Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στα εγκαίνια της έκθεσης «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου»

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης στα εγκαίνια της έκθεσης «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου»

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής από τον Πειραιά, αλλά και την Αθήνα.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης παρευρέθηκε στα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης φοιτητριών και φοιτητών της ομάδας του καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Δημήτρη Σεβαστάκη, με τίτλο «Διελεύσεις. Ζωγραφική του κτισμένου», τα οποία πραγματοποιήθηκαν χθες, στο κατάμεστο από κόσμο αίθριο της Δημοτικής Πινακοθήκης.

Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα ζωγραφικής από τον Πειραιά, αλλά και την Αθήνα, σχεδιασμένα αστικά και φυσικά τοπία, φιγούρες και βιομηχανικά ίχνη, μικρές γραφές, σημάδια που συγκροτούν μια «προσωπική» εν τέλει πόλη, με ακρυλικά, μολύβια, μελάνια, ακουαρέλες, χάρτινα ή μεταλλικά επιθέματα. Ζωγραφική, σχέδια, σημειώσεις σε sketchbook, ασκήσεις ακριβολογίας και παρατήρησης μέσα στη χαώδη αστική συνθήκη.

«Η διαφορετικότητα και των ανθρώπων και των κτηρίων είναι αυτή που δίνει στον Πειραιά μια υπεραξία»

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε:

«Χαίρομαι που η εμβληματική Δημοτική μας Πινακοθήκη φιλοξενεί άλλη μια σημαντική έκθεση νέων παιδιών, φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π.

Εκτιμώ βαθύτατα τον κ. Σεβαστάκη και ως επιστήμονα και ως άνθρωπο και από το μικρό πέρασμά του από την πολιτική με σεμνότητα, όπως θα έπρεπε να είναι όλοι οι πολιτικοί.

Η διαφορετικότητα και των ανθρώπων και των κτηρίων είναι αυτή που δίνει στον Πειραιά μια υπεραξία. Υπάρχει μια μεγάλη διαφορετικότητα στα κτήρια στην Παλιά Κοκκινιά, στα Μανιάτικα, στα κτήρια των μεγάλων εφοπλιστικών εταιρειών, στα αρχοντικά στην Πειραϊκή.

Οι φοιτητές έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση και προσκαλώ όλους τους Πειραιώτες και όχι μόνο, να την επισκεφθούν».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πολιτισμού Γιάννης Χατζηαλέξης, σε δήλωσή του, επεσήμανε:

«Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση του τμήματος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά με το Εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής Αρχιτεκτόνων – Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Ως Δήμος επιθυμούμε να αναδεικνύουμε τέτοιου είδους εκθέσεις και στεκόμαστε πάντα αρωγοί σε τέτοιες προσπάθειες».

Ο καθηγητής Δημήτρης Σεβαστάκης, σε δήλωσή του, σημείωσε :

«Είναι εργασίες από ένα οδοιπορικό στην πόλη, στις αντιφάσεις της, στην υψηλή αρχιτεκτονική, στη χαμηλή αρχιτεκτονική, στα εργοτάξια, στους βιομηχανικούς χώρους. Είναι ένα οδοιπορικό των παιδιών που μελετούν και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της πόλης, αυτά που βρίσκονται στις ανθρώπινες σχέσεις και στις ανθρώπινες συμπεριφορές. Η εικαστική εργασία από αυτό το οδοιπορικό εκτίθεται στις δύο αίθουσες που μάς φιλοξενεί η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Έχουμε και φιλοδοξίες, όπως να γίνονται επί τόπου μαθήματα και άνοιγμα στον κόσμο».

Η Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά Ευαγγελία Μπαφούνη, σε δήλωσή της, τόνισε:

«Χαρακτηριστικό αυτής της έκθεσης είναι η «δροσιά» και η αλαζονεία της νεότητας. Αρκετά έργα δεν έχουν ούτε καν υπογραφή, τα παιδιά ασκούνται στη ζωγραφική και ζωγραφίζουν για αυτά. Δεν αναζητούν κάποια αιωνιότητα ή κάποια διάκριση, «παλεύουν» με τον εαυτό τους και με το μυαλό τους».

Για την περιοδική έκθεση, μίλησε και ο Προϊστάμενος της Δημοτικής Πινακοθήκης Πειραιά Πέτρος Μπεκάκος.

Από τον Δήμο Πειραιά στην έκθεση παρευρέθηκαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά Αλέξανδρος Τζεφεράκος, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Βιώσιµης Ανάπτυξης Δημήτρης Καρύδης, οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Γέμελος και Αλεξάνδρα – Γερασιμούλα Τουμαζάτου, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλάζουμε τον Πειραιά για Όλους και Όλες», Γιώργος Γαβρίλης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελίνα Βερυκάκη, Άγγελος Μπουλντούμης, Δημήτρης Γκερλές, Ευαγγελία Δρίτσα και Κωνσταντίνος Δουζίνας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Φεβρουαρίου 2024

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024