Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοκίνητο: Πλασματικές οι μειώσεις εκπομπών CO2 που διαφημίζουν οι κατασκευαστές

Αυτοκίνητο: Πλασματικές οι μειώσεις εκπομπών CO2 που διαφημίζουν οι κατασκευαστές

Τεχνικά τρικ και παραθυράκια στη μεθοδολογία μετρήσεων συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Οι πραγματικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα επιβατικά αυτοκίνητα στην ΕΕ παραμένουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από 12 χρόνια παρά τους φιλόδοξους στόχους που τέθηκαν το 2010, διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες αξιοποιούν τεχνικά τρικ και παραθυράκια στη μεθοδολογία μετρήσεων για να εμφανίσουν πλασματική μείωση των εκπομπών, καταγγέλλει η έκθεση του Συνεδρίου.

Επισημαίνει δε ότι η απόκλιση από τις εκπομπές σε πραγματικές συνθήκες οδήγησης είναι «τεράστια».

Πολύ υψηλότερες από τις ονομαστικές τιμές είναι και οι εκπομπές των υβριδικών

Η κατάσταση βελτιώθηκε μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Dieselgate το 2015, όταν η Volkswagen παραδέχτηκε ότι είχε εγκαταστήσει σε 11 εκατομμύρια ντιζελοκίνητα οχήματα λογισμικό που αντιλαμβανόταν αν το όχημα υποβαλλόταν σε έλεγχο για να μειώνει τεχνητά τις εκπομπές ρύπων.

Το 2017 κατέστη υποχρεωτική μια νέα μεθοδολογία μετρήσεων που αντικατοπτρίζει καλύτερα τις πραγματικές συνθήκες οδήγησης.

«Αυτό περιόρισε (αλλά δεν εξάλειψε) το χάσμα ανάμεσα στις εργαστηριακές και τις πραγματικές εκπομπές. Οι πραγματικές εκπομπές των συμβατικών αυτοκινήτων –τα οποία αντιστοιχούν ακόμα στα δύο τρίτα των νέων ταξινομήσεων οχημάτων- δεν έχουν μειωθεί» διαπιστώνει η έκθεση.

Και στα υβριδικά

Πολύ υψηλότερες από τις ονομαστικές τιμές είναι και οι εκπομπές των υβριδικών αυτοκινήτων, ζήτημα για το οποίο προγραμματίζεται ρύθμιση το 2025.

«Μέχρι τότε, τα υβριδικά πρίζας θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως οχήματα χαμηλών εκπομπών, προς όφελος των κατασκευαστών» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να ανακοινώσει πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους. Σύμφωνα με πηγές του Reuters, η Κομισιόν θα προτείνει μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, συγκριτικά με τα επίπεδα του 1990, ώστε να επιτευχθεί μηδενισμός το 2050.

«Η πράσινη επανάσταση της ΕΕ μπορεί να πετύχει μόνο όταν υπάρχουν λιγότερα ρυπογόνα οχήματα στον δρόμο, όμως η πρόκληση είναι τεράστια» προειδοποίησε ο Πιέτρο Ρούσο, επικεφαλής της έκθεσης.

«Μια πραγματική και απτή μείωση των εκπομπών CO2 δεν θα συμβεί όσο επικρατεί ο κινητήρας εσωτερικής καύσης, όμως την ίδια ώρα ο εξηλεκτρισμός του στόλου οχημάτων της ΕΕ είναι μείζον εγχείρημα».

Η αύξηση βάρους αντιστάθμισε την αποδοτικότητα

Αν και η EE κατάφερε τα τελευταία 30 χρόνια να μειώσει τις εκπομπές πολλών κλάδων, οι μεταφορές συνεχίζουν να αυξάνονται. Το 2021 αντιστοιχούσαν για το 23% των συνολικών εκπομπών της ΕΕ, με τα επιβατικά οχήματα να αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ήμισυ.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τελευταία δέκα χρόνια οι εκπομπές παραμένουν σταθερές για τα ντιζελοκίνητα οχήματα, ενώ για τα μοντέλα βενζίνης έχουν μειωθεί ελαφρώς κατά 4,6%.

Η πρόοδος στην αποδοτικότητα αντισταθμίστηκε από τη στροφή στα βαρύτερα SUV και τους ισχυρότερους κινητήρες, επισημαίνει η έκθεση.

Λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2 είναι η ηλεκτροκίνηση, όμως η διάδοση της νέας τεχνολογίας μπορεί να σκοντάψει σε ζητήματα έλλειψης πρώτων υλών και υψηλών τιμών, εκτιμούν οι συντάκτες.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Κατασκευαστών Αυτοκινήτου, τα επιβατικά οχήματα στην ΕΕ έχουν μέση ηλικία 12 ετών.

Η Ελλάδα μαζί με την Εσθονία έχουν τον αρχαιότερο στόλο με οχήματα μέσης ηλικίας 17 ετών, ενώ το Λουξεμβούργο τον νεότερο στα 7,6 χρόνια.

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024