Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελήφθη η απάντηση των ΗΠΑ για τα Black Hawk - Τα εξοπλιστικά στο τραπέζι Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Ελήφθη η απάντηση των ΗΠΑ για τα Black Hawk – Τα εξοπλιστικά στο τραπέζι Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Την απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τα 35 ελικόπτερα UH-60M παρέλαβε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του in. Το ζήτημα των Black Hawk - και των F-35 – στην ατζέντα Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στην Κρήτη

Παρελήφθη από την Αθήνα την Τετάρτη η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ (Letter Of Acceptance) για τα 35 ελικόπτερα UH-60M για τα οποία είχε αποστείλει σχετικό αίτημα η Αεροπορία Στρατού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in από το υπουργείο Άμυνας η LoA έφτασε την Τετάρτη στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων, ενώ έχει ενημερωθεί σχετικά και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Στην απαντητική επιστολή των αμερικανών περιλαμβάνονται τα πάντα τόσο από πλευράς εξοπλισμών όσο και υπηρεσιών, ώστε να δοθεί η απαραίτητη έγκριση και να κλειδώσουν οι τιμές.

Στα 1,2 δισ. το πλήρες πακέτο

Όπως έχει ήδη γραφτεί το τελικό ποσό για ένα πλήρες πακέτο φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια και αφορά συνολικά 35 συνολικά ελικόπτερα. Από αυτά κάποια αναμένεται να είναι ειδικών αποστολών.

Στην LoA περιλαμβάνονται 35 ελικόπτερα με ολοκληρωμένο πακέτο αρχικής υποστήριξης και εκπαίδευσης σε τιμές του Αμερικανικού Στρατού που είχαν κλειδώσει το 2022, η οποία ενισχύει την απόφαση για ανανέωση των αερομεταφερόμενων δυνατοτήτων του στρατού συνεπικουρούμενη από τις γρήγορες παραδόσεις και εις βάθος χρόνου αποπληρωμή, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Ο συνολικός αριθμός των ελικοπτέρων που θα αγοραστούν μένει να φανεί, με το ελληνικό αίτημα να αναφέρεται αρχικά σε 24 ελικόπτερα και προαίρεση για ακόμα 11 φτάνοντας συνολικά τα 35 τα οποία έχουν εγκριθεί σύμφωνα με την LoA.

Υπενθυμίζεται ότι η LoA από το State Department είχε εγκριθεί από τα μέσα Δεκεμβρίου και η LoA αναμενόταν στην Ελλάδα από τις 29 Δεκεμβρίου και μετά.

Στο τραπέζι Μητσοτάκη-Μπλίνκεν

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του in το ζήτημα των Black Hawk – όπως και των F-35 – αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν στην Κρήτη, με την επίσκεψη να έχει ανακοινωθεί επίσημα από το State Department.

Από τη στιγμή που έχει παραληφθεί η LoA από την Αθήνα πλέον είναι στα χέρια του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει τις διαδικασίες στο πλαίσιο και της επαναξιολόγησης και προτεραιοποίησης των προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει ο Νίκος Δένδιας, προκειμένου να προχωρήσει η αγορά.

Οσον αφορά τα Blackhawk, η ανάγκη για νέα ελικόπτερα είναι σαφής, καθώς θα αντικαταστήσουν τα υπερήλικα και ακατάλληλα πια Huey. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και η παραλαβή των ελικοπτέρων ΜΗ-60R του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα δε με στρατιωτικές πηγές, το Αμερικανικό Ναυτικό έχει ήδη ολοκληρώσει το πρόγραμμα της έκδοσης πιστοποιητικού για τα 3 εκ των 7 και αναμένονται στην Ελλάδα.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024