Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει ηττηθεί στα δύο βασικά μέτωπα, των αγροτών και των φοιτητών»

Καραθανασόπουλος: «Η κυβέρνηση έχει ηττηθεί στα δύο βασικά μέτωπα, των αγροτών και των φοιτητών»

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα «ξεπλένει το σύνολο των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ

Το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων και των φοιτητικών συλλαλητηρίων ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια σχολίασε μεταξύ άλλων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση έχει ηττηθεί στα δύο βασικά μέτωπα, των αγροτών και των φοιτητών».

Υπογράμμισε δε, ότι «η λαϊκή συνείδηση είναι με τους αγωνιζόμενους αγρότες και φοιτητές» επισημαίνοντας ότι «η αντιπολίτευση γίνεται στον δρόμο», ενώ τόνισε ότι «το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική».

«Το ΚΚΕ πρωτοστατεί στην αντιπολίτευση απέναντι στην κυβερνητική πολιτική»

Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ραδιόφωνο του ANT1 σχετικά με το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το «κράτος δικαίου» και την τοποθέτηση του ΚΚΕ με «παρών», ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «το ψήφισμα ξεπλένει το σύνολο των αντιδραστικών πολιτικών της ΕΕ».

Ακόμη αναφέρθηκε στο ψήφισμα που ψηφίστηκε χθες στην Ευρωβουλή και «’ανοίγει τον ασκό του Αιόλου’ καθώς», όπως εξήγησε, «δίνει το δικαίωμα στις μυστικές υπηρεσίες να παρακολουθούν εν ενεργεία βουλευτές και ευρωβουλευτές ως πιθανούς κατασκόπους, ζητάει από τα κόμματα να κάνουν επιτροπή εσωτερικού ελέγχου, να δημιουργηθούν στις Βουλές των κρατών-μελών ειδικές επιτροπές παρακολούθησης της δραστηριότητας των βουλευτών κ.ά.».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για «υποκρισία», και τόνισε ότι το ΚΚΕ «πρωτοστατεί στην οργάνωση της λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στο σύνολο των αντιδραστικών κυβερνητικών πολιτικών, απέναντι σε ένα αντιδραστικό κράτος».

«Διαχρονική εις βάρος των αγροτών πολιτική»

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, υπενθύμισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που οι αγρότες βγαίνουν στο δρόμο», καθώς «βγήκαν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνουν και σήμερα γιατί υπάρχει μια διαχρονική πολιτική σε βάρος τους».

«Εμείς δεν θα πούμε στους αγρότες τι πρέπει να κάνουν, αλλά θα στηρίξουμε όλες τις μορφές πάλης που αυτοί επιλέγουν»

Επισήμανε ότι μια σειρά ζητήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής των αγροτών «το έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις» καθώς, μεταξύ άλλων, στο «τρίτο μνημόνιο, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από κοινού ψήφισαν την κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο πετρέλαιο».

«Δεύτερον, έχουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) την οποία ψήφισαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων και της Ελληνικής Λύσης, πλην του ΚΚΕ».

Απαντώντας στην παρατήρηση ότι «με την ΚΑΠ, η Ελλάδα πέτυχε να μην μειωθούν τα χρήματα που πήρε ενώ υπήρξε μείωση των χρημάτων κατά 15% για όλες τις άλλες χώρες», ο Ν. Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι «αυτά είναι «να σε κάψω Γιάννη να σ’ αλείψω λάδι» γιατί η ΚΑΠ οδηγεί «στη συγκέντρωση της γης σε όλο και λιγότερα χέρια, σε μεγάλες επενδύσεις καπιταλιστικού χαρακτήρα στην ύπαιθρο, σε αλλαγή χρήσης γης και σε εκτόξευση του κόστους παραγωγής».

Για την επικείμενη συνάντηση με τον πρωθυπουργό

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι «καταρχάς, η κυβέρνηση έκανε αναδίπλωση από τη στιγμή που έλεγε ότι οι κινητοποιήσεις των αγροτών είναι ‘υποκινούμενες’, σήμερα αναγκάζεται να τους δεχθεί. Δεύτερον, αναγκάστηκε να δώσει την επιστροφή (φόρου) στο πετρέλαιο που δεν υπήρχε στον κρατικό προϋπολογισμό».

«Εμείς δεν θα πούμε στους αγρότες τι πρέπει να κάνουν. Έχουν την εμπειρία να καταλήξουν με βάση τη συζήτηση που θα κάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου. Εμείς στηρίζουμε, συμμετέχουμε στην οργάνωση της πάλης, το τι μορφή θα πάρει το αποφασίζουν οι ίδιοι οι αγρότες στα μπλόκα τους μέσα από γενικές συνελεύσεις. Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις μορφές (πάλης) που αυτοί επιλέγουν να πάρουν» είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.

«Οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ υψηλό κόστος παραγωγής που το διαμορφώνουν οι πολυεθνικές, την «πράσινη μετάβαση» που έχει εκτοξεύσει το ενεργειακό κόστος και τρίτον, πάλι τις πολυεθνικές και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που θεωρούν την αγροτική παραγωγή ως πρώτη ύλη, άρα τη θέλουν πολύ φθηνή. Γι’ αυτό υπάρχουν αυτά τα καρτέλ και στη χώρα μας και τα οποία βεβαίως κερδοσκοπούν και σε βάρος των αγροτών, αλλά και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» σημείωσε.

«Αυτό είναι το σύστημα της ελεύθερης αγοράς το οποίο υπερασπίζονται τα υπόλοιπα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εννιά δισεκατομμύρια είναι για τους αγρότες σε όλη την Ευρώπη τα επόμενα τέσσερα χρόνια και πενήντα δισεκατομμύρια στην Ουκρανία να συνεχίσουν τον πόλεμο αυτή, είναι η ‘ευαισθησία’ της ΕΕ» είπε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Ν. Καραθανασόπουλος και κατέληξε:

«Στην ‘ελεύθερη αγορά’ διαχρονικά οι αγρότες πληρώνονται πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής τους και οι καταναλωτές παίρνουν τα αγροτικά προϊόντα πανάκριβα. Αυτό είναι το χαρακτηριστικό, και αυτό πρέπει να ανατρέψουμε».

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024