Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε διάλογο καλεί ο Αυγενάκης - Στα μπλόκα καλούν οι αγρότες

Σε διάλογο καλεί ο Αυγενάκης – Στα μπλόκα καλούν οι αγρότες

Χείρα φιλίας στους αγρότες τείνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την ώρα που κλιμακώνουν τον αγώνα τους με δυναμική παρουσία στην 30η Agrotica.

Να κλείσει «αναίμακτα» το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων επιχειρεί η κυβέρνηση νιώθοντας καυτή την ανάσα του κύματος διαμαρτυρίας και βλέποντας την κοινή γνώμη να τάσσεται αναφανδόν υπέρ των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει από τις Βρυξέλλες και προετοιμάζει την ομιλία του στη Βουλή για τη Θεσσαλία (απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση) αναπτύσσοντας τις σκέψεις του για το πώς θα ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας. «Θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας», λέει και δίνει ραντεβού στο Κοινοβούλιο.

Να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καλεί τους αγρότες ο αρμόδιος υπουργός

Από τη Θεσσαλονίκη, εγκαινιάζοντας την 30η επετειακή Agrotica, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, έστειλε πρόσκληση στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ.

Στιγμιότυπο από την 30η AGROTICA

«Είμαστε διαθέσιμοι για συνεργασία και κοινή προσπάθεια, σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί, με κοινές αγωνίες και θέληση να βρούμε λύσεις και να δώσουμε απαντήσεις στα προβλήματα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Μετασχηματισμός του πρωτογενούς τομέα

Κατά την τοποθέτησή του, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, όπως η «υγεία του εδάφους» και τη χαρακτήρισε ως «μία εκρηκτική διεθνή απειλή με απίστευτες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία και κυρίως, την κοινωνική συνοχή, λόγω της ολοένα μεγαλύτερης αύξησης των αναγκών για παραγωγή τροφίμων».

Αναφερόμενος στα γενικότερα μέτρα για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι αξιοποιούνται:

-Η διασύνδεση της γεωργικής παραγωγής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό μέσω των Leader, ύψους 600 εκατ. ευρώ.

-Η νέα πρόσκληση για Σχέδια Βελτίωσης με προϋπολογισμό 230 εκατ. ευρώ

-Η εξισωτική αποζημίωση, που πληρώθηκε τον Δεκέμβριο, ύψους 235 εκατ. ευρώ σε ευάλωτες και μειονεκτικές περιοχές.

-Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο 420 εκατ. οδηγούνται στον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα και 18 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις σε Υδατοκαλλιέργειες.

-Οι πόροι του προγράμματος «ΥΔΩΡ 2.0», για εκσυγχρονισμό εγγειοβελτιωτικών έργων μέσω του οποίου γίνεται μόχλευση 4 δισ. ευρώ.

Στη ΔΕΘ η χτυπά η καρδιά του αγροτικού κόσμου

Μεταξύ άλλων, μίλησε για την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την συνέχιση των ελέγχων τόσο στην αγορά, όσο και στις πύλες εισόδου της χώρας με στόχο την προστασία των καταναλωτών, των γαλακτοβιομηχάνων, αλλά και των Ελλήνων κτηνοτρόφων μας.

Ειδική μνεία έκανε στις προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης. «Κάνουμε άλματα γνώσης», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς.

Αναφέρθηκε επίσης στην ίδρυση των αγροτικών τμημάτων στα επιμελητήρια, σημειώνοντας «ανοίγουμε οργανωμένα τις πόρτες στο επιχειρείν, στην κοινωνία του πρωτογενούς τομέα, ενώ παράλληλα χτίζουμε ένα σύγχρονο, πλούσιο σε πληροφορίες και στοιχεία Μητρώο Επαγγελματιών Αγροτών, Κτηνοτρόφων, Μελισσοκόμων και Αλιέων».

Ανεβαίνει ο υδράργυρος στην καρδιά του χειμώνα

Με τον αρμόδιο υπουργό να «στρώνει το χαλί» στους αγρότες το μπλοκ των διαμαρτυρόμενων δείχνει αδιαίρετο και συμπαγές κάτι που φάνηκε εμφατικά απο την πρώτη ημέρα της Agrotica.

Στη Λεωφόρο Νίκης οι αγρότες

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται από την Πέμπτη (01/02) σε κλοιό, πλημμυρισμένη από τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα που καταφθάνουν από τη βόρεια Ελλάδα. Δηλώνουν πως θα παραμείνουν έως το τέλος της Διεθνούς Έκθεσης (04/02) με τα καλέσματα απ΄ όλη τη χώρα να έχουν κυκλώσει το Σάββατο που με ή χωρίς τρακτέρ θα είναι η μέρα με τη μαζικότερη με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να καλεί σε «ξεσηκωμό».

Δημοσκόπηση: Υπέρ των αγροτών το 68% των πολιτών – Δίκαια τα αιτήματά τους

Στο πλευρό των αγροτών βρίσκεται και η πλειοψηφία των πολιτών κάτι που έδειξε η δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης  το 68% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ των αγροτών κρίνοντας ως δίκαια τα αιτήματά τους και μόνο το 13% δηλώνει που στέκεται απέναντι.

Με κάθε μέσο καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες

Οι συντονιστικές επιτροπές των μπλόκων καλούν όσους δεν συμμετείχαν ως τώρα στις κινητοποιήσεις να βγουν στον δρόμο ώστε να αναγκαστεί η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Το πλαίσιο αιτημάτων περιλαμβάνει τα εξής:

-Ελάχιστο ποσό που πρέπει να καταβληθεί (άμεσα τώρα και όχι τον Ιούνιο), π.χ. για το βαμβάκι ή το καλαμπόκι να είναι στα 300 ευρώ/στρ. Για τους κτηνοτρόφους 350 ευρώ ανά ζώο. Αντίστοιχα και στις υπόλοιπες καλλιέργειες και μελισσοσμήνη, οι αποζημιώσεις να υπολογιστούν με βάση το κόστος παραγωγής, την αναμενόμενη παραγωγή και ζημιά ανά παραγωγό, που είναι πολύ πάνω από την ασφαλιζόμενη αξία του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έπαθαν ζημιά και δεν αποζημιώνονται, όπως ο περονόσπορος στα αμπέλια. ΕΛΓΑ, κρατικός φορέας, που να αποζημιώνει στο 100% των ζημιών και να μην χαρατσώνει.

-Χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα.

-Επίσης να μην ισχύσουν οι περιορισμοί στις καλλιέργειες και οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ.

-Αναπλήρωση εισοδήματος σε κτηνοτρόφους ως ότου αποκατασταθούν τα ζώα που έχασαν και αποκτήσουν εισόδημα επιβίωσης, και αντίστοιχα στους αγρότες ως ότου γίνουν παραγωγικά τα χωράφια τους. Καμία αλλαγή χρήσης γης και να μην επιτρέψουμε να γεμίσουν τα χωράφια με φωτοβολταϊκά.

Και οι μελισσοκόμοι στον αγώνα

Διεκδικούν επίσης:

-Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος (τα 6600 ευρώ) σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Άμεσα να δοθεί το επίδομα ενοικίου σε όσους δεν μένουν στα σπίτια τους. Να μην πληρώνουν συμμετοχή και να παίρνουν δωρεάν όλοι τα φάρμακα τους, χωρίς την προϋπόθεση αν πήραν το έκτακτο βοήθημα. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.

-Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, αντίστοιχα και στους κτηνοτρόφους, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Να επιτρέπεται σταθερό αρμεκτήριο σε πρόχειρα καταλύματα με τσιμέντο και να τους δύνεται άδεια.

-Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ – ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες –εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να επιδοτηθεί η κάλυψη της θέρμανσης σε όλους τους πληγέντες. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.

Στη Θεσσαλονίκη οι αγρότες

-Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα και το αρδευτικό δίκτυο όπου έχει καταστραφεί. Να επεκταθεί το υπόγειο σύστημα άρδευσης άμεσα και χωρίς ΣΔΙΤ και να μην έχουμε υψηλά τιμολόγια.

-Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

-Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

-Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα για να καλύψουμε τις βιοποριστικές ανάγκες και τα έξοδα καλλιέργειας.

Sports in

Oι Πρωταθλητές Ευρώπης «πάτησαν» την ΑΕΚ και βλέπουν... κούπα (3-0)

Λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του Youth League, η Κ19 του Ολυμπιακού επικράτησε με 3-0 της ΑΕΚ για την 17η αγωνιστική της Super League K19 και έκανε αποφασιστικό βήμα για τον τίτλο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024