Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγρότες: Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα - Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Αγρότες: Ενισχύονται και πληθαίνουν τα μπλόκα – Πολύμορφες κινητοποιήσεις

Πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά Καρδίτσας διοργανώνουν οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου

Μηχανοκίνητες πορείες με τα τρακτέρ τους πραγματοποίησαν σήμερα Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2024 αγρότες και κτηνοτρόφοι σε Μεσολόγγι και Αχαϊα, ενώ δυναμώνουν τα μπλόκα που έχουν στηθεί σε κομβικά σημεία της χώρας.

Ειδικότερα, σήμερα με  τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα διαδηλώνουν  οι αγρότες μέσα στη πόλη του Μεσολογγίου, ενώ συγκέντρωση στον κόμβο Κουρλαμπά, πραγματοποιήθηκε από αγρότες του Δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα.

Παράσταση διαμαρτυρίας στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στο Ναύπλιο, πραγματοποίησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Η διαμαρτυρία είχε να κάνει με το πρόσφατο κόψιμο του ηλεκτρικού ρεύματος, σε κεντρικό αντλιοστάσιο του Αναβάλου, που τροφοδοτεί με νερό τα χωράφια των καλλιεργητών, αλλά και με το υψηλό κόστος της ενέργειας.

Εν αναμονή της απογευματινής σύσκεψης των εκπροσώπων των τεσσάρων μπλόκων του κάμπου (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου και Αλμυρού Μαγνησίας και Ε65 Καρδίτσας), βρίσκονται οι θεσσαλοί αγρότες

Την ίδια στιγμή εν αναμονή της απογευματινής σύσκεψης των εκπροσώπων των τεσσάρων μπλόκων του κάμπου (Πλατυκάμπου Λάρισας, Ζάρκου Τρικάλων, Στεφανοβίκειου και Αλμυρού Μαγνησίας και Ε65 Καρδίτσας), βρίσκονται οι θεσσαλοί αγρότες. Στις 7 το απόγευμα αναμένεται, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου της Καρδίτσας να πραγματοποιηθεί πανθεσσαλική σύσκεψη στον Παλαμά, ώστε από κοινού οι αγρότες να αποφασίσουν πώς θα δράσουν αλλά και ποια τακτική θα ακολουθήσουν, ώστε να …στριμώξουν την κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Από την μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους του Ναυπλίου

Ενισχύονται και αυξάνονται

Στο μεταξύ, παρά την τακτική της κυβέρνησης να ανακοινώνει παροχές όπως την αναστολή πληρωμής οφειλών αγροτικού ρεύματος και την αναγγελία του πρωθυπουργού για αύξηση της πρώτης αρωγής από 3.000 έως 10.000 ευρώ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel», οι αγρότες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τα πόστα τους μέχρι να ικανοποιηθεί το σύνολο των αιτημάτων τους.

Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι τα τρακτέρ και οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα, ειδικά στη Θεσσαλία αυξάνονται και ενισχύονται, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται συμβολικές καταλήψεις και μηχανοκίνητες πορείες στο κέντρο των πόλεων σε όλη τη χώρα.

Όπως όλα δείχνουν, επόμενος σταθμός των κινητοποιήσεων θα αποτελέσει και η Agrotica, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 4 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στην οποία θα παραστεί και ο αρμόδιος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη.

Στον Πλατύκαμπο παραμένουν παραταγμένα τα τρακτέρ των αγροτών της Λάρισας

Τι διεκδικούν

Αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος και κατώτατων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα τους, βρίσκονται στο επίκεντρο των διεκδικήσεων τους, ενώ σημείο αιχμής αποτελεί να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα τους επιτρέψουν να παραμείνουν στην παραγωγή.

Ειδικότερα, διεκδικούν:

  • Αναπλήρωση του εισοδήματος που έχασαν λόγω των καταστροφών στην παραγωγή και το αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από καιρικές συνθήκες και αρρώστιες και κατασκευή όλων των αναγκαίων έργων υποδομής που απαιτούνται για την αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση, καθώς και για την προστασία από την ξηρασία και εξασφάλιση της άρδευσης.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Να μην περάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και μικρότερες αποζημιώσεις, ενώ ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
  • Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις ενισχύσεις/επιδοτήσεις που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ της ΕΕ.

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024