Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μανιφέστο κατά του καρκίνου για δέσμευση από την Ευρωβουλή

Μανιφέστο κατά του καρκίνου για δέσμευση από την Ευρωβουλή

To 8o ετήσιο συνέδριο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου στοχεύει στην ενίσχυση των πολιτικών κατά του καρκίνου στη χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη

Το 27%  των θανάτων στην Ελλάδα, οφείλεται στον καρκίνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 18%.

Η διαπίστωση αυτή δείχνει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να βελτιωθεί η περίθαλψη των ογκολογικών ασθενών τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του καρκίνου, επισημαίνουν πως παρότι οι πολιτικές υγείας στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί σημαντικά, εντούτοις χρειάζεται να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση των ασθενών σε ποιοτική φροντίδα.

Λίγο πριν την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου, η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ενώνει τις δυνάμεις της με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά του Καρκίνου (ECO) για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας στη μάχη κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό εργαλείο «European Cancer Pulse» του ECO, τα πιο πρόσφατα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι:

 • Η Ελλάδα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου της Ε.Ε. για την εξάλειψη των καρκίνων που οφείλονται στον ιό HPV. Τόσο τα κορίτσια, όσο και τα αγόρια έχουν πλέον πρόσβαση στον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, κάτι που τα προστατεύει από όλους τους καρκίνους που προκαλούνται από τη μόλυνση από τον ιό HPV, μεταξύ των οποίων ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και ο καρκίνος κεφαλής και τραχήλου.
 • Το 80,2% των γυναικών στην Ελλάδα (ηλικίας 20-69 ετών) έχουν αναφέρει πως πραγματοποίησαν εξέταση τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 3 χρόνια, έναντι 70,8% του μέσου όρου της Ε.Ε.
 • Όμως για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, μόνο το 13,2% των ατόμων ηλικίας 50-74 πραγματοποίησαν εξέταση τα τελευταία τρία χρόνια, σε αντίθεση με το 40,5% του πληθυσμού στην Ευρώπη κατά μέσο όρο.
 • Η Ελλάδα δεν έχει επικαιροποιήσει το εθνικό της σχέδιο κατά του καρκίνου από το 2015 και δεν υπάρχει πλήρως λειτουργικό εθνικό μητρώο νεοπλασιών.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τη διοίκηση της ΕΛΛΟΚ σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη του 8ου Ετήσιου Συνεδρίου της ΕΛΛΟΚ «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο – Συνδημιουργώντας το πλαίσιο» που θα πραγματοποιηθεί στις 2-4 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί το Μανιφέστο του ECO για την σύμπραξη των ευρωπαϊκών πολιτικών υγείας κατά του καρκίνου.

Από αριστερά Μαρία Νομικού γενική διευθύντρια ΕΛΛΟΚ, Γιώργος Καπετανάκης πρόεδρος ΕΛΛΟΚ, καθ. Ανδρέας Χαραλάμπους π. πρόεδρος ECO, Ρίτσαρντ Πράις υπεύθυνος πολιτικής ECO και Ζένια Σαρηδάκη πρόεδρος ΕΟΠΕ

Είναι επιτακτική ανάγκη να έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εθνικά σχέδια κατά του καρκίνου και μητρώα καρκίνου και να αντιμετωπίσουν την κρίση στο υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με τον καρκίνο

Με το Μανιφέστο «Time to Accelerate: Together Against Cancer» η ΕΛΛΟΚ και ο ECO ζητούν από όλους τους υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024, να υπογράψουν τις προτάσεις του ώστε να επιταχυνθεί η πρόοδος στις πολιτικές κατά του καρκίνου.

Στη συνέντευξη, ο πρώην πρόεδρος του ECO Καθηγητής Ανδρέας Χαραλάμπους επεσήμανε πως «Οι πολιτικές κατά του καρκίνου που στηρίζονται σε δεδομένα, είναι ένα κοινό πάθος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου και της ΕΛΛΟΚ.

Αυτό υπογραμμίζει και το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε αυτήν την εβδομάδα για την προώθηση του European Cancer Pulse για την Ελλάδα και του Μανιφέστο «Time to Accelerate» στην κυβέρνηση της Ελλάδας και σε όλους τους υποψηφίους για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Συγχαίρουμε την Ελλάδα για τις προσπάθειές της να εξαλείψει τους καρκίνους που σχετίζονται με τον ιό HPV, μέσω του εμβολιασμού κοριτσιών και αγοριών και για τη συνεχιζόμενη συνολική προσπάθεια για τον έλεγχο του καρκίνου σε εθνικό επίπεδο. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τέτοιες συντονισμένες προσπάθειες στον αγώνα κατά του καρκίνου έχουν αντίκτυπο και, γι’ αυτόν τον λόγο, επιμένουμε στην επιτακτική ανάγκη να έχουν όλες οι χώρες στην Ευρώπη εθνικά σχέδια κατά του καρκίνου και μητρώα καρκίνου και να αντιμετωπίσουν την κρίση στο υγειονομικό προσωπικό που ασχολείται με τον καρκίνο».

Από την πλευρά της ΕΛΛΟΚ, ο Πρόεδρος Γιώργος Καπετανάκης ανέφερε ότι «Σήμερα, η ΕΛΛΟΚ και η ECO μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια Ευρώπη χωρίς ανισότητες στη φροντίδα του καρκίνου.

Σε ένα κομβικό έτος, με τις ευρωπαϊκές εκλογές προ των πυλών, συνεργαζόμαστε για να επιτύχουμε σύγκλιση και ζητούμε τη δέσμευση των υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλων των πολιτικών για την εφαρμογή πολιτικών κατά του καρκίνου οι οποίες, ακολουθώντας τις αξίες που προωθεί το Ευρωπαϊκό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου, θα συνεχίσουν την προσπάθεια για αύξηση της επιβίωσης και ποιότητα ζωής των ογκολογικών ασθενών. Επενδύοντας στην ευρωπαϊκή προσέγγιση ως τον μοναδικό τρόπο που θα μας πάει μπροστά, αναδεικνύουμε τις καλές πρακτικές και ταυτόχρονα επικεντρωνόμαστε στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις απαραίτητες παρεμβάσεις και προσαρμογές για να επιτύχουμε πρόοδο στους τομείς που βρίσκονται ακόμα πίσω».

Η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική φροντίδα του καρκίνου είναι ένα επίκαιρο ζήτημα, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου, στις 4 Φεβρουαρίου και τις επερχόμενες Ευρωπαϊκές Εκλογές τον Ιούνιο.

Το Μανιφέστο

Το Μανιφέστο «Time to Accelerate: Together Against Cancer» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου, που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο, παρέχει βασικές συστάσεις για τις μελλοντικές πολιτικές κατά του καρκίνου σε ολόκληρη την ΕΕ.

Οι βασικές συστάσεις περιλαμβάνουν:

 • Ως ελάχιστη ηλικία τα 21 έτη για την πώληση καπνού (tobacco 21) με στόχο την επίτευξη μιας Ευρωπαϊκής γενιάς που δεν θα καπνίζει.
 • Πρωτοβουλίες για την εξάλειψη των καρκίνων που προκαλούνται από τους ιούς των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) και της ηπατίτιδας (HBV):
 1. Ετήσια παρακολούθηση και αναφορά
 2. Δωρεάν εμβολιασμός HBV, ως μέρος της εθνικής κάλυψης υγείας
 3. Αυξημένη κάλυψη εμβολιασμού για την ηπατίτιδα (HBV) για νεογέννητα, για παιδιά και για ομάδες υψηλού κινδύνου
 • Για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου, απαιτείται επιπλέον δράση για:
 1. Την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις Συστάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ για τα εθνικά προγράμματα screening
 2. Τη διασφάλιση τακτικών δημοσίων αναφορών σχετικά με την υλοποίηση των συστάσεων
 3. Τη δημοσίευση επιτυχημένων πολιτικών screening και των αποτελεσμάτων τους
 4. Την υλοποίηση προγραμμάτων σε περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο με στόχο να βοηθηθούν οι χώρες να επιτύχουν τις συστάσεις.
 • Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε Κράτος-Μέλος πρέπει να αντιμετωπίσουν την κρίση που αφορά το υγειονομικό προσωπικό που απασχολείται στην φροντίδα του καρκίνου.
 1. Πολιτικές συμφωνίες απαιτούνται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το οποίο αποτελεί απειλή για την ανθεκτικότητα του συστήματος υγείας.
 2. Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι αιτίες των ελλείψεων προσωπικού στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, και πρέπει να προστατευθεί η ευημερία των επαγγελματιών υγείας.
 • Όλες οι χώρες πρέπει να έχουν πλήρως λειτουργικό Εθνικό Σχέδιο Κατά του Καρκίνου και Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, για να διασφαλίσουν ότι όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς λαμβάνουν ποιοτική φροντίδα και να βελτιώσουν τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την εθνικότητα των ασθενών.
 • Νομική προστασία πρέπει να παρέχεται στους επιζώντες από τον καρκίνο, ώστε να μην απαιτείται από αυτούς να δηλώσουν το ιστορικό της ασθένειας, στους παρόχους χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Sports in

Αυτό είναι το πρόγραμμα του Ολυμπιακού στα playoffs – «Βουνό» για τους Ερυθρόλευκους

Πρεμιέρα εντός με τον Παναθηναϊκό, 2η στη Νέα Φιλαδέλφεια με την ΑΕΚ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 04 Μαρτίου 2024