Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σημαίνει να είσαι πολυσυντροφικός σύμφωνα με τους μη - μονογαμικούς ανθρώπους

Τι σημαίνει να είσαι πολυσυντροφικός σύμφωνα με τους μη – μονογαμικούς ανθρώπους

Μια δημοσκόπηση της YouGov του 2020 σε 1.300 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ιδανική σχέση είναι η μη μονογαμική.

Η πολυγαμία υφίσταται σε ορισμένους κύκλους εδώ και πολύ καιρό, αλλά τον τελευταίο καιρό έχει αυξηθεί η περιέργεια γύρω από το εν λόγω ζήτημα.

«Οι μονογαμικοί άνθρωποι λένε συνεχώς ψέματα και απατούν τους συντρόφους τους και δεν χρειάζεται να προλογίζουν τις συμπεριφορές τους με το [είναι] ηθικές ή ανήθικες, οπότε γιατί να το κάνουν οι μη μονογαμικοί;»

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Google, ο όρος «ηθική μη μονογαμία» έχει σημειώσει πάνω από 250% αύξηση στην επισκεψιμότητα κατά τον τελευταίο χρόνο. Μια δημοσκόπηση της YouGov του 2020 σε 1.300 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ιδανική σχέση είναι η μη μονογαμική ως ένα βαθμό. Και πάνω από το 20% των ανύπαντρων Αμερικανών έχουν εμπλακεί σε συναινετική μη μονογαμία κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη του 2017 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex & Marital Therapy.

«Hθική πολυγαμία»

«Δεν πρόκειται απλώς για μια νέα μόδα», δήλωσε στη HuffPost η Leanne Yau, εκπαιδεύτρια σε θέματα πολυγαμίας. «Οι άνθρωποι επιλέγουν την πολυγαμία εδώ και πολλά χρόνια. Νομίζω ότι οι άνθρωποι απλώς μιλούν γι’ αυτό περισσότερο τώρα».

Τι ακριβώς σημαίνει λοιπόν αυτό; Η πολυγαμία είναι ένας όρος-ομπρέλα που περιλαμβάνει ποικίλα στυλ σχέσεων που δεν είναι σεξουαλικά ή/και ρομαντικά αποκλειστικά μεταξύ δύο ανθρώπων.

Η Sarah Stroh, μη μονογαμική συγγραφέας και δημιουργός πίσω από τον λογαριασμό @monogamish_me στο Instagram, τον περιέγραψε στη HuffPost ως εξής: «Οποιαδήποτε μορφή σχέσης που είναι συναινετικά και ανοιχτά μη μονογαμική, πράγμα που σημαίνει ότι ένας από τους δύο – ή πιο πιθανό και οι δύο – συντρόφους έχουν ρομαντικές ή/και σεξουαλικές επαφές με άλλους ανθρώπους εκτός του άλλου».

«Το Swinging είναι κάτι που τα ζευγάρια κάνουν μαζί, όπως το ότι κοιμούνται με άλλους ανθρώπους μαζί και εμπλέκονται με άλλους singles ή/και ζευγάρια»

Μπορεί να έχετε συναντήσει τον όρο «ηθική πολυγαμία», που μερικές φορές αναφέρεται ως «ENM». Η λέξη «ηθική» έχει χρησιμοποιηθεί για να διαφοροποιήσει αυτού του είδους τις σχέσεις -όπου όλα τα άτομα έχουν μιλήσει και συμφωνήσει για αυτή την συνθήκη- από εκείνες στις οποίες συμβαίνει εξαπάτηση.

Αλλά ορισμένοι ειδικοί έχουν πρόβλημα με τον όρο, δήλωσε ο Zachary Zane, αρθρογράφος και ειδικός σε θέματα σεξ για το Archer, μια νέα εφαρμογή γνωριμιών για queer άνδρες. Στο βιβλίο του «Boyslut: A Memoir and Manifesto», αναλύει τις αντιδράσεις από ερευνητές, εκπαιδευτικούς και ακτιβιστές του χώρου σχετικά με τη χρήση της λέξης «ηθική».

«Δεν τους αρέσει ο όρος «ηθικός» επειδή υπονοεί ότι η μη μονογαμία είναι εγγενώς ανήθικη. Γιατί αλλιώς θα αισθανόσασταν υποχρεωμένοι να προλογίσετε το «ηθικό»;» γράφει στο περιοδικό.

«Επίσης, θέτει τη μη μονογαμία σε ένα άδικο, υψηλότερο επίπεδο από τη μονογαμία. Οι μονογαμικοί άνθρωποι λένε συνεχώς ψέματα και απατούν τους συντρόφους τους και δεν χρειάζεται να προλογίζουν τις συμπεριφορές τους με το [είναι] ηθικές ή ανήθικες, οπότε γιατί να το κάνουν οι μη μονογαμικοί; Έπειτα, φυσικά, πολλές σχέσεις ΕΝΜ δεν είναι ηθικές. Μπορείτε να είστε εντελώς σκουπίδι ακόμα και όταν επιλέγεται το ΕΝΜ».

Αντ’ αυτού, πολλοί άνθρωποι προτιμούν όρους όπως «συναινετική μη μονογαμία» (CNM) ή απλώς «μη μονογαμία».

Υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι μη μονογαμικών σχέσεων

Ορισμένες από τις κοινές μορφές σχέσεων που εμπίπτουν στη μη μονογαμική ομπρέλα περιλαμβάνουν τη μονογαμικότητα, το swinging, τις ανοιχτές σχέσεις και την πολυγαμία.

«Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ ρευστά μεταξύ τους, αλλά σε γενικές γραμμές, τις βλέπω να εμπίπτουν σε τέσσερις τύπους», δήλωσε η Yau.

Ο όρος μονογαμικός είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον συγγραφέα σε θέματα σεξ και σχέσεων και οικοδεσπότη του podcast Dan Savage και αναφέρεται σε μια κυρίως μονογαμική σχέση στην οποία «η σεξουαλική δραστηριότητα εκτός της σχέσης θεωρείται μάλλον η εξαίρεση παρά ο κανόνας», δήλωσε η Yau.

Η πολυγαμία είναι η μόνη μορφή μη μονογαμίας «όπου δεν έχεις μόνο σεξουαλική μη αποκλειστικότητα, αλλά και ρομαντική μη αποκλειστικότητα»

«Έτσι, αυτό μπορεί να μοιάζει με το να κάνετε τρίο σε ειδικές περιστάσεις ή να πηγαίνετε περιστασιακά σε ένα σεξ πάρτι. Ή αν υπάρχει μια διαστροφή που θέλετε να εξερευνήσετε, να το πείτε στον σύντροφό σας και στη συνέχεια να βρείτε κάποιον για να την ικανοποιήσετε μαζί του», εξήγησε.

Το Swinging είναι όταν τα ζευγάρια έχουν σεξουαλικές εμπειρίες με πολλούς συντρόφους, συνήθως (αλλά όχι πάντα) ως μονάδα. Συχνά περιλαμβάνει την ανταλλαγή συντρόφων ή τη συμμετοχή σε ομαδικό σεξ, μεταξύ άλλων τύπων σεξουαλικού παιχνιδιού.

«Το Swinging είναι κάτι που τα ζευγάρια κάνουν μαζί, όπως το ότι κοιμούνται με άλλους ανθρώπους μαζί και εμπλέκονται με άλλους singles ή/και ζευγάρια. Έτσι, αυτό μπορεί να μοιάζει με τρίο, κουαρτέτο, όργια, σεξ πάρτι, τέτοια πράγματα», δήλωσε η Yau, επισημαίνοντας ότι ο όρος «swinger» έχει πέσει σε ένα βαθμό σε δεύτερη μοίρα. Ορισμένοι άνθρωποι, ιδίως στις νεότερες γενιές, μπορεί να προτιμούν να λένε ότι είναι μέρος του «τρόπου ζωής» αντ’ αυτού.

Μια ανοιχτή σχέση είναι συνήθως μια σχέση που είναι σεξουαλικά μη μονογαμική, αλλά ρομαντικά μονογαμική. (Παλαιότερα, ωστόσο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν τον όρο ως γενική ονομασία για να περιγράψουν οποιαδήποτε μη μονογαμική σχέση, σημείωσε η Yau).

«Έτσι, όταν κάποιος λέει ότι είναι σε μια ανοιχτή σχέση, το εκλαμβάνω ως κάτι που σημαίνει ότι βγαίνει μόνο με ένα άτομο ρομαντικά, αλλά και οι δύο μπορούν να κάνουν περιστασιακό σεξ με άλλα άτομα, είτε χωριστά είτε μαζί», δήλωσε η Yau.

Η πολυγαμία είναι η μόνη μορφή μη μονογαμίας «όπου δεν έχεις μόνο σεξουαλική μη αποκλειστικότητα, αλλά και ρομαντική μη αποκλειστικότητα», δήλωσε η Yau. Με άλλα λόγια, είστε μέρος πολλών ερωτικών σχέσεων ταυτόχρονα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις άλλες μη μονογαμικές σχέσεις που περιγράφηκαν παραπάνω, στις οποίες όλα εκτός της κύριας σχέσης «διατηρούνται αυστηρά σεξουαλικά ή περιστασιακά, όπως κι αν το ορίζετε αυτό», εξήγησε η Yau.

Παρόλο που μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει κάποια ιεραρχία μέσα σε ορισμένες πολυγαμικές σχέσεις, «είναι ο μοναδικός τύπος όπου δεν υπάρχει απαραίτητα εστίαση σε μια πρωταρχική ρομαντική σχέση», δήλωσε η Yau.

Πολλές κοινές εικασίες περί μη μονογαμίας δεν είναι αληθινές

Η μη μονογαμία μπορεί να κερδίζει έδαφος, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλη αντίθεση με τα μονογαμικά πολιτιστικά μας πρότυπα. Το στίγμα και οι παρανοήσεις σχετικά με αυτούς τους τύπους σχέσεων εξακολουθούν να υφίστανται. Μια κοινή παρανόηση: Οι μη μονογαμικές σχέσεις δεν είναι σοβαρές ή διαρκείς.

«Ο σύντροφός μου εδώ και πάνω από τρία χρόνια και εγώ είμαστε μη μονογαμικοί και περιμένουμε παιδί τον Ιανουάριο», δήλωσε η Stroh. «Η μη μονογαμία δεν είναι απλώς μια φάση ή μια κατασκευή για ανθρώπους που θέλουν κάτι περιστασιακό».

Ο Zane εξέφρασε παρόμοιο συναίσθημα: «Υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι η ENM, ειδικά η πολυγαμία, δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα, που σημαίνει ότι τελικά εσείς και ο/η σύντροφός σας θα θέλετε να χωρίσετε», είπε. «Περιττό να πω ότι αυτό δεν ισχύει. Υπάρχουν πολυγαμικοί άνθρωποι που είναι με τους συντρόφους τους για δεκαετίες».

*Mε πληροφορίες από: Huffpost | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Tenor

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024