Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Klaas Knot: Πρώτα τα στοιχεία για τους μισθούς, μετά η μείωση στα επιτόκια

Klaas Knot: Πρώτα τα στοιχεία για τους μισθούς, μετά η μείωση στα επιτόκια

«Υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο της ΕΚΤ για 2%», λέει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να έχει σαφή στοιχεία για τους μισθούς προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Klaas Knot. «Υπάρχει μια αξιόπιστη προοπτική για να επανέλθει ο πληθωρισμός στο στόχο της ΕΚΤ για 2% το 2025», δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του σε ολλανδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό μέσο την Κυριακή.

«Το μόνο κομμάτι του παζλ που μας λείπει είναι η απόλυτη πεποίθηση ότι η αύξηση των μισθών θα προσαρμοστεί στον βραδύτερο πληθωρισμό», δήλωσε ο Knot, ο οποίος συγκαταλέγεται στους πιο «γερακίσιους» διαμορφωτές των επιτοκίων, στην τηλεοπτική εκπομπή Buitenhof, προσθέτοντας ότι «Όταν αυτό το κομμάτι του παζλ μπει στη θέση του, θα είμαστε σε θέση να μειώσουμε λίγο τα επιτόκια».

Απόψεις και αγορές

Η συγκεκριμένη τοποθέτησή του ευθυγραμμίζεται με εκείνες ορισμένων συναδέλφων του, όπως ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι η ΕΚΤ χρειάζεται σαφήνεια σχετικά με τις αυξήσεις των μισθών προκειμένου να είναι σε θέση να μειώσει το κόστος δανεισμού. Καθώς τα στοιχεία αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος Απριλίου, αυτό θα καθιστούσε τον Ιούνιο τον πιο πιθανό χρόνο για ένα πρώτο βήμα.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα κινηθεί πιο γρήγορα, στηριζόμενες στις θέσεις της Christine Lagarde, η οποία φάνηκε να είναι λιγότερο αρνητική στην πιθανότητα για μειώσεις ήδη από την άνοιξη, με τους επενδυτές, μετά την απόφαση της Πέμπτης, να αυξάνουν τα στοιχήματά τους για τον Απρίλιο.

«H τελευταία αύξηση των μισθών στην Ευρώπη είναι στο 5%»

Αυτή η προοπτική ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο αυτό το Σαββατοκύριακο, με τον επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Francois Villeroy de Galhau να δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Tribune Dimanche ότι όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές στις προσεχείς συνεδριάσεις.

«Μπορούμε να έχουμε βιώσιμη σταθερότητα των τιμών μόνο εάν η αύξηση των μισθών επιστρέψει σε ρυθμό περίπου 2,5% -η τελευταία αύξηση των μισθών στην Ευρώπη είναι στο 5%», δήλωσε ο Knot την Κυριακή. «Αυτή η πορεία δεν θα πραγματοποιηθεί από τη μία μέρα στην άλλη», είπε.

Θα υπάρξουν «μερικά χρόνια κατά τα οποία πιστεύουμε ότι η αύξηση των μισθών θα είναι υψηλότερη από τον πληθωρισμό, επιτρέποντας την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024