Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Amazon: Ακυρώνεται η συγχώνευση με τον κατασκευαστή της σκούπας Roomba

Amazon: Ακυρώνεται η συγχώνευση με τον κατασκευαστή της σκούπας Roomba

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ανησυχούσαν για καταστολή του ανταγωνισμού στις ρομποτικές σκούπες.

Αντιμέτωπος με την αντίθεση των ευρωπαϊκών αντιμονοπωλιακών αρχών, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Amazon ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι δεν θα προχωρήσει σε συγχώνευση με την επίσης αμερικανική iRobot, κατασκευαστή της γνωστής ρομποτικής σκούπας Roomba.

H ανακοίνωση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το Reuters ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκόπευε να μπλοκάρει τη συμφωνία των 1,4 δισ. δολαρίων λόγω ανησυχίας ότι η Amazon θα καταπνίξει τις πωλήσεις ανταγωνιστικών κατασκευαστών στο διαδικτυακό της κατάστημα.

Το σχέδιο συγχώνευσης που παρουσίασε η Amazon το 2022 εντάσσεται στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ήδη ισχυρή θέση της στον κλάδο των έξυπνων οικιακών συσκευών.

Ακύρωση της συμφωνίας είχαν ζητήσει τότε 20 οργανώσεις για την προστασία της ιδιωτικότητας και των εργατικών δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας ότι η  εξαγορά θα έδινε στην Amazon πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα δεδομένα για τα σπίτια και τις ζωές των χρηστών,

«Είμαστε απογοητευμένοι που δεν θα προχωρήσει η απόκτηση της iRobot» δήλωσε ο Ντέιβιντ Ζαπόλσκι, γενικός σύμβουλος της Amazon. «Πιστεύουμε στο μέλλον των ρομπότ για καταναλωτές και πάντα ήμασταν θαυμαστές των προϊόντων της iRobot».

Η τιμή της μετοχής της iRobot συνεχίζει να πέφτει μετά το ρεπορτάζ του Reuters για ακύρωση της συμφωνίας. Τη Δευτέρα έπεσε κατά 18,5% πριν από το άνοιγμα των αγορών.

Μετά τη ματαίωση του σχεδίου η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση και περικοπή 350 θέσεων εργασίας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 31% του δυναμικού της.

Ακόμα, ο ιδρυτής της iRobot Κόλιν Ανγκλ αποχωρεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Στο μεταξύ, η Amazon αντιμετωπίζει μακρά δικαστική μάχη στις ΗΠΑ, κατηγορούμενη από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) για παράνομες πρακτικές ενίσχυσης της κερδοφορίας.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024