Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΔΔ: Η Νικαράγουα αιτήθηκε συμμετοχή στην προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

ΔΔ: Η Νικαράγουα αιτήθηκε συμμετοχή στην προσφυγή της Ν. Αφρικής κατά του Ισραήλ για γενοκτονία

Μάλιστα σε προηγούμενο στάδιο προειδοποίησε την Γερμανία, την Μ.Βρετανία, την Ολλανδία και τον Καναδά να σταματήσουν να πωλούν όπλα στο Ισραήλ, ώστε να μην θεωρηθούν συνένοχοι.

Το Διεθνές Δικαστήριο έλαβε αίτημα από τη Νικαράγουα να «παρέμβει στην υπόθεση σχετικά με την εφαρμογή της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας», μετά από προσφυγή που έχει κατατεθεί από τη Νότια Αφρική. Στα τέλη του περασμένου έτους, η Νότια Αφρική υπέβαλε αίτηση στο δικαστήριο για να σταματήσει αυτό που λέει ότι είναι μια συνεχιζόμενη γενοκτονία που διαπράττει το Ισραήλ καθώς διεξάγει πόλεμο στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα, το ΔΔΔ εξέδωσε μια σειρά από προσωρινά μέτρα που απαιτούν από το Ισραήλ να συμμορφωθεί με τη Σύμβαση Γενοκτονίας του 1948, να επιτρέψει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και να δράσει εναντίον όσων κάνουν δηλώσεις υπέρ της γενοκτονίας.

Η Νικαράγουα δήλωσε ότι «έχει συμφέροντα νομικής φύσης που απορρέουν από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Σύμβαση για τη Γενοκτονία»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΔΔ, ένα κράτος μπορεί να ζητήσει να γίνει διάδικος σε μια από τις υποθέσεις του, όποτε «θεωρεί ότι έχει συμφέρον νομικής φύσης το οποίο μπορεί να επηρεαστεί από την απόφαση στην υπόθεση». Για το σκεπτικό της, η Νικαράγουα δήλωσε ότι «έχει συμφέροντα νομικής φύσης που απορρέουν από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που επιβάλλει η Σύμβαση για τη Γενοκτονία» και επιθυμεί να «απελευθερώσει την ανθρωπότητα από μια τέτοια απεχθή μάστιγα». Να σταματήσει δηλαδή αυτά που θεωρεί «εγκλήματα πολέμου».

Η Νικαράγουα δήλωσε πως θέλει να παρέμβει στην υπόθεση προσφέροντας στοιχεία.

Το Μνημόνιο εν είδει εξωδίκου καθώς η Νικαράγουα ετοιμάζονταν να κάνει αίτημα προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Νικαράγουα εξέδωσε μνημόνιο με το οποίο καλούσε τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τον Καναδά να σταματήσουν να υποστηρίζουν την ισραηλινή κατοχή και να την προμηθεύουν με όπλα. Η κυβέρνηση της Νικαράγουας ξεκίνησε τη Δευτέρα τις διαδικασίες για να προσφύγουν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία και ο Καναδάς στο Διεθνές Δικαστήριο  για τη συνενοχή τους στη γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, παρέχοντας στην ισραηλινή κατοχή τα όπλα και τα μέσα για την εκτέλεση της φρικτής πράξης.

Η εκτελεστική αρχή στη Νικαράγουα δημοσίευσε επίσημη ανακοίνωση στην οποία αποκάλυψε ότι προειδοποίησε τις κυβερνήσεις των εν λόγω δυτικών δυνάμεων ότι «ενδέχεται να είναι από κοινού συνένοχες στις κατάφωρες και συστηματικές παραβιάσεις της Σύμβασης για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στη Λωρίδα της Γάζας». Στο προφορικό σημείωμά της (σ.σ. Ρηματική διακοίνωση), η Νικαράγουα κάλεσε τα τέσσερα κράτη να σταματήσουν αμέσως την παροχή όπλων, πυρομαχικών και τεχνολογιών στο Ισραήλ, επειδή μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για να διευκολύνει ή να διαπράξει παραβιάσεις της Σύμβασης για τη Γενοκτονία στη Γάζα.

Στο υπόμνημα τονίζεται ότι οι χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ είναι υποχρεωμένες να διακόψουν τις προμήθειες προς αυτό «από τη στιγμή που το κράτος αντιλαμβάνεται την ύπαρξη σοβαρού κινδύνου διάπραξης γενοκτονίας». Αυτό επιτεύχθηκε, προσθέτει το υπόμνημα, αφού «το Διεθνές Δικαστήριο εξέδωσε, στις 26 Ιανουαρίου, προδικαστική απόφαση στην οποία έκρινε εύλογα ότι η Σύμβαση για τη Γενοκτονία παραβιάστηκε από το Ισραήλ στη Γάζα».

Το εξωτερικό του Παλατιού της Δικαιοσύνης που στεγάζεται το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης

Τι έχει αναγνωρίσει ως τώρα το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Το δικαστήριο αναγνώρισε το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Γάζα να προστατεύονται από πράξεις γενοκτονίας, προσθέτοντας ότι οι Παλαιστίνιοι αποτελούν προστατευόμενη ομάδα σύμφωνα με τη Σύμβαση Γενοκτονίας. Το Δικαστήριο διέταξε το Ισραήλ να λάβει όλα τα μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Γάζα, να διασφαλίσει ότι οι δυνάμεις του δεν διαπράττουν γενοκτονία και να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης.

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024