Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακριβό μου ελαιόλαδο - Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι το ράφι

Ακριβό μου ελαιόλαδο – Η διαδρομή από τον παραγωγό μέχρι το ράφι

Τριπλασιασμός της τιμής του ελαιολάδου μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οι προβλέψεις για το άμεσο μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνες.

Με σημαντική απόκλιση τιμής από τον παραγωγό στο ράφι του super market φτάνει το ελαιόλαδο στον καταναλωτή αναγκάζοντας τους τελευταίους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βάλουν στο καλάθι του το πολύτιμο αγαθό.

Η ανοδική κούρσα ξεκίνησε προς το τέλος του καλοκαιριού (2023) όταν ένα λίτρο ελαιολάδου κόστιζε λίγο παραπάνω από 8 ευρώ και μέσα σε επτά μήνες έχει φτάσει να πωλείται κοντά στα 15. Σε βάθος τετραετίας η τιμή του «πράσινου χρυσού» έχει σχεδόν τριπλασιαστεί με τους ειδικούς να προβλέπουν πως δεν θα υπάρξει άμεσα αποκλιμάκωση των τιμών.

Από τον παραγωγό στο ράφι

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαδρομή του ελαιολάδου μέχρι να φτάσει στα ράφια των super market και από εκεί στον καταναλωτή. Οι ελαιοπαραγωγοί πωλούν μία ποσότητα 5 λίτρων στην τιμή των 41,5 ευρώ (8,3 ευρώ ανά λίτρο). Έπειτα, προστίθενται 0,25 ευρώ για το φιλτράρισμα, 1,5 ευρώ για το δοχείο, 0,45 λεπτά για το καπάκι και 0,5 ευρώ για το ειδικό χαρτόνι με τις κυψέλες. Το κόστος μεταφοράς ανέρχεται στα 1,30 ευρώ, με τον μεταποιητή να έχει 3 ευρώ κέρδος. Σε αυτά προστίθενται 6,30 ευρώ ΦΠΑ και 14,4 ευρώ για το κέρδος του λιανεμπόρου.

Με πόσα χρήματα φεύγουν πέντε λίτρα από τον παραγωγό

Κάνοντας κανείς τις προσθέσεις καταλήγει πως για πέντε λίτρα ελαιολάδου τα οποία φεύγουν από τα χέρια του παραγωγού στην τιμή των 41,5 ευρώ, τοποθετούνται στο ράφι σχεδόν στην τιμή των 70 ευρώ (69,2 ευρώ), σημειώνει ρεπορτάζ καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας.

Διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας των αλυσίδων στην Ευρώπη

«Εμείς κερδίζουμε 2, 3, 4 ευρώ το πολύ στην σημερινή τιμή του ελαιόλαδου, ο παραγωγός εισπράττει ανά λίτρο ελαιόλαδου από 8,3-9 ευρώ, μέσο όρο 8,6 ευρώ ανά λίτρο και ο τυποποιητής πουλάει το 5λιτρο για παράδοση στην Αθήνα 48-50 ευρώ», σχολίασε ο ελαιοπαραγωγός που φιλοξενήθηκε στο πάνελ.

Μια επιπλέον πληροφορία που έδωσε είναι ότι είναι εντελώς διαφορετικός ο τρόπος λειτουργίας των αλυσίδων στην Ευρώπη, σε σύγκριση με την Ελλάδα.

«Μία γερμανική αλυσίδα π.χ. θα στείλει τους ανθρώπους της να κάνουν έρευνα, στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία… επιλέγουν έναν τυποποιητή που κρίνουν ως σοβαρό, πάνε απευθείας σε αυτόν, συνήθως από Οκτώβριο ως Δεκέμβριο. Και λένε “για το επόμενο έτος χρειάζομαι π.χ. 2, 3, 4, 5 εκατομμύρια μπουκάλια του λίτρου, ή του μισού λίτρου”. Ο τυποποιητής που ακούει για 5 εκατομμύρια μπουκάλια “κατεβαίνει” ακόμη και στο 0,01 ευρώ κέρδος ανά μπουκάλι. Γιατί έχει μπροστά του γιγάντια εταιρεία, εγγυημένη πληρωμή, τακτές παραδόσεις, τεράστιες οικονομίες κλίμακας», ανέφερε.

Η κλιματική κρίση έχει επηρεάσει την παραγωγή

Δεν θα πέσουν άμεσα οι τιμές

Με τις τιμές να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα οι προβλέψεις το άμεσο μέλλον είναι δυσοίωνες με ειδικούς να μην βλέπουν πτώση τουλάχιστον μέχρι την επόμενη ελαιοκομική περίοδο και μέχρι τότε δεν αποκλείουν νέες ανατιμήσεις.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024