Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Προεδρικό» προφίλ χτίζει ο Γκαμπριέλ Ατάλ

«Προεδρικό» προφίλ χτίζει ο Γκαμπριέλ Ατάλ

Στη συνάντηση με τους αγρότες ο Γάλλος πρωθυπουργός κατάφερε να κατευνάσει την οργή τους και να τους πάρει με το μέρος του. Θα είναι ο επόμενος υποψήφιος για την προεδρία;

Στη νότιο Γαλλία, στο Montastruc-de-Salies, στην περιοχή της Οξιτανίας, εκεί από όπου ξεκίνησαν πριν από οκτώ ημέρες οι διαδηλώσεις των αγροτών με μπλόκα στους αυτοκινητοδρόμους πήγε χθες ο νέος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Αττάλ πέφτοντας στα «βαθιά νερά» της διαμάχης με τους αγρότες.

Σε αγρόκτημα, περιτριγυρισμένος από αγρότες, όρθιος, ακουμπώντας τα χαρτιά του σε μπάλα από σανό, άρχισε να παρουσιάζει τις απόψεις του για τον αγροτικό κόσμο και κυρίως τα μέτρα που κόμιζε από το Παρίσι. Λίγο πιο μακριά οι πιο εξαγριωμένοι αγρότες συνέχιζαν να αδειάζουν κοπριές και σκουπίδια έξω από το κτίριο της Νομαρχίας. Δύσκολη έως ριψοκίνδυνη η φάση για τον Ατάλ. Η μόνη διέξοδος ήταν να πείσει με τα μέτρα.

Μέτρα Ατάλ

Και άρχισε να τα απαριθμεί: Όχι στην αύξηση των φόρων για το ντίζελ αγροτικής χρήσης, ναι στη μάχη με τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων για δίκαιο εμπόριο, όχι στον αθέμιτο ανταγωνισμό εντός και εκτός Ευρώπης, όχι στην υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου «Μερκοσούρ» με τη νότια Αμερική, το κράτος και οι καντίνες στα σχολεία θα προμηθεύονται μόνο με γαλλικά προϊόντα και τέλος, ναι στο μέγα πρόβλημα απλούστευσης της γραφειοκρατίας για τους αγρότες. Η γαλλική κυβέρνηση ήθελε στην πραγματικότητα να αυξήσει σταδιακά τους φόρους στο γεωργικό ντίζελ μέχρι το 2030, αλλά αυτό τώρα πλέον είναι παρελθόν.

Η μεγαλύτερη οργάνωση αγροτών είχε παρουσιάσει έναν κατάλογο 140 αιτημάτων πριν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού και του υπουργού Γεωργίας στο αγρόκτημα. Τα κύρια αιτήματα των αγροτών ήταν η μείωση της τιμής του αγροτικού ντίζελ, η μείωση της γραφειοκρατίας και οι λιγότεροι περιβαλλοντικοί κανονισμοί.

Οι αγρότες τον άκουγαν σιωπηλοί χωρίς επεισόδια, ήταν το πρώτο σημαντικό ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, ραντεβού γνωριμίας. Συμφώνησαν με τα μέτρα, του απάντησαν όμως ότι δεν επαρκούν. Το μπρα ντε φερ συνεχίζεται. Από χθες το βράδυ πάντως άρχισαν να διαλύονται τα πρώτα μπλόκα, έληξε και ο κίνδυνος να κατέβουν και στο Παρίσι με τα τρακτέρ τους. Προφανώς ο Αττάλ έπεισε σε μια πρώτη φάση.

Την ερχόμενη εβδομάδα επιστρέφει και ο πρόεδρος Μακρόν από τις Ινδίες και θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα αφήσει μόνον τον φωτογενή πρωθυπουργό του με τους αγρότες. Έχουν άλλωστε να προετοιμάσουν και την ιστορική Αγροτική Έκθεση στις 24 Φεβρουαρίου, που θεωρείται η σημαντικότερη εκδήλωση του αγροτικού κόσμου στη Γαλλία και όπου αποτυπώνεται το κλίμα των αγροτών στη χώρα.

Μακροπρόθεσμα πάντως η εμφάνιση Αττάλ «έγραψε» θετικά σε σημείο που δεν αποκλείεται να είναι αυτός ο επόμενος υποψήφιος πρόεδρος της Γαλλίας που θα ανταγωνιστεί την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024