Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηδενικός ΦΠΑ μέχρι το 2025

Μηδενικός ΦΠΑ μέχρι το 2025

Αυξάνονται σε 11 οι δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ, ριζική αναμόρφωση στο πρόγραμμα Golden Visa

Την επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων για ακόμα ένα έτος ανακοίνωσε το Σάββατο ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 41ο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε επίσης ανοιχτό το παράθυρο για περαιτέρω φορολογικές διευκολύνσεις με στόχο το άνοιγμα κλειστών σπιτιών και την ένταξή τους στην αγορά, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa.

Η αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτιρίων, η οποία ισχύει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025, με τον Κωστή Χατζηδάκη να τονίζει πως «η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με την παραγωγή στέγης».

Η επέκταση του μέτρου έχει στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της οικοδομής, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στις παλιές της δόξες, χωρίς ωστόσο να έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα.

Πρόταση ΠΟΜΙΔΑ

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε την πρόταση της Ομοσπονδίας για το άνοιγμα των κλειστών σπιτιών και την εισαγωγή τους στην αγορά ακινήτων, με την οποία ζητά μηδενική φορολογία για τρία χρόνια στα έσοδα από τις νέες εκμισθώσεις ακινήτων που ήταν κενά όλο το 2023 ή ήταν εγγεγραμμένα στο μητρώο βραχυχρόνιας μίσθωσης στο τέλος του 2023.

Ο Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε πως το υπουργείο θα εξετάσει ενδελεχώς και με ανάλυση κόστους-οφέλους την πρόταση, αφήνοντας να εννοηθεί, ωστόσο, πως η πλήρης υιοθέτησή της είναι μάλλον απίθανη – τουλάχιστον μέχρι να είναι διαθέσιμα τα αναλυτικά στοιχεία της απογραφής κτιρίων του 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Εντούτοις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών που θα διευρύνουν το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Φεβρουαρίου και υπολογίζεται πως θα βάλει στην αγορά 12.500 σπίτια.

Ο υπουργός προανήγγειλε νέες αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa, με αύξηση του κατώτατου ορίου επένδυσης σε ακίνητα εκτός των περιοχών όπου έχει ήδη εφαρμοστεί. Εξάλλου, το επόμενο διάστημα αναμένεται η στροφή του προγράμματος Golden Visa σε άυλα επενδυτικά προϊόντα, όπως είναι τα ομόλογα και οι προθεσμιακές καταθέσεις.

ΕΝΦΙΑ

Ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε πως η πλατφόρμα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει φέτος έναν μήνα νωρίτερα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα αποπληρωμής του φόρου σε 11 δόσεις αντί για 10.

Οπως είπε ο ίδιος, εντός της εβδομάδας αναμένεται και η υπογραφή της ΚΥΑ για την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ (μέχρι 10%) για τα ακίνητα που είχαν ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές το 2023.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στάθηκε στην επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε οικισμούς που δεν καλύπτονται ως τώρα και επισήμανε πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που έχουν υποβάλει οι δήμοι.

Τέλος, ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, Γιώργος Ρούσκας, επισήμανε ότι, παρά τις θετικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες για αλλαγές στο Κτηματολόγιο και την ψηφιοποίηση διαδικασιών, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στις συναλλαγές λόγω γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024