Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πύργος: Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι αγρότες, κάνουν πορεία με τρακτέρ - «Η κυβέρνηση άρχισε να στριμώχνεται»

Πύργος: Κλιμακώνουν τις πιέσεις οι αγρότες, κάνουν πορεία με τρακτέρ – «Η κυβέρνηση άρχισε να στριμώχνεται»

Εκπρόσωποι των αγροτών Ηλείας διατυπώνουν τα αιτήματα τους για τα προβλήματα του κλάδου - «Από ό,τι φαίνεται, μετά από τόσες μέρες αγώνα, η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λύσει τα προβλήματά μας»

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες σε ολόκληρη τη χώρα, οι οποίοι με κινητοποιήσεις εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση για τη λήψη μέτρων προς ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αποκορύφωμα είναι το συλλαλητήριο αγροτών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη έξω από την έκθεση Agrotica, αλλά όσοι αγρότες δεν κατάφεραν να παρευρεθούν σε αυτό, φρόντισαν να πραγματοποιήσουν πορείες στις περιοχές τους με σκοπό να μην εφησυχάσουν και να αναδείξουν τα προβλήματα του κλάδου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πορεία αγροτών και κτηνοτρόφων με τρακτέρ στην ΔΟΥ Πύργου Ηλείας. Με παρατεταγμένα και εν αναμονή τα τρακτέρ τους στον κόμβο Αγ. Γεωργίου, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ΟΑΣΗ ανεβάζουν το ρυθμό στις κινητοποιήσεις σε μια περίοδο που πλέον όλη η αγροτική Ευρώπη ξεσηκώνεται, καθώς τα προβλήματα «πνίγουν» τον κλάδο.


Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (02/02) αγρότες πραγματοποίησαν πορεία και προχώρησαν στον αποκλεισμό της ΔΟΥ Πύργου, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας για τα αιτήματά τους, ενώ σήμερα Σάββατο (03/02) εκπρόσωποι των Ηλείων αγροτών βρέθηκαν στην μεγάλη αγροτική συγκέντρωση στο περιθώριο της έκθεσης Agrotica.

Στην Ελλάδα το επίκεντρο των κινητοποιήσεων είναι ο Θεσσαλικός κάμπος όπου οι αγρότες έχουν βυθιστεί στην απόγνωση μετά και την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και συμπαρασύρει και άλλες περιοχές που οι αγρότες βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση λόγω των συνθηκών που επικρατούν κυρίως από την τεράστια αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

«Παλεύουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας, διαφορετικά θα πρέπει να γίνουμε μετανάστες»

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης σε δήλωσή του τόνισε ότι “… η κυβέρνηση έχει αρχίσει να στριμώχνεται και να ζορίζεται. Νιώθει την ανάσα τον αγροτών. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει η κυβέρνηση να δώσει λύσεις στα αιτήματα και να “κόψει” τον επικοινωνιακό τρόπο διαχείρισης τους με ψέματα και «ταξίματα» και λόγια χωρίς ουσία. Εμείς ζητάμε να δικαιωθούν τα αιτήματα μας. Θα κρίνουμε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Αυτή τη στιγμή, είμαστε συντονισμένοι πανελλαδικά, με την πανελλαδική των μπλόκων και θα συμμετέχουμε και στην Agrotica στο συλλαλητήριο. Στην συνέχεια θα αποφασίσουμε εάν θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας. Αυτή τη στιγμή παλεύουμε για να μείνουμε στα χωράφια μας, καθώς υπό της παρούσες συνθήκες δεν έχουμε κανέναν λόγο να πάμε να καλλιεργήσουμε. Παλεύουμε για την επιβίωση μας διαφορετικά θα πρέπει να γίνουμε μετανάστες».

«Το κόστος ζωής είναι πλέον ακριβό και δεν φταίνε οι αγρότες»

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Διονύσης Κουρλός από την πλευρά του τόνισε ότι “… τα προβλήματα είναι διαχρονικά, όπως το κόστος παραγωγής. Οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα 30 χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτα για να λύσουν τα προβλήματα με αποτέλεσμα η αγροτιά μειώνεται σε επικίνδυνο βαθμό και τα προβλήματα όσο πάνε να διογκώνονται. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι βγαίνουν και οι ευρωπαίοι αγρότες στους δρόμους. Το θετικό δεν είναι ότι βγαίνουν οι ευρωπαίοι αγρότες καθώς εμείς φωνάζαμε ότι οι ευρωπαίοι αγρότες τύγχαναν ιδιαίτερης μεταχείρισης. Εκείνοι δεν διεκδικούν να λυθούν προβλήματα του παρελθόντος αλλά αντίθετα προσπαθούν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους. Είδαμε μία θετική κίνηση του πρωθυπουργού, ο οποίος βγήκε και είπε ότι κατανοεί τα προβλήματα μας. με την κατανόηση όμως δεν λύνεται τίποτα. Το θέμα είναι ότι οι καταναλωτές αλλά και όλοι οι έλληνες πολίτες που τα προηγούμενα χρόνια, η πολιτεία τους είχε στρέψει εναντίον μας, καταλαβαίνουν σήμερα ότι το κόστος ζωής μας είναι πάρα πολύ ακριβό και δεν φταίνε οι αγρότες γι αυτό αλλά η ίδια η πολιτεία, με τις υπέρμετρες φορολογίες. Αυτή τη φορά δεν είναι εναντίον μας ο κόσμος. Ο κόσμος κατάλαβε την αξία των αγροτών που φροντίζουν για την διατροφική αλυσίδα. Αύριο θα το εκτιμήσουμε την κατάσταση και ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα εξαγγείλει κάποια μέτρα που θα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, όχι για να μας ικανοποιήσει το σήμερα, αλλά για να μπορέσουν οι νέες γενιές που θα έρθουν αλλά και εμείς οι μεγαλύτεροι να συνεχίσουμε στα χωράφια μας, να παράγουμε προϊόντα που είναι ωφέλημα για τον καταναλωτή και τη χώρα μας».

«Εμείς γνωρίζουμε τον δρόμο του αγώνα και με αυτό θα συνεχίσουμε»

Το μέλος της διοίκησης της ΟΑΣΗ και γραμματέας Αγροτικού Συλλόγου Καρδαμά, Σωτήρης Μητσόπουλος, ανέφερε πως “… από ό,τι φαίνεται μετά από τόσες μέρες αγώνα η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να λύσει τα προβλήματα των αγροτών. Είναι αποφασισμένη να δουλέψει για μία χούφτα βιομήχανους ολιγάρχες που λυμαίνονται και τον αγροτικό χώρο. Ένα από τα αιτήματα μας είναι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές. Για παράδειγμα πέρσι, ένα προϊόν ζωτική σημασίας για τους παραγωγούς και εδώ στην περιοχή μας αλλά και για την ελληνική οικογένεια το λάδι, έφυγε από τα χέρια των παραγωγών από 3,80 ως 4,20€ και μόλις πήγε στα κατάλληλα χέρια η τιμή εκτινάχτηκε πάνω από 10-12€. Η κυβέρνηση δεν πήρε ούτε ένα μέτρο. Κάποτε, την δεκαετία του ’80, υπήρχαν οι τιμές ασφαλείας στα αγροτικά προϊόντα και ήταν το «ευαγγέλιο» μας. Αυτό το κατάργησαν στο όνομα της ελεύθερης αγοράς, που δεν είναι ελεύθερη αγορά. Δεν γίνεται να ενδιαφέρονται μόνο στο να διασφαλίσουν τα κέρδη των παραχωρησιούχων στις Εθνικές Οδούς που τις έχουν δώσει σε όλα τα «κοράκια» και τα «αρπακτικά» και να έχουν αφήσει εκτεθειμένη την αγροτιά. Εμείς ένα δρόμο ξέρουμε, το δρόμο του αγώνα και καλούμε από εδώ σε συνεχόμενο αγώνας και τους αγρότες που ακόμα δεν έχουν έρθει στις κινητοποιήσεις».

«Το κόστος παραγωγής και οι τιμές στον κτηνοτρόφο μειώνουν την παραγωγή»

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Πηνείας και κτηνοτρόφος Δημήτρης Χρέπας αναφέρθηκε στο κόστος παραγωγής που είτε για τους αγρότες είτε για τους κτηνοτρόφους, είναι δυσβάσταχτο. “Σε μας τους κτηνοτρόφους, φέτος παρατηρούμε ότι έχουμε και μείωση στην τιμή του γάλακτος, που κάνει ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Είμαστε σε ένα πραγματικά δύσκολο επάγγελμα καθώς απαιτείται να είμαστε 365 μέρες στη στάνη και η μείωση της τιμής έχει αναγκάσει πολλούς κτηνοτρόφους – και αυτό όλοι μπορούν να το διαπιστώσουν καθώς πουλάνε πολύ κοπάδια – να φεύγουν από την παραγωγή. Εμείς έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε στο δρόμο των κινητοποιήσεων. Θα είμαστε στο δρόμο και θα παλέψουμε. Θα είμαστε σε συντονισμό με τα υπόλοιπα μπλόκα της χώρας και θα αποφασίσουμε για το πώς θα συνεχίσουμε. Αυτή τη στιγμή το αγελαδινό γάλα το παίρνουν 0,50 € από τον παραγωγό και το πουλάνε 1,8€ στον καταναλωτή και γίνεται μία πολύ στοιχειώδη μεταποίηση. Στην φέτα το κοστολόγιο είναι στα 10€ και πουλιέται 15€. Επίσης τι να πούμε για το αρνί που μεγαλώνουμε εμείς, που το παίρνουν από τον παραγωγό 5€ και ο καταναλωτής το πληρώνει 15€” σημείωσε.

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024