Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φρούτα και λαχανικά: Με φυτοϋγειονομικές αναλύσεις οι εξαγωγές σε Αλβανία

Φρούτα και λαχανικά: Με φυτοϋγειονομικές αναλύσεις οι εξαγωγές σε Αλβανία

Τι επισημαίνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas

Να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικές αναλύσεις κάθε φορτίο φρούτων και λαχανικών που προέρχεται από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκειμένου να ελεγχθούν για υπολείμματα φυτοφαρμάκων απαιτεί η Αλβανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Συνδέσμου Εξαγωγών Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas, από τις 25.1.2024 και μετά, κάθε αποστολή οπωροκηπευτικών από την Ιταλία και την Ελλάδα, που πρόκειται να εισαχθεί στο έδαφος της Αλβανίας πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση ανάλυσης από διαπιστευμένο εργαστήριο, το οποίο θα επαληθεύει ότι το προϊόν συμμορφώνεται με τις νόμιμες απαιτήσεις για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

«Παρά το ότι η Αλβανική πλευρά διαπιστώνει ότι για την περίοδο Ιανουαρίου 2023 – Δεκεμβρίου 2023, σε περιπτώσεις εισαγωγών οπωροκηπευτικών, από τα αποτελέσματα της ανάλυσης, σε 20 περιπτώσεις ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων πάνω από τον κανόνα για το έτος 2023, εντούτοις την υποχρέωση προσκόμισης εκθέσεων ανάλυσης την απαιτεί από Ελλάδα και Ιταλία», σχολιάζει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Γιώργος Πολυχρονάκης, ζητώντας την παρέμβαση της ΕΕ για την αμοιβαία ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων τηρουμένων των διμερών υποχρεώσεων μεταξύ όλων των κρατών μελών και της Αλβανίας.

Να σημειωθεί ότι ο όγκος των εξαγομένων νωπών φρούτων και λαχανικών της χώρας μας στην Αλβανία ανήλθε το ενδεκάμηνο 2023 σε 39,97 χιλ. τόνους και αξίας 21,835 εκατ. ευρώ αποτελώντας το 2,6% των συνολικών εξαγωγών μας

Πιστοποιητικά για φρούτα και λαχανικά για εισαγωγές στο Ην.Βασίλειο

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ταξινομήσει ένα σημαντικό αριθμό νωπών προϊόντων από την ΕΕ ως «μεσαίου κινδύνου».

Παρόλο που η εφαρμογή για το σύνολο των φρούτων και λαχανικών προέλευσης Ε.Ε.-27 δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η παραπάνω ανακοίνωση εγείρει σημαντικές ανησυχίες στον κλάδο.

Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση δημοσίευσε μια λίστα με λαχανικά και φρούτα που πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά πριν από τις 31 Οκτωβρίου 2024 δηλαδή πρέπει να διαθέτουν φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό.

Αυτό αφορά διάφορα βότανα, είδη φρούτων, όπως μούρα, αβοκάντο και κορυφαία φρούτα, και λαχανικά ρίζας, όπως το ραπανάκι, το salsify, το καρότο και η γλυκοπατάτα.

«Εφιστάται στους εξαγωγείς – μέλη μας νωπών οπωροκηπευτικών που εξάγουν φρούτα και λαχανικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως προετοιμασθούν για να αντιμετωπίσουν την νέα γραφειοκρατία του Η.Β. στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ και στις αρμόδιες υπηρεσίες, κυρίως του ΥπΑΑΤ, όπως καταστούν εγκαίρως έτοιμες για την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις αναρτήσεις των ηλεκτρονικών φυτουγειονομικών πιστοποιητικών για τα εξαγόμενα φρούτα και λαχανικά στο Η.Β», επισημαίνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024