Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Νέα απόφαση μετά τα «ψίχουλα« του Μητσοτάκη - Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

Αγρότες: Νέα απόφαση μετά τα «ψίχουλα« του Μητσοτάκη – Θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις

«Απελπισίας οι κινήσεις που κάνει ο Μητσοτάκης, ανεπαρκή τα μέτρα που εξήγγειλε» - Οι πρώτες αντιδράσεις από τα μπλόκα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού

Οι αγρότες έκριναν σήμερα (30/1) ως μη επαρκείς τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, επιμένοντας στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Διορία δίνουν ως το Σάββατο, οπότε και θα κλείσουν εθνικές οδούς αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες του Αλμυρού χαρακτηρίζουν ως ψίχουλα τα μέτρα της κυβέρνησης. Όπως λένε, η Εθνική είναι δίπλα τους και αν χρειαστεί δεν θα διστάσουν να την αποκλείσουν.

Αποκλεισμοί στην Εθνική, συλλαλητήριο στην Agrotica στην απόφαση

Τις αποφάσεις τους για περαιτέρω κινητοποιήσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από την ολοκλήρωση της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στον Παλαμά.

Πιο αναλυτικά:

1) Αποστέλλουν τα αιτήματα στο Μαξίμου ώστε να τα επεξεργαστούν στην κυβέρνηση και να οριστεί η συνάντηση με τον πρωθυπουργό . Αυτά είναι αιτήματα που συμφωνούν όλα τα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

2) Όλα τα μπλόκα όλης της Θεσσαλίας συντονισμένα στις 4 το απόγευμα θα αποκλείουν ταυτόχρονα το σημείο στο όποιο βρίσκονται σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο . Η αρχή γίνεται από αύριο Τετάρτη.

3) Οι Θεσσαλοί αγρότες κατεβαίνουν στην Agrotica το ερχόμενο Σάββατο και πραγματοποιούν συλλαλητήριο στις 12 το μεσημέρι στην βόρεια είσοδο της έκθεσης.

«Κινήσεις απελπισίας»

«Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από τον πρωθυπουργό. Αυτά που εξήγγειλε σήμερα περί αύξησης της πρώτης αρωγής από τα 2 και 4 χιλιάρικα που είχαμε στα 5 και 10, εννοείται ότι δεν μας καλύπτουν. Φαίνεται ότι είναι κινήσεις απελπισίας από την πλευρά της κυβέρνησης», δηλώνει αγρότης από τον Αλμυρό Βόλου.

«Δεν βγαίνουμε στο δρόμο για να εκβιάσουμε κανένα υπουργείο και καμία κυβέρνηση. Βγαίνουμε στο δρόμο για να αναδείξουμε τα προβλήματα μας», δηλώνει ένας άλλος.

Οι αγρότες σχεδιάζουν δυναμικές κινητοποίησες στα εγκαίνια της Agrotica την Πέμπτη, όπου σχεδιάζουν να φτάσουν μέχρι τον Λευκό Πύργο.

«Θα φτάσουμε στα άκρα»

Εν τω μεταξύ, ο Δημήτρης Κακάλης, μέλος του Διοικητικού Συμβούλιου του Αγροτικό Συλλόγου Τυρνάβου, διεμήνυσε πως οι αγρότες θα φτάσουν στα άκρα. «Ουσιαστικές λύσεις και απαντήσεις, δεν υπάρχουν. Θέλουμε εδώ και τώρα λύσεις και όχι λόγια του αέρα. Για άλλη μια φορά ακούμε λόγια του αέρα. Εννοείται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γυρίσουμε στα σπίτια μας», τόνισε.

«Εδώ θα παραμείνουμε μέχρι να λυθούν να προβλήματά μας. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί κι άλλο. Είμαστε απλήρωτοι. Πάθαμε ζημιές πέρσι από τον παγετό και και είμαστε απλήρωτοι. Και ακούμε ότι θα πληρωθούμε τον Ιούνιο. Εμείς πώς θα καλλιεργήσουμε; Πώς θα συνεχίσουμε να παράγουμε;», προσέθεσε.

Τρακτέρ στην Εγνατία

Τρακτέρ από τις Σέρρες θα κάνουν την εμφάνιση τους νωρίς το πρωί της Πέμπτης στην Εγνατία Οδό, στον δρόμο Σερρών-Θεσσαλονίκης. Οι Σερραίοι αγρότες θα ξεκινήσουν νωρίς το πρωί από την πόλη των Σερρών με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 13:00 στην Agrotica, και, όπως αποφάσισαν, θα παραμείνουν εκεί μέχρι και την Κυριακή.

Οι Σερραίοι αγρότες ενημερώθηκαν και σήμερα από τον πρόεδρο του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Διαμαντή Διαμαντόπουλο και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Παναγή για τη σύσκεψη που έγινε το πρωί στο γραφείο του γενικού αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης, υποστράτηγου Γιώργου Παπαδόπουλου, για τον σχεδιασμό που έγινε ώστε να μην δημιουργηθεί μεγαλύτερο πρόβλημα στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη.

Όπως συμφωνήθηκε στη πρωινή σύσκεψη, η κάθοδος των αγροτών από Σέρρες, Χαλκιδική, Γιαννιτσά, Δερβένι, Κιλκίς και από άλλες περιοχές στη Θεσσαλονίκη θα γίνει με 300 τρακτέρ. Το πρωί της Τετάρτης θα γίνει γνωστός ο αριθμός των αγροτών από τις Σέρρες που θα μεταβούν με τα τρακτέρ τους στη Θεσσαλονίκη και νωρίς το πρωί της Πέμπτης, περίπου στις 06:00 π.μ. θα ξεκινήσει το «κομβόι» των τρακτέρ από την Εγνατία για να φτάσει στον κόμβο Δερβενίου όπου μαζί με τους αγρότες που βρίσκονται εκεί θα γίνει η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη.

Τα τρακτέρ θα πάρουν θέση σε χώρο στην είσοδο της έκθεσης απέναντι από τη ΧΑΝΘ και θα υπάρχει 24ωρή φύλαξη από την Αστυνομία. Οι άνθρωποι του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου ζήτησαν από τους αγρότες που δεν μπορούν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη με τα τρακτέρ τους να το κάνουν με λεωφορεία ζητώντας από τους Δήμους να συνδράμουν σε αυτό. Τα τρακτέρ που δεν θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν στο κέντρο της πόλης των Σερρών.

«Αυτό που θα γίνει είναι πρωτόγνωρο, τόσοι πολλοί αγρότες με τα τρακτέρ τους να βρεθούν για τέσσερις μέρες στη Θεσσαλονίκη. Ερχόμαστε να αναδείξουμε ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο σε εμάς αλλά σε 10 εκατομμύρια καταναλωτές. Υπάρχει εμπαιγμός, η διαφορά από το χωράφι στο ράφι πρέπει να αναδειχθεί. Μαζί με την κοινωνία» είπε ο Αντιπρόεδρος του Πανσερραϊκού Αγροτικού Συλλόγου Γιάννης Παναγής που δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη μεγάλη συμμετοχή των νέων σε ηλικία αγροτών στις κινητοποιήσεις.

Στη σημερινή συγκέντρωση των αγροτών το παρών έδωσε ο αγρότης Κώστας Χατζηπαραδείσης, υπεύθυνος επικοινωνίας του μπλόκου που έχει στηθεί στο Δερβένι, και χαρακτήρισε δυναμική την κινητοποίηση των Σερραίων αγροτών.

Τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα πως θα δοθεί δεύτερος γύρος βοήθειας προς αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες του Σεπτεμβρίου. Η πλατφόρμα για την πρόσθετη πρώτη αρωγή έως 10.000 ευρώ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

«Ζήτησα από το υπουργείο άμεσα να προχωρήσει στην αύξηση της πρώτης αρωγής και από 2.000 να πάμε στα 5.000 έως 10.000 ευρώ ώστε να δώσουμε πιο γρήγορα τα λεφτά στους ανθρώπους. Η αρωγή αυτή αφορά ζημιές στον εξοπλισμό, λέμε ότι θα δώσουμε πρόσθετα χρήματα για αυτό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ανέφερε ότι το μέτρο εφαρμόστηκε για το 2022 και το 2023 και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί για το 2024, ανάλογα με τις δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην στήριξη της κυβέρνησης προς τον αγροτικό κόσμο και προέτρεψε σε διάλογο προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν.

«Σπεύσαμε να κρατήσουμε πόρτες διαλόγου ανοιχτές, κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει το γενικότερο κοινωνικό σύνολο. Ακούμε, ανταποκρινόμαστε, εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως με το ρεύμα, εγώ ο ίδιος φροντίζω να πατήσω γκάζι και να διορθώσω αδυναμίες», ανέφερε ο ίδιος.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024