Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Κλιμακώνουν με κλείσιμο της Εγνατίας, κάθοδο στο Μακεδονίας - Θράκης, παναγροτική στη Λάρισα

Αγρότες: Κλιμακώνουν με κλείσιμο της Εγνατίας, κάθοδο στο Μακεδονίας – Θράκης, παναγροτική στη Λάρισα

Συνεχίζουν τις αντιδράσεις τους και χαρακτηρίζουν «ασπιρίνες» τα εξαγγελλόμενα μέτρα, τα οποία σήμερα χαρακτήρισε «γενναιόδωρα» ο πρωθυπουργός

Στις συναντήσεις με αντιπροσωπείες αγροτών, ο Λευτέρης Αυγενάκης απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση για διάλογο καλώντας τους να αποτιμήσουν σωστά το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες χαρακτηρίζουν ως κοροϊδία τα μέτρα ενίσχυσή τους τα οποία ανακοίνωσε Κυριάκος Μητσοτάκης, συσκέπτονται διαρκών και αυξάνουν τις δράσεις τους που γίνονται στο πλαίσιο των διεκδικήσεών τους.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις

Οι αγρότες του Νομού Σερρών προχωρούν τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (13:00 μ.μ.) στο συμβολικό κλείσιμο της Εγνατίας Οδού διάρκειας 15 με 20 λεπτών στο ύψος του κόμβου του Στρυμονικού. Την ίδια ώρα με το κλείσιμο της Εγνατίας Οδού από τους Σερραίους αγρότες θα κλείσει και η Εγνατία στο ύψος του Δερβενίου.

Παράλληλα, οι αγρότες, που αποχωρούν με τα τρακτέρ τους σταδιακά από την έκθεση Agrotica με προορισμό τα μπλόκα, δίνουν νέο ραντεβού Τρίτη (6/2). Στην πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια της Λάρισας αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον και τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Στην ίδια ώρα, στη Χαλκιδική, στα Νέα Μουδανιά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σχεδιάζουν την κάθοδό τους την Δευτέρα στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα των διεκδικήσεών τους.

Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι άρχισε η συντεταγμένη αποχώρηση των αγροτών που είχαν παρατάξει τα τρακτέρ τους στις εισόδους της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Όπως δηλώνουν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν τους ικανοποιούν.

Τι λένε οι αγρότες στα μπλόκα

Υπάρχουν νομοθεσίες από την Ευρώπη που πρέπει να εναρμονιστούμε και να υπογραφούν αυτό ζητάμε να υπογραφούν να μπουν σε μια τάξη, είπε ο Θεοφάνης Γρηγοριάδης, μέλος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Αν δεν πάρουμε απαντήσεις, οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φλογητών, Παύλος Γιαλαγκολίδης.

Ο Φιλοκλής Κοτζιάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, επισημαίνει: Θέλουμε αγροτικό πετρελαιο όπως έχει η υπόλοιπη Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμυλίας από την πλευρά του, δήλωσε στην ΕΡΤ: Η ζημιά είναι τεράστια όταν δεν υπάρχει παραγωγή ελιάς και η τοπική κοινωνία παρακμάζει οικονομικά.

Οι αγρότες περνούν με τα τρακτέρ τους μέσα από τη Θεσσαλονίκη

Στην παναγροτική σύσκεψη στη Νίκαια, λοιπόν, την ερχόμενη Τρίτη, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Ανοιχτός στο διάλογο με τους αγρότες δηλώνει ο Λευτέρης Αυγενάκης. Συνεχίζουμε τις συζητήσεις μας, την προσπάθειά μας και είμαστε βέβαιοι ότι θα πάμε την Ελλάδα ψηλότερα και τον πρωτογενή τομέα, εκεί που του αξίζει, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μητσοτάκης: «Γενναιόδωρο το πακέτο που τους δίνουμε»

Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός έγραψε την Κυριακή (4/2) ότι το πακέτο που τους δίνει είναι «γενναιόδωρο». «Και ξεκινώ με τους αγρότες μας. Για εμάς δεν υπάρχει ΄΄αγροτικό μέτωπο΄΄. Το μόνο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση είναι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τους ακούμε, τους σεβόμαστε και λαμβάνουμε συνεχώς μέτρα στήριξής τους, αναγνωρίζοντας την αγωνία τους για το αύριο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής από την ενεργειακή/κλιματική κρίση, αλλά και λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών κλυδωνισμών που επηρεάζουν καταλυτικά τον αγροτικό τομέα και τα συστήματα παραγωγής τροφίμων συνολικότερα. Γι’ αυτό και από το 2019 μειώσαμε τους φορολογικούς και ασφαλιστικούς συντελεστές, δώσαμε κίνητρα για περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τα συνεταιριστικά σχήματα και ενεργοποιήσαμε το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για το 2022 και 2023. Ακόμη, μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές, στα λιπάσματα και στα αγροτικά μηχανήματα και απορροφήσαμε τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ οι συνολικές αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ από το 2019 μέχρι σήμερα υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ.

Τι επιπλέον ανακοινώσαμε λοιπόν αυτή την εβδομάδα; Αναγνωρίζοντας ότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι αγρότες είναι το ενεργειακό κόστος, καταφέραμε να προσφέρουμε ένα γενναιόδωρο πακέτο 8 μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει: την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024, έκπτωση κατά 10% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους κρίσιμους καλλιεργητικούς μήνες του έτους, δεκαετή ρύθμιση χρεών όλων των οργανισμών εγγείων βελτιώσεων της χώρας και κρατική κάλυψη του 75% των χρεών ειδικά στην Θεσσαλία, την επιδότηση μικρών αγροτικών φωτοβολταϊκών αλλά και ειδικά κίνητρα με μειωμένα ενεργειακά κόστη για τα σχήματα της Συμβολαιακής γεωργίας που συνάπτουν μακροχρόνια συμβόλαια με τη ΔΕΗ, και μείωση του ενεργειακού κόστους για την αγροτική άρδευση με το πρόγραμμα Απόλλων -το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Αυτά τα μέτρα είχα την ευκαιρία να τα ανακοινώσω την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής. Την Τρίτη, ανακοινώσαμε την επιτάχυνση της εκταμίευσης των τελικών αποζημιώσεων στη Θεσσαλία, δίνοντας τη δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις πλημμυροπαθών έως τέλος Φεβρουαρίου για επιπρόσθετα 5.000-10.000 ευρώ, αναλόγως της ζημιάς που υπέστησαν. Η ειδική πλατφόρμα arogi.gov.gr για το β’ κύκλο θα έχει ανοίξει έως την Τρίτη. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 31.000 δηλώσεων, έχουν υποβληθεί από τους δικαιούχους μόλις 4.400 φάκελοι ώστε να καταβληθούν τα χρήματα. Επίσης, ανακοινώσαμε ότι οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον Daniel θα έχουν δύο χρόνια πλήρη αναστολή πληρωμών, με συνέχιση της παροχής ρεύματος -η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή, ομολογώ με καθυστέρηση- και έπειτα θα τεθεί σε λειτουργία μια πενταετής ρύθμιση των υποχρεώσεων -συμπεριλαμβανομένων και των παλαιών οφειλών- με μηδενικό επιτόκιο. Δηλαδή πρόκειται για μια επταετή ρύθμιση, που θα ολοκληρωθεί το 2030.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, το βλέπετε να εκδηλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Το συζητήσαμε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, συμφωνώντας ότι η στήριξη των αγροτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα της ΕΕ με φόντο την νέα φιλοπεριβαλλοντική ΚΑΠ», έγραψε στο Facebook.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024