Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κρίσιμο δίλημμα για τον Ζελένσκι - Θα καρατομήσει τελικά τον Ζαλούζνι;

Κρίσιμο δίλημμα για τον Ζελένσκι – Θα καρατομήσει τελικά τον Ζαλούζνι;

Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν έδειξαν ότι η δημοτικότητά του Ζαλούζνι ξεπερνά εκείνη του Ουκρανού προέδρου.

Πέραν της εξέλιξης του πολέμου, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρίσκεται ενόψει ενός κρίσιμου εσωτερικού διλήμματος, αν τελικά  θα αποφασίσει να αποπέμψει ή όχι τον στρατηγό Ζαλούζνι. Δεν υπάρχει χειρότερο πρόβλημα από έναν πρόεδρο που σε καιρό πολέμου απομακρύνει έναν δημοφιλή στρατηγό, όπως ο Ζαλούζνι, με συνοπτικές διαδικασίες

Σύμφωνα με τον Guardian, αν και ο Ζελένσκι είναι το πρόσωπο της Ουκρανίας στο εξωτερικό, ο στρατηγός Ζαλούζνι χαιρετίζεται ως ήρωας της Ουκρανίας. Το πορτρέτο του κρέμεται σε καφετέριες και μπαρ. Οι δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου έδειξαν ότι πλέον η δημοτικότητά του ξεπερνά εκείνη του Ουκρανού προέδρου.

Γιατί ο Ζαλούζνι έχει τόσο μεγάλη δημοτικότητα

Η πηγή της δημοτικότητας του είναι μεταξύ άλλων, η ταχεία προετοιμασία του στρατού της Ουκρανίας τις εβδομάδες και τις ημέρες που μεσολάβησαν πριν από την εισβολή, ακόμη και όταν η κυβέρνηση Ζελένσκι υποβάθμιζε δημοσίως τις πιθανότητες μιας ρωσικής επίθεσης.

Εκείνο τον καιρό, ο στρατηγός επέβλεψε όχι μόνο την άμυνα της πρωτεύουσας, του Κιέβου, αλλά και τις εκστρατείες που απέτρεψαν την αρχική εισβολή και ανακατέλαβαν εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια.

Ένας από τους συμμάχους του Ζαλούζνι και βουλευτής της αντιπολίτευσης, Oleksii Goncharenko, ανέφερε πως «Αυτή η αντίπαλη δημοτικότητα είναι το επίκεντρο της σημερινής κρίσης», ενώ πρόσθεσε «Πρόκειται για τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με τη διεξαγωγή του πολέμου», δήλωσε ο βουλευτής.

Ανέφερε δε ότι «Ο Ζελένσκι υπήρξε, μην ξεχνάτε, ηθοποιός και θέλει να είναι ο μοναδικός πρωταγωνιστής στην παράσταση. Και είναι και οι δύο συναισθηματικά εξαντλημένοι μετά τα τελευταία δύο χρόνια.»

Όταν ορίστηκε στρατηγός ο Ζαλούζνι είχε μόλις επτά μήνες να προετοιμάσει τον ουκρανικό στρατό

Η παραδοχή Ζαλούζνι εκνεύρισε τον Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι έκανε τον Ζαλούζνι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας τον Ιούλιο του 2021, όταν η χώρα αγωνιζόταν ήδη για επτά χρόνια να υπερασπιστεί τις ανατολικές επαρχίες της από τη ρωσική εισβολή, αλλά ο Πούτιν είχε αρχίσει να συγκεντρώνει μια πολύ μεγαλύτερη δύναμη εισβολής στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Μόλις ανέλαβε τη θέση του, ο Ζαλούζνι είχε επτά μήνες για να προετοιμαστεί για την επίθεση και εξέπληξε τον κόσμο υπερασπιζόμενος το Κίεβο, συντρίβοντας τον κύριο όγκο της ρωσικής δύναμης εισβολής καθώς εμποδίστηκε στο δρόμο προς την πρωτεύουσα και στη συνέχεια αντεπιτιθέμενος ανακατέλαβε πάνω από το μισό χαμένο έδαφος.

Μια πολυδιαφημισμένη αντεπίθεση για την ανακατάληψη περισσότερων εδαφών το περασμένο καλοκαίρι απέτυχε να σημειώσει την πρόοδο που ήλπιζαν το Κίεβο και οι υποστηρικτές του, και ο Ζαλούζνι παραδέχτηκε στον Economist ότι ο πόλεμος βρισκόταν σε αδιέξοδο και ότι χωρίς ένα τεράστιο τεχνολογικό άλμα «πιθανότατα δεν θα υπάρξει βαθιά και όμορφη επανάσταση».

Η συνέντευξη ενόχλησε το γραφείο του προέδρου, αλλά δεν φαίνεται να έπληξε τη θέση του Ζαλούζνι μεταξύ των απλών Ουκρανών, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Σε αυτό το σημείο, είναι σταθερά το μόνο δημόσιο πρόσωπο που ανταγωνίζεται τον Ζελένσκι.

Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει αν απολυθεί

Αν και στη δημόσια σφαίρα, ο Ζαλούζνι έχει διατηρήσει τον ίδιο αέρα σεμνότητας και έλλειψης φιλοδοξίας, το γραφείο του προέδρου της Ουκρανίας δεν έχει πειστεί. Οι σύμβουλοι του πιστεύουν πως το φιλανθρωπικό ίδρυμα του στρατηγού θα μπορούσε τελικά να γίνει μια πολιτική πλατφόρμα και θεώρησαν ότι ένας αυξανόμενος αριθμός αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ζαλούζνι με τη σύζυγό του προβάλλει μια επίδοξη προεδρική ατμόσφαιρα.

Τίποτα δεν θα ωθούσε περισσότερο τον στρατηγό στις τάξεις της αντιπολίτευσης από την απόλυση. Ο ίδιος είναι σαφώς απρόθυμος να αποχωρήσει, αρνούμενος να παραιτηθεί και μένοντας σταθερός απέναντι σε μια ενορχηστρωμένη εκστρατεία φημών ότι βρίσκεται στο δρόμο της αποχώρησης.

Δεν είναι σαφές γιατί ο Ζελένσκι είναι πρόθυμος να διακινδυνεύσει την αποξένωση ενός τόσο δημοφιλούς δυνητικού αντιπάλου. Εάν υπάρχουν διαφορές σχετικά με την τακτική και τη στρατηγική, αυτές δεν έχουν δημοσιοποιηθεί. Αλλά όποια και αν είναι η πηγή της διάσπασης, η προφανής σοβαρότητά της και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε έριξαν φως στις αδυναμίες του Κιέβου.

Ο Ουκρανός στρατηγός είναι πιο δημοφιλής από τον Ουκρανό πρόεδρο

Ο Βολοντιμιρ Ζελένσκι και ο στρατηγός Ζαλούζνι

Τι λένε οι αναλυτές

«Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος του δεύτερου έτους του, δεν έχει απομείνει ούτε ίχνος της προηγούμενης ενότητας μεταξύ της ουκρανικής ελίτ, λέει ο Konstantin Skorkin, πολιτικός αναλυτής που γράφει για το Carnegie Endowment for International Peace.

Πρόσθεσε δε ότι «Όσο περισσότερο διαρκούν οι μάχες, τόσο πιο δελεαστικό είναι να αναζητήσει κανείς κάποιον να κατηγορήσει και τόσο πιο πραγματική είναι η απειλή της εσωτερικής αποσταθεροποίησης.»

«Φοβάμαι ότι αν απολυθεί ο Ζαλούζνι, αυτό θα πλήξει το ηθικό της κοινωνίας. Αυτό είναι το πρόβλημα», δήλωσε ο Goncharenko. «Δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει άμεσα το πεδίο της μάχης, αλλά νομίζω ότι η επίδραση στο ηθικό της κοινωνίας είναι το πραγματικό πρόβλημα.»

Sports in

«Για αυτό ο Μπαρτζώκας δεν χρησιμοποίησε καθόλου τον Μόουζες Ράιτ»

Ποιος είναι ο λόγος που ο Μόουζες Ράιτ δεν έπαιξε καθόλου στο Game 4 με την Μπαρτσελόνα στο ΣΕΦ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024