Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει νέα αλλαγή σκηνικού - Άνοιξη στις αρχές του Φλεβάρη

Ο «Ωμέγα Εμποδιστής» φέρνει νέα αλλαγή σκηνικού – Άνοιξη στις αρχές του Φλεβάρη

Το ανοιξιάτικο σκηνικό επιστρέφει.

Υποχώρησε η κακοκαιρία Avgi με το ανοιξιάτικο σκηνικό να επιστρέφει σιγά σιγά σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. Σύμφωνα με τον μετεωρόλο Κλέαρχο Μαρουσάκη, ο υδράργυρος ανεβαίνει σε υψηλότερες για την εποχή τιμές, λόγω του «Ωμέγα Εμποδιστή».

«Οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι το προσεχές Σάββατο φαίνεται να επηρεάζει τη χώρα μας το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:

«Ο ΩΜΕΓΑ ΕΜΠΟΔΙΣΤΗΣ ΦΕΡΝΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

Με το κύμα κακοκαιρίας που απασχόλησε τμήματα της χώρας μας τα τελευταία 24ωρα να περιορίζεται προς την Κρήτη και σταδιακά να υποχωρεί, υποδεχόμαστε το νέο μήνα στη χώρα μας, ένας μήνας που όπως λέει η παροιμία μπορεί να μυρίσει και Καλοκαίρι (όχι ότι έχουμε δει και βαρυχειμωνιά μέχρι στιγμής), μπορεί όμως και να αγριέψει φέρνοντας τον βαρύ χειμώνα.

Προς ώρας πάντως φαίνεται να οδηγούμαστε σε επιβεβαίωση του πρώτου μισού της παροιμίας μιας και αν αφήσουμε στην άκρη το σύντομο πέρασμα ενός ψυχρού μετώπου μέσα στο Σάββατο, οδηγούμαστε ολοταχώς προς ανοιξιάτικες καιρικές συνθήκες. Το αίτιο αυτής της εξέλιξης ένα ατμοσφαιρικό βουνό που καθώς το κοιτάμε στους χάρτες καιρού μοιάζει με το κεφαλαίο γράμμα ΩΜΕΓΑ, δίνοντας έναν τύπο εμποδισμού στην Μετεωρολογία γνωστός σαν ωμέγα εμποδιστής.

Αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό θα κινηθεί ανατολικότερα και θα απλωθεί από πάνω μας χαρίζοντάς μας για κάποιες ημέρες προστασία από τις κακοκαιρίες και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Στον πρώτο μας χάρτη αποτυπώνονται αυτά που μόλις περιγράψαμε. Αν τώρα θέλουμε να κλείσουμε πονηρά το μάτι για το πως θα κυλήσει ο καιρός στο πρώτο μισό του μήνα, με τη βοήθεια και τις μεθόδου πολλαπλών τρεξιμάτων (δεύτερο χάρτης), μπορούμε να πούμε με μια καλή βεβαιότητα ότι αυτό το διάστημα καλοκαιρίας θα μας συντροφεύει μέχρι και τις 8 με 9 του μήνα περίπου με θερμοκρασίες αρκετά πάνω από τα κανονικά επίπεδα.

Στη συνέχεια και μέχρι τις 12 με 13 περίπου του μήνα φαίνεται το ατμοσφαιρικό αυτό βουνό να εξασθενεί ανοίγοντας τον δρόμο σε κακοκαιρίες από τα δυτικά και βόρεια να κινηθούν προς τη χώρα μας ρίχνοντας και τη θερμοκρασία που και πάλι όμως θα είναι σε υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή τιμές.

Από εκεί και μετά η αβεβαιότητα αυξάνει με την τάση όμως να μας δείχνει άστατο καιρό. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

Τι είναι ο Ωμεγα Εμποδιστής ή εμποδισμός Τύπου Ωμέγα

Στην Μετεωρολογία εμποδισμοί ή όπως τους αποκαλούν οι ειδικοί στα αγγλικά, blocks ή αντικυκλώνες εμποδισμού, είναι μεγάλης κλίμακας μοτίβα υψηλής πίεσης στο πεδίο ατμοσφαιρικής πίεσης που είναι σχεδόν στάσιμα, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά ή ανακατευθύνοντας κινούμενους από τα δυτικά κυκλώνες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι Αντικυκλώνες Εμποδισμού δημιουργούνται στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου από μια «σφήνα» της υποτροπικής ζώνης υψηλών πιέσεων που ωθείται προς τα βόρεια. Τα τριγύρω χαμηλά βαρομετρικά δεν κινούνται πλέον προς τα ανατολικά και ωθούνται βόρεια ή διαλύονται στο δυτικό άκρο του Εμποδισμού.

Τέτοιου είδους αντικυκλώνες μπορούν να παραμείνουν στην ίδια θέση για αρκετές ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες, προκαλώντας σε περιοχές που επηρεάζονται από αυτούς το ίδιο είδος καιρού για εκτεταμένες χρονικές περιόδους (για παράδειγμα υετό για ορισμένες περιοχές, καθαρό ουρανό για άλλες).

Οι εμποδισμοί τύπου Ωμέγα (Omega Βlocks) ονομάστηκαν έτσι επειδή οι ισοϋψείς καμπύλες με τις οποίες σχετίζονται στο Βόρειο Ημισφαίριο μοιάζουν με το ελληνικό κεφαλαίο γράμμα Ω.
Συνήθως εμφανίζουν ένα μοτίβο ύφεση-υψηλό-ύφεση (κυκλώνας-αντικυκλώνας-κυκλώνας), διατεταγμένο από τα δυτικά προς τα ανατολικά.

Ο καιρός μέχρι την Κυριακή

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 02-02-2024
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα. Τις απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Από το βράδυ τοπικές βροχές θα σημειωθούν στη Χαλκιδική, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα βόρειοι βορειοανατολικοί στα κεντρικά και τα βόρεια τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 11 με 13 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 03-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι τις μεσημεριανές ώρες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά από βόρειες 4 με 6 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στα νότια έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα βόρεια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια, όπου τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 04-02-2024
Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, ωστόσο τις πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024