Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα σύσκεψη τη Δευτέρα για την επιδείνωση του καιρού - Αποφάσεις για σταδιακές απαγορεύσεις

Νέα σύσκεψη τη Δευτέρα για την επιδείνωση του καιρού – Αποφάσεις για σταδιακές απαγορεύσεις

Στην κατάψυξη η χώρα με τη θερμοκρασία να υποχωρεί αισθητά και χιόνια να αναμένονται ακόμα και στην Αττική. Μπαράζ συσκέψεων με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό ενόψει της κακοκαιρίας που ξεκίνησε να δείχνει τα δόντια της από τα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από σήμερα Κυριακή (28-01-24) και από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24).

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρα μέχρι και την Τρίτη τα εντονότερα φαινόμενα

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι εντονότερα από το μεσημέρι της Δευτέρας και την Τρίτη.

Εν αναμονή αποφάσεων

Για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν τις πάγιες συστάσεις για την προστασία τους»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αφού κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν τις πάγιες συστάσεις για την προστασία τους» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί δεύτερη σύσκεψη την αρμόδιων φορέων τη Δευτέρα.

«Θα υπάρξει σύσκεψη των επιστημόνων και μετεωρολόγων προκειμένου να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια… ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό», επισήμανε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το βράδυ της Κυριακής, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, θα κλείσει η παλαιά Εθνική οδός Αθηνών – Θηβών για τα βαρέως τύπου οχήματα.

Για τα σχολεία στην Αττική

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, σύμφωνα με το alfavita.gr, να κλείσουν σχολεία (και) στην Αττική, ειδικά σε περιοχές των βορείων προαστίων, όπου τα καιρικά φαινόμενα θα είναι πιο έντονα.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να κριθεί σε ποιες περιοχές θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία τη Δευτέρα ή αν θα ανοίξουν με καθυστέρηση. Η διαδικασία αυτή θα επαναληφθεί και τη Δευτέρα για τη λειτουργία των σχολείων την Τρίτη. Εάν η κακοκαιρία είναι γενικευμένη σε περισσότερες από μία περιφέρειες οι αποφάσεις θα ληφθούν από το υπουργείο Παιδείας.

Τα πρώτα προβλήματα

Η κακοκαιρία ήδη «χτυπά» τη χώρα, με τα πρώτα χιόνια να έχουν πέσει, προκαλώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Λόγω χιονόπτωσης με απόφαση της αστυνομίας υπάρχει από νωρίς το πρωί της Κυριακής (28/1) διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα, από το ύψος του τελεφερίκ.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός χρειάζεται προσοχή. Τα πιο κρύα 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά.

Πού θα χιονίσει

Κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250-300 m και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές :

  • Αν. Θεσσαλία,
  • Κεντρική Στερεά
  • Ανατολική Στερεά (και Αττική),
  • Εύβοια,
  • Σποράδες,
  • Βορειοανατολικό Αιγαίο,
  • Βορειοανατολική Πελοπόννησος,
  • Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα.

Χιονόπτωση στην Πάρνηθα

Αυστηροί έλεγχοι για αντιολισθητικές αλυσίδες

Ενόψει των δυσμενών καιρικών φαινομένων έχουν τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας, για τη λήψη μέτρων και την παροχή συνδρομής, όπου απαιτείται, σε συνεργασία με όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο αυτό, συστήνεται από την ΕΛ.ΑΣ. η τακτική ενημέρωση για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου, καθώς και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων.

Αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, σε καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου

Σε περίπτωση που η μετακίνηση είναι απαραίτητη, επισημαίνεται στους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή αλλά και να ακολουθούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας, προς αποφυγή ατυχημάτων.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι εφόσον εκδοθούν αποφάσεις των αρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών καθίσταται υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων, τα οποία συστήνεται να έχουν διαθέσιμα σε μόνιμη βάση στο όχημά τους, προς αποφυγή ταλαιπωρίας.

Προς αυτό το σκοπό, θα διεξάγονται αυστηροί έλεγχοι από ειδικά συνεργεία, σε καίρια σημεία κατά μήκος του οδικού δικτύου.

Ως εκ τούτου, οι οδηγοί των οχημάτων επιβάλλεται:

  • να φροντίζουν για τον εφοδιασμό των οχημάτων τους με κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα,
  • να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησης και λειτουργίας τους,
  • να προσαρμόζουν την οδήγησή τους ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες για την απρόσκοπτη οδική κυκλοφορία και ασφάλεια.

Υποχρεωτική η χρήση αντιολισθητικών μέσων

Τέλος, υπενθυμίζονται χρήσιμες συμβουλές για ανάλογες καταστάσεις και ειδικότερα:

Οι οδηγοί:

  • Να ενημερώνονται για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου, αν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να φροντίζουν το όχημά τους να έχει αντιολισθητικές αλυσίδες.
  • Να χρησιμοποιούν πάντα τις αντιολισθητικές αλυσίδες, όπου υπάρχουν ειδικές συνθήκες κυκλοφορίας (παγετός, κ.λπ.).
  • Να φορούν πάντα τη ζώνη ασφαλείας.
  • Να ελέγχουν την καλή λειτουργία των συστημάτων του αυτοκινήτου τους.
  • Να φροντίζουν ώστε να είναι εφοδιασμένοι με αρκετά καύσιμα.
  • Να μειώνουν ταχύτητα και να αφήνουν αρκετή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα για να μπορούν να σταματήσουν με ασφάλεια.
  • Να μη φρενάρουν απότομα γιατί υπάρχει κίνδυνος να εκτραπούν της πορείας τους. Με τον ίδιο τρόπο να λειτουργούν και όταν πρόκειται να επιταχύνουν ή να στρίψουν.
  • Να έχουν αναμμένα τα φώτα πορείας για να γίνονται πιο εύκολα αντιληπτοί, ιδιαίτερα όπου δεν υπάρχει μεγάλη ορατότητα.
  • Να διατηρούν τα φώτα και τους υαλοκαθαριστήρες του οχήματός τους πάντα καθαρούς.
  • Να οδηγούν με χαμηλή ταχύτητα για να έχουν τη δυνατότητα ελέγχου του οχήματός τους.
  • Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν διασχίζουν γέφυρες, ανισόπεδες διαβάσεις και δρόμους που δεν είναι πολυσύχναστοι.
  • Αν οδηγούν σε επαρχιακό δρόμο, να αποφεύγουν τους χιονισμένους χωματόδρομους.
  • Να έχουν στο νου τους ότι ενδεχομένως να χρειαστεί πολύ μεγαλύτερος χρόνος για να ακινητοποιήσουν το όχημά τους όταν οδηγούν σε παγωμένο δρόμο.

Οι πεζοί:

  • Να περπατούν με μεγάλη προσοχή ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές και νυκτερινές ώρες, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι δρόμοι να είναι παγωμένοι.
  • Να φροντίσουν να φορούν τα κατάλληλα υποδήματα όταν πρόκειται να μετακινηθούν.
  • Να προτιμούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Να αποφεύγουν να περπατούν στα τμήματα των δρόμων και των πεζοδρομίων όπου υπάρχει παγετός.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024