Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ένας νεκρός Πούτιν εξυπηρετεί τον… Πούτιν – Τι αναφέρουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες

Γιατί ένας νεκρός Πούτιν εξυπηρετεί τον… Πούτιν – Τι αναφέρουν Αμερικανοί εμπειρογνώμονες

Πόσο ευφυής μπορεί να είναι ένας σωσίας του Πούτιν για να ανταπεξέλθει σε μια συνέντευξη που μονοπωλείται από ζητήματα πολέμου και εθνικής ασφαλείας της χώρας του.

Για την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο Πούτιν είναι ψεύτης και ο Αμερικανός δημοσιογράφος που του πήρε συνέντευξη ηλίθιος. Για πολλούς όμως τα συμπεράσματα ξεφεύγουν: Στη συνέντευξη δεν μίλησε ο Πούτιν, διότι είναι… νεκρός. Ποιόν εξυπηρετεί όμως το πτώμα του Πούτιν σε έναν «καταψύκτη»;

Μετά την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου που μίλησε ο πρόεδρος της Ρωσίας στον Αμερικανό δημοσιογράφο, ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας Βαλέρι Σολοβέι, έχοντας μισό εκατομμύριο διαδικτυακούς ακολούθους, ισχυρίστηκε ότι η συνέντευξη έγινε για να φανεί ότι ο Πούτιν ζει, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται σε έναν καταψύκτη νεκρός(!).

Ο 64χρονος Βαλέρι Ντμίτριεβιτς Σολοβέι είναι Ρώσος πολιτικός επιστήμονας, ιστορικός και πρώην επικεφαλής του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, ο οποίος όμως απομακρύνθηκιε από το πανεπιστήμιο στις 19 Ιουνίου 2019.

Ο ίδιος, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν πέθανε πέρυσι και σήμερα «εκπροσωπείται» δημόσια από έναν σωσία του, τον οποίο ελέγχει απόλυτα η ελίτ του Κρεμλίνου. «Ο Πούτιν είναι νεκρός, αμετάκλητα νεκρός, δεν θα αναστηθεί, θα μείνει στην κατάψυξη στο σπίτι του», είπε ο Σολοβέι σε εκπομπή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

«Το θέμα είναι να κάνουμε τα πάντα απίστευτα», είπε ο πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σε ρωσικά ζητήματα Έρικ Γκριν

Ο θάνατός του αποσιωπήθηκε από τον επί χρόνια προστατευόμενο του Πούτιν, Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας, ανέφερε το Telegram, ενώ κράτησε τους γιατρούς κλειδωμένους σε ένα δωμάτιο στη ντάτσα, αφήνοντάς τους να φύγουν μόνο αν υπέγραφαν συμφωνίες μη αποκάλυψης, σύμφωνα πάντα με τον Σολοβέι.

Όπως αναφέρει η The Wall Street Journal, ο δημοσιογράφος Κάρλσον αρνήθηκε να σχολιάσει, ενώ και το Κρεμλίνο, το οποίο συχνά αρνείται όσα αναφέρει ο Σολοβέι, δεν απάντησε.

Το μήνυμα του Σολοβέι είναι μέρος μιας ευρύτερης διαδικτυακής φημολογίας σχετικά με την υγεία του Πούτιν, η οποία βέβαια έχει επιδεινωθεί από τότε που δεν τα πάνε καλά Ρωσία και Δύση.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον στη Μόσχα στις 6 Φεβρουαρίου, 2024. (Sputnik/Gavriil Grigorov/Kremlin via REUTERS).

Οι υποτιθέμενες αποκαλύψεις του Σολοβέι σχετικά με την επιδείνωση της υγείας του Πούτιν έχουν τροφοδοτήσει τα δυτικά ταμπλόιντ και έχουν αναστατώσει υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Οι φήμες ήταν τόσο εξωφρενικές που ακόμα και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς βγήκε από τα ρούχα του το 2022 και επίσημα δήλωσε ότι ο Πούτιν «είναι εντελώς υγιής».

Πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας Κύριλλος Μπουντάνοφ έχει υποστηρίξει ότι ο Πούτιν ήταν άρρωστος και ότι τον εκπροσωπούν 3 σωσίες του που υποβάλλονται σε συνεχή εκπαίδευση και χειρουργικές επεμβάσεις για να γίνουν ίδιοι με τον Πούτιν.

Δύο φαίνονται να είναι τα πιθανά σενάρια, δίχως να αποκλείεται βέβαια κάτι άλλο: Για κάποιους ο Σολοβέι είναι παλαβός, ενώ για άλλους αυτά που λέει ίσως εξυπηρετούν το ίδιο το Κρεμλίνο.

Το σενάριο του απατεώνα

Όπως είπε ο Σολοβέι, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του στο MGIMO το 2019 για τις πολιτικές του απόψεις.

Ο Σολοβέι στράφηκε στο YouTube για να τα βγάλει πέρα, μετά την απόλυσή του από τηνν ακαδημία το 2019. Οι συνδρομές του στο YouTube αυξήθηκαν σε περισσότερες από μισό εκατομμύριο πέρυσι, μετά από ισχυρισμούς για τον θάνατο του Πούτιν.

Το 2022 οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας διεξήγαγαν μια επιδρομή στο σπίτι του και κηρύχθηκε ξένος πράκτορας. Ωστόσο, του επιτράπηκε να συνεχίσει να συγκεντρώνει χρήματα μέσω κρυπτονομισμάτων που διαφημίζει με κάθε επεισόδιο του στο YouTube.

Εργαλείο του Κρεμλίνου

Σύμφωνα όμως με κάποιους Αμερικανούς αναλυτές, πρώην συμβούλους Αμερικανών προέδρων που επικαλείται το αμερικανικό δημοσίευμα, ο Σολοβέι παίζει το παιχνίδι του Κρεμλίνου με διαφόρους τρόπους.

Σύμφωνα με τον συνεργάτη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων και κορυφαίο πρώην σύμβουλο του προέδρου Τζορτζ Μπους Τόμας Γκράχαμ, οι εικασίες για τον επικείμενο θάνατο του Πούτιν μπορούν να απομακρύνουν την πίεση από οποιονδήποτε στη Ρωσία ή στη Δύση σκέφτεται πώς να αντιταχθεί στον Πούτιν ή στην εισβολή του στην Ουκρανία. «Τι νόημα έχει να ανησυχείς αν πρόκειται να πεθάνει ο Πούτιν ούτως ή άλλως;» είπε ο Γκράχαμ.

Αυτά που ισχυρίζεται ο Σολοβέι, μπορεί να εξυπηρετούν και με άλλον τρόπο το Κρεμλίνο, το οποίο σύμφωνα με το αμερικανικό δημοσίευμα, διασπείρει μια σειρά παραπληροφόρησης που κάνει οποιαδήποτε είδηση να φαίνεται αμφισβητήσιμη.

«Το θέμα είναι να κάνουμε τα πάντα απίστευτα», είπε ο πρώην σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν σε ρωσικά ζητήματα Έρικ Γκριν. Ο Σολοβέι μπορεί μια μέρα να απαξιωθεί όταν αναγκαστεί να παραδεχτεί ότι ο Πούτιν είναι ζωντανός, αλλά αφού συγκεντρώσει τόση μεγάλη επιρροή θα βλάψει περαιτέρω την εικόνα των ΜΜΕ γενικά «ώστε να χάσουν όλοι», είπε ο Γκριν . Βέβαια, ο Σολοβέι, αρνείται κατηγορηματικά ότι το Κρεμλίνο τον υποστηρίζει.

Ο νεκρός Πούτιν εξυπηρετεί το Κρεμλίνο

Σχολιαστές όπως ο Solovei έχουν τεράστια επιρροή στη Δύση λόγω της έλλειψης πληροφοριών για το τι συμβαίνει στη Ρωσία, τώρα που οι πρεσβείες έχουν ελάχιστο προσωπικό και οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν κλείσει γραφεία, είπε ο Γκράχαμ,

Αλλά οι φήμες που γεννήθηκαν από τον Σολοβέι και το κανάλι Telegram εξυπηρετούν επίσης έναν σκοπό στη Ρωσία. Εάν γίνει ποτέ ένα πραγματικό πραξικόπημα στη Ρωσία, θα υπάρξουν κάποιες αμφιβολίες για την αυθεντικότητά του, σύμφωνα με τον Γκράχαμ.

Ο Σολοβέι άρχισε επίσης να προβλέπει άλλα γεγονότα, μερικά από τα οποία η Δύση και οι επικριτές του Πούτιν ήθελαν να ακούσουν.

Προέβλεψε κοινωνική αναταραχή στη Ρωσία και το 2017 είπε ότι ο Πούτιν θα παραιτηθεί σε δύο με τρία χρόνια. Το 2018, είπε ότι μια μεγάλη κρίση θα τον απομάκρυνε το 2019. Το 2019 είπε ότι ο Πούτιν θα έφευγε το 2020. Το 2020, είπε ότι ο Πούτιν είχε νόσο του Πάρκινσον και θα έβγαινε το 2021.

Τι πιστεύουν δυτικοί εμπειρογνώμονες για Σολοβέι

Σύμφωνα με τον Γκράχαμ, οι προβλέψεις του Σολοβέι βοηθούν σε μια ευρύτερη στρατηγική του Κρεμλίνου, να πλήττει τον ρωσικό λαό με συνωμοσίες ώστε να γίνονται πολιτικά ανενεργοί. Ο Γκράχαμ, ο οποίος εξακολουθεί να ταξιδεύει στη Ρωσία για να διατηρεί επαφές με αξιωματούχους εκεί, είπε ότι ο Σολοβέι θεωρείται «ένα εσωτερικό αστείο» στη Μόσχα.

Αλλά το γεγονός ότι το 2016 προέβλεψε έναν ανασχηματισμό στο Κρεμλίνο που ανέδειξε τον Anton Vaino σε αρχηγό του προσωπικού του Κρεμλίνου, υπέδειξε στους δυτικούς εμπειρογνώμονες ότι κατανοούσε ορισμένες από τις εσωτερικές λειτουργίες της κυβέρνησης.

Μιλώντας στη Wall Street Journal, ο Σολοβέι επέμεινε ότι οι πηγές του είναι «άνθρωποι με μεγάλη επιρροή» που του έχουν αναφέρει όλα αυτά τα χρόνια ότι ο Πούτιν υπέφερε από μια σειρά από ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, ο καρκίνος και η σχιζοφρενική διαταραχή.

Έχοντας πραγματοποιήσει σειρά επαφών ο ίδιος ο Γκράχαμ με τον Σολοβέι στη Μόσχα, αναφέρει ότι στη τελευταία τους συνάντηση το 2019, είπε ότι ο Σολοβέι είχε εγκαταλείψει τις προηγούμενες προβλέψεις του για εγχώρια εξέγερση, και ότι τώρα ο Πούτιν ήταν τόσο άρρωστος που βιαζόταν να σχεδιάσει πριν πεθάνει «τεχνητά πογκρόμ» εναντίον Ρώσων στις χώρες της Βαλτικής που θα δικαιολογούσαν μια εισβολή στη Ρωσία που θα έσπαζε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Βέβαια, κάτι παρόμοιες εκτιμήσεις και υποθέσεις πραγματοποιούν και ακριβοπληρωμένες δεξαμενές σκέψης στις ΗΠΑ, ενθαρρύνοντας την σύγκρουση.

«Το σχέδιο της επινόησης του Σολοβέι πιθανότατα βασίζεται σε στοιχεία γνήσιου στρατιωτικού σχεδιασμού έκτακτης ανάγκης, τεκμηριωμένης εικασίας και πυρετώδους φαντασίας», έγραψε ο Γκράχαμ σε μια αναφορά για συναδέλφους στις ΗΠΑ.

«Ο αναγνώστης μπορεί να αποφασίσει τι είναι τι. Οι πιθανότητες να εκτυλιχθεί αυτό το σενάριο είναι μηδενικές, αλλά το αναμεταδίδω με την ευκαιρία ότι αν συμβεί από θαύμα δεν θα μπορείτε να πείτε ότι δεν είχατε προειδοποιηθεί».

Πάντως, ανεξαρτήτως τι λένε οι ειδικοί, ο Σολοβέι ή ο Μπουντάνοφ, άραγε πόση εκπαίδευση και διανοητικές ικανότητες πρέπει να έχει ένας σωσίας -φτυστός ο Πούτιν- ώστε να ανταπεξέλθει σε πάνω από δύο ώρες σε τόσο σημαντικά ζητήματα.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024