Πειραιά

Τη Δευτέρα, ο τούρκος πρεσβευτής στην Αθήνα σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Τσαγατάι Ερτζιγές διαφημίζει την επίσκεψη του στην φρεγάτα TCG Gediz του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην  αποστολή της Μόνιμης Νατοϊκής Ναυτιλιακής Ομάδας 2 (SNMG2). Της ΝΑΤΟικής δύναμης στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα και παρέχει στο ΝΑΤΟ συνεχή ναυτική υποστήριξη σε επιχειρήσεις άμεσης αντίδρασης (NRF) σε ειρηνικές περιόδους, αλλά και κρίσης και έντασης.

Μία ανάρτηση που στόχο έχει να υπερθεματίσει στο θετικό κλίμα που επιχειρείται να οικοδομηθεί ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και στη δυνατότητα συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Μετά από μία μακρά περίοδο έντασης μεταξύ τους. Το πόσο θα διαρκέσει η ηρεμία ανάμεσα σε Άγκυρα και Αθήνα μένει να αποδειχθεί, αφού το ημερολόγιο υπερπτήσεων και παραβιάσεων συνεχίζει να καταγράφει μηδενικά περιστατικά, ωστόσο οι διαφορές παραμένουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ

Διαφορές και κόκκινες γραμμές που όπως υπογραμμίζουν τόσο οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών παραμένουν με την Άγκυρα να διατηρεί τις διεκδικήσεις και τις θέσεις της, ενώ η Αθήνα επίσης ξεκαθαρίζει ότι δεν υποχωρεί σε ζητήματα κυριαρχίας και κυριαρχικά δικαιώματα.

Στο ίδιο πλαίσιο, της διατήρησης των πάγιων θέσεων, μεταξύ των οποίων και η τουρκική απαίτηση για αποστρατικοποίηση των νησιών, όπως εκφράστηκε και από τον τούρκο ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν σε πρόσφατη συνέντευξη του, εντάσσονται και οι τρεις τουρκικές  ΝΟΤΑΜ  με αφορμή την αεροναυτική άσκηση «Τρίαινα» στο ανατολικό και νοτιανατολικό Αιγαίο. Οι τρεις τουρκικές αντι- ΝΟΤΑΜ της περασμένης εβδομάδας, επικαλούνται κατά τη συνήθη τουρκική ρητορική ότι η άσκηση αποτελεί παραβίαση του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Μία απόδειξη ότι το καλό κλίμα χωρίς λύσεις, μπορεί να φέρνει προς το παρόν την ηρεμία, ωστόσο αυτή μπορεί να διαταραχθεί ανά πάσα στιγμή.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024