Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση - «Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί»

Αυτά είναι τα αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση – «Το κόστος παραγωγής έχει εκτιναχτεί»

Οι αγρότες τρεις μέρες πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένουν σε εγρήγορση

Τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ξεδίπλωσαν στο MEGA φορείς και σύλλογοι των αγροτών.

Οι αγρότες, τρεις μέρες πριν τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ σε περιοχές της χώρας συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις. Όπως διαμηνύουν σε περίπτωση που τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν τότε θα αναγκαστούν να κλείσουν ολόκληρη τη χώρα.

«Τα 7 λεπτά που βάζουμε εμείς για το ρεύμα είναι μία καλή τιμή γιατί και εκεί το κράτος θα το πάρει από τα υπερκέρδη του»

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας Σωτήρης Γιαννακός τόνισε στο MEGA ότι το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και αυτός είναι ο λόγος που οι καταναλωτές τρώνε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι.

«Το κόστος παραγωγής είχε εκτιναχτεί και γι’ αυτό τρώτε ακριβά τα προϊόντα στο ράφι. Εμείς σε ένα μήνα θα βγούμε να καλλιεργήσουμε και με αυτό το κόστος παραγωγής δεν μπορούμε. Το χαρακτηριστικό φέτος είναι πως είναι νέος κόσμος στο επάγγελμά που έχουν επενδύσει. Εάν δεν μπορεί το κράτος να κοστολογήσει να μας πει τι θα κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αγρότες προσέφεραν γαλακτοκομικά προϊόντα σε πολίτες στο Δερβένι

Παράλληλα αναφέρει τα αιτήματα των αγροτών, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει κάποιες μέρες να τα σκεφτεί.

«Είχαμε φέτος 3-4 συγχρονισμένες εξελίξεις. Είχαμε τον Daniel, η νέα ΚΑΠ, οι χαμηλές τιμές και το υψηλό κόστος παραγωγής. Το αφορολόγητο πετρέλαιο είναι πολύ απλό, δεν θα εισπράξει φόρους το κράτος. Έχει 3-4 μέρες περιθώριο ο πρωθυπουργός να το σκεφτεί. Μετά τη συνάντηση θα αποφασιστεί εάν συνεχιστούν (σ.σ οι κινητοποιήσεις). Τα 7 λεπτά που βάζουμε εμείς για το ρεύμα είναι μία καλή τιμή γιατί και εκεί το κράτος θα το πάρει από τα υπερκέρδη του», ανέφερε.

Συνάντηση Μητσοτάκη και με την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών

Ακόμη, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Παύλος Σατολιάς αποκάλυψε στο MEGA ότι θα συναντήσουν και οι ίδιοι τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Μας κάλεσε και εμάς ο πρωθυπουργός. Μετά την συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΕΘΑΣ. Μας κάλεσε ο πρωθυπουργός σαν θεσμικούς εκπροσώπους για να ακούσει και τους δικούς μας προβληματισμούς για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου», είπε.

Σύμφωνα με τον Παύλο Σατολιά τα τέσσερα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι

– Οι ζημιές της Θεσσαλίας πρέπει να αποκατασταθούν άμεσα

– Η τιμή και η μείωση του κόστους του ρεύματος

– Η τιμή και η μείωση του κόστους του πετρελαίου

– Η άμεση βελτίωση στους όρους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)

Τέλος, στο MEGA μίλησε και η αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Μυρτώ Λύκα.

«Όλοι έχουμε τα ίδια αιτήματα με μικρές διαφορές. Δεν θεωρώ πως θα καταφέρει ο πρωθυπουργός να λύσει τα αιτήματά μας αλλά θα δώσει κάτι για να διαλύσει τα μπλόκα. Βγήκα την προηγούμενη εβδομάδα στην εκπομπή σας και είπα για τη νοθεία στα γαλακτομικά προϊόντα. Με έχουν πάρει όλοι οι γαλακτοβιομήχανοι και μου λένε γιατί είπα κάτι τέτοιο. Ο ίδιος ο υπουργός το είπε. Κτηνοτρόφοι και γεωργοί έχουμε όλοι τα ίδια αιτήματα», υπογράμμισε.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες παραμένουν σε εγρήγορση και οι μηχανές των τρακτέρ παραμένουν αναμμένα παρά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σήμερα Σάββατο 10 Φεβρουαρίου αγρότες από Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική στη 13:00 θα κλείσουν το Δερβένι και τα Νέα Μουδανιά.

Στις 14:00 οι αγρότες του Αγρινίου σε συνεργασία με αγρότες της Αχαΐας αναμένεται να ανοίξουν τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Χθες Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, οι αγρότες με τα τρακτέρ τους κατέβηκαν στις κεντρικές πλατείες των πόλεων ενώ προχώρησαν και σε αποκλεισμούς δρόμων.

Συγκεκριμένα, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας πέταξαν γάλα, σιτάρι και σανό στο δρόμο και επέστρεψαν στα μπλόκα της περιοχής.

Την Κυριακή θα προχωρήσουν σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 20:00.

Sports in

Ολυμπιακός: Ετοιμάζει αλλαγές με Λαμία ο Μεντιλίμπαρ

Ο Χσσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μίλησε για τα παιχνίδια με Λαμία και Άστον Βίλα που ακολουθούν και προανήγγειλε αλλαγές στην αναμέτρηση του πρωταθλήματος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024