Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρεγάτες made in Greece

Φρεγάτες made in Greece

Συμπαραγωγός η Ελλάδα στο πρόγραμμα των αμερικανικών Constellation - Εφτασε στο Πεντάγωνο η επιστολή της Ουάσιγκτον για τα F-35

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση τουλάχιστον δύο μηνών για τις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας πώλησης των αεροσκαφών F35, στον άξονα Αθήνας – Ουάσιγκτον, εξελίσσονται συζητήσεις προκειμένου να μπει η Ελλάδα ως συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών Constellation. Η ελληνική πλευρά διεκδικεί κοινό σχεδιασμό και συμπαραγωγή στα ελληνικά ναυπηγεία έως και επτά φρεγατών νέας γενιάς, έχοντας λάβει πριν από δύο εβδομάδες την καταρχήν θετική ανταπόκριση του αμερικανικού ναυτικού.

«Στις 16 Ιανουαρίου παρελήφθη σχετική επιστολή» αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας. Εφόσον κλειδώσει συμφωνία, η Ελλάδα θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα «ευθύς εξαρχής, δηλαδή στον σχεδιασμό του και σύμφωνα με τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού» όπως σημείωσε ο Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, παραπέμποντας σε «ένα τεράστιο άλμα» για τον ελληνικό Στόλο και τη ναυπηγική βιομηχανία. Επιβεβαίωσε ακόμα ότι μελετάται η «ενδιάμεση λύση» των παράκτιων περιπολικών LCS, που θα αποτελέσει μέρος του πακέτου δωρεάν παραχωρήσεων στην Ελλάδα από το «πλεονάζον υλικό» των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Εξάλλου και ο Αντονι Μπλίνκεν στην επιστολή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη γνωστοποίησε ότι προωθείται στο Κογκρέσο πρόταση για μεταφορά στην Ελλάδα «έως και τεσσάρων» φρεγατών LCS.

Επιστολή αποδοχής για τα F-35

Σε ό,τι αφορά τα μαχητικά πέμπτης γενιάς, η επιστολή των Αμερικανών για 20+20 αεροσκάφη, όπως ήταν η αρχική πρόταση, έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. Στις εξελίξεις αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μιλώντας για επισφράγιση του «στρατηγικού βάθους» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.

«Βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας» διευκρίνισε στο μεταξύ ο Δένδιας, χαρακτηρίζοντας πρώιμα «τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους και άλλων». Στην κυβέρνηση στέκονται αποκλειστικά στις κινήσεις ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, αποφεύγοντας σχολιασμούς για τις εξελίξεις στο θέμα των τουρκικών F16. «Οι εγγυήσεις ασφάλειας είναι πάγια διεκδίκησή μας. Είναι αυτονόητο ότι ζητούνται και πρέπει να υπάρχουν» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. «Καλύτερο να αξιολογήσουμε και το δεδομένο των συμφωνιών όταν τις δούμε σε απόλυτο βαθμό» πρόσθεσε και με νόημα σημείωσε ότι «η δική μας συμφωνία – γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνίες μεταξύ άλλων χωρών – έχει εγκριθεί επί της ουσίας από το Κογκρέσο».

Εφόσον η Τουρκία επιστρέψει σε υπερπτήσεις και σε προκλητικές ενέργειες αμφισβήτησης της κυριαρχίας της Ελλάδας «το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να παίρνει μέτρα για να τις σταματήσει», σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας Εντι Ζεμενίδη «και αν η Αγκυρα συνεχίζει, πρέπει να πάρει μέτρα, να παγώσει ή να ακυρώσει τα F16, γιατί αυτά δεν είναι στα ράφια, δεν θα τα πάρει ούτε σήμερα ούτε αύριο η Τουρκία».

Συνάντηση Δένδια – Πάλμα

Στο μεταξύ ο Δένδιας συζήτησε επίσης με τον κύπριο ομόλογό του Βασίλη Πάλμα για την προοπτική επέκτασης της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί τις φρεγάτες Belharra του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ενώ προανήγγειλε στον δημόσιο διάλογο νομοσχέδιο για την καινοτομία στις Ενοπλες Δυνάμεις και την παραγωγή συστημάτων νέας τεχνολογίας. «Μπορούμε να προχωρήσουμε στα μη επανδρωμένα και στον αέρα και στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα και στην ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας» είπε, ενημερώνοντας τον ομόλογό του για τα σχέδια εκσυγχρονισμού όλων των κλάδων – Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024