Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Από Μάρτιο και... βλέπουμε - Τι αλλάζει με το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Από Μάρτιο και… βλέπουμε – Τι αλλάζει με το πλαφόν στο βρεφικό γάλα

Πώς επιχειρείται να περιοριστούν οι αυξήσεις στις τιμές του βρεφικού γάλακτος – Τι πρέπει να κάνουν οι εταιρείες

Δημοσιεύτηκε χθες, 29 Ιανουαρίου 2024, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση για το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους του βρεφικού γάλακτος πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας.

Με βάση την Υ.Α. οι εταιρείες που εισάγουν, παράγουν και διακινούν το βρεφικό γάλα στην Ελλάδα θα πρέπει εντός 10 εργάσιμων ημερών από τη δημοσίευση του ΦΕΚ να αποστείλουν στη ΔΙΜΕΑ (Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς) τα στοιχεία καθορισμού του ύψους του λειτουργικού κόστους προκειμένου να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου 2024 η νέα νομοθετική ρύθμιση.

Το μεικτό περιθώριο κέρδους δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, στην οικεία κατηγορία προϊόντων, βάσει των οικονομικών καταστάσεων της αμέσως προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, προσαυξημένο κατά 7% επί των καθαρών πωλήσεων, αφαιρουμένων των εκπτώσεων, των πιστώσεων ή άλλων παροχών.

Σημειώνεται ότι δεν δύναται το λειτουργικό κόστος της εν λόγω κατηγορίας προϊόντων να υπερβαίνει το μέσο λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης, προσαυξημένο κατά 60%.

Πρόστιμα

Σ’ όποιον παραβιάζει τη νέα ρύθμιση επιβάλλεται πρόστιμο που υπολογίζεται βάσει του ακόλουθου τύπου:

Όπου Π: το ύψος του προστίμου σε ευρώ, d: ο αριθμός των ημερών που μεσολάβησαν από την 1η Μαρτίου 2024 μέχρι και την ημέρα κατά την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, Κi: το ύψος του μικτού κέρδους της επιχείρησης, στην ενιαία κατηγορία των παρασκευασμάτων για βρέφη και των παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας, για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση, όπως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της τελευταίας δημοσιευμένης οικονομικής χρήσης και p: το ποσοστό ποινής επί των πωλήσεων της επιχείρησης στην κατηγορία προϊόντων για την οποία διαπιστώθηκε η παράβαση κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022, που ορίζεται ίσο 100%.

Αν παράβαση αφορά σε ποσοστό υπέρβασης μέχρι 1% του προβλεπόμενου κέρδους επιβάλλεται άπαξ η ποινή της σύστασης. Σε περίπτωση υποτροπής ή μη συμμόρφωσης της επιχείρησης με την άνω σύσταση επιβάλλεται πρόστιμο προσαυξημένο κατά, επιπλέον 20%.

Το ύψος του προστίμου ορίζεται ίσο με 1% επί του κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά τη διαχειριστική χρήση που ξεκίνησε το 2022. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η επιχείρηση προσκομίσει εντός 10 ημερών τα αιτούμενα στοιχεία μετά από σχετικό αίτημα της αρμόδιας υπηρεσίας ελέγχου.

Πηγή: ΟΤ

inSports

ΚΕΔ: Απορρίφθηκε το αίτημα του Παναθηναϊκού για νέα κλήρωση διαιτητών

Με τους Παπαπέτρου, Μαγκλογιάννη, Θεονά θα γίνει ο αποψινός τέταρτος τελικός της Stoiximan Basket League (21:15).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024