Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Έκρηξη στη Σταδίου: Η εκκωφαντική επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας - Ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση

Έκρηξη στη Σταδίου: Η εκκωφαντική επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας – Ποιοι βρίσκονται πίσω από την επίθεση

Οι πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής μετά τη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας

Ο εφιάλτης της εγχώριας τρομοκρατίας επέστρεψε για τα καλά με ένα εντυπωσιακό χτύπημα στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας ανησυχία και έντονο προβληματισμό στη πολιτική και φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το αποτυχημένο χτύπημα τον περασμένο Δεκέμβριο στην έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί ήταν το πρώτο μήνυμα για την επανεμφάνιση του αντάρτικου πόλης που επισφραγίστηκε σχεδόν 50 ημέρες αργότερα, τα ξημερώματα του Σαββάτου (3/2), με την βομβιστική επίθεση έξω από το υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Η νέα γενιά

Πλέον οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας μετά από 5 χρόνια ηρεμίας έχουν το δύσκολο έργο της εξουδετέρωσης των νέων τρομοκρατικών πυρήνων που κατάφεραν να οργανωθούν αποκτώντας επιχειρησιακές ικανότητες περνώντας κάτω από τα ραντάρ των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όλα δείχνουν – και αυτή είναι η εκτίμηση των αξιωματικών στη λεωφόρο Κατεχάκη – ότι στελέχη από τρομοκρατικές οργανώσεις με πλούσια δράση στο παρελθόν που ξαφνικά σίγησαν, στρατολόγησαν νέα μέλη μεταφέροντας την εμπειρία και την «τεχνογνωσία» τους στις βομβιστικές επιθέσεις, δημιουργώντας τη νέα γενιά τρομοκρατών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA τέσσερα είναι τα βασικά συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών.

Πρώτον ότι το οργανωτικό κέντρο της επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας είναι το ίδιο με την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην έδρα των ΜΑΤ παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται ως δύο διαφορετικές οργανώσεις στην ανάληψη ευθύνης. Η «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» στο Γουδί και «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» στη Σταδίου.

Δεύτερον ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες της επίθεσης στη Σταδίου με εκείνη που είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 2016 πάλι έξω από το υπουργείο Εργασίας. Η βόμβα τότε δεν είχε εκραγεί αλλά την ευθύνη είχε αναλάβει η «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που σταμάτησε τη δράση της το 2018 χωρίς να έχει εξαρθρωθεί.

Τρίτον με βάση αυτά τα στοιχεία οι αξιωματικοί εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο η προσπάθεια αναβίωσης στο εγχώριο αντάρτικο πόλης να σχετίζεται με αντιεξουσιαστές που πιθανόν είχαν δραστηριοποιηθεί στην «ΟΛΑ» αλλά ποτέ δεν είχε τεκμηριωθεί κάτι εις βάρος τους.

Τέταρτο στοιχείο από τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αξιωματικών είναι ότι η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» δεν έχει καμία σχέση με την οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» που είχε προχωρήσει πριν 8 με 10 χρόνια σε επιθέσεις με όπλα χειροβομβίδες και είχε πλήρως εξαρθρωθεί.

Όπως επισήμανε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, ζητούμενο για τους Αστυνομικούς πλέον θα είναι το περιεχόμενο της προκήρυξης της οργάνωσης που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη Σταδίου και εάν και πότε εμφανιστεί ξανά η οργάνωση  «Ένοπλη Προλεταριακή Δικαιοσύνη» που έβαλε τη βόμβα που δεν εξερράγη στα ΜΑΤ.

Οι τελευταίες επιθέσεις πριν πέντε χρόνια

Οι δύο τελευταίες επιθέσεις  που είχαν σημειωθεί στην χώρα μας ήταν τον Δεκέμβριο του 2018.

Η πρώτη ήταν το ξημέρωμα της Δευτέρας, 17 Δεκεμβρίου 2018 με την ισχυρή έκρηξη βόμβας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ από την «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών».

Η δεύτερη ήταν η ενεργοποίηση βόμβας με καρφιά στην εκκλησία του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι, στις 27 Δεκεμβρίου 2018, που είχε αναλάβει τότε την ευθύνη η οργάνωση «Εικονοκλαστική Σέχτα», που θεωρείται ελληνικό παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης «ακτιβιστών» ITS («Ατομικιστές που Τείνουν στο Αγριο» – «Individualidades Tendiendo a lo Salvaje»).

Όμως παρότι οι δύο αυτές οργανώσεις δεν έχουν εξαρθρωθεί «επισήμως» καθώς δεν υπάρχει καμιά σχετική σύλληψη, από τότε έχουν σιωπήσει. Κάτι που σύμφωνα με αξιωματικούς συνέβη διότι  «η ΕΛ.ΑΣ βρέθηκε στα ίχνη τους, αποκάλυψε την ταυτότητά τους.  Κι αυτό το γνωρίζουν και οι ίδιοι που κατάλαβαν ότι βρέθηκαν σε αστυνομικό κλοιό…»

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024