Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Φόρο κλίματος στους τουρίστες από την Ελλάδα»

«Φόρο κλίματος στους τουρίστες από την Ελλάδα»

«Η Λιθουανία αύξησε τον τουριστικό φόρο κατά 2 φορές, η Ελλάδα - έως και 10 ευρώ τη βραδιά», αναφέρει σε ρεπορτάζ της η λετονική ιστοσελίδα Mixnews

Στη ρωσική της έκδοση η ιστοσελίδα Mixnews της Ρίγα στη Λετονία έκανε αναφορά σχετικά με τις αυξήσεις στους τουριστικούς φόρους που έχουν βάλει διάφορες χώρες στον κόσμο από την αρχή του 2024. Αναφορά γίνεται και στην Ελλάδα που φαίνεται ότι αυξήσει κατά πολύ την τουριστική φορολόγηση.

«Η Λιθουανία αύξησε τον τουριστικό φόρο κατά 2 φορές, η Ελλάδα – έως και 10 ευρώ τη βραδιά», αναφέρει η Mixnews και τονίζει:

«Σας λέμε σε ποιες πόλεις και χώρες έχουν αυξηθεί οι τουριστικοί φόροι από τη νέα χρονιά.

Στη Λιθουανία, από τον Ιανουάριο, το Βίλνιους και η Παλάγκα αύξησαν τον τουριστικό φόρο από 1 ευρώ σε 2 ευρώ ανά διανυκτέρευση ανά άτομο. Ο φόρος εισπράττεται σε ξενοδοχεία, ξενώνες, σπίτια και διαμερίσματα για τα οποία έχει γίνι κράτηση σε ιστότοπους ενοικίασης. Συνήθως, ο φόρος προστίθεται στην τιμή απευθείας στον ιστότοπο κράτησης.

Η Ισλανδία επιστρέφει στα προ του Covid επίπεδα φόρου διαμονής για τουρίστες και επιβάτες κρουαζιέρας: Σε ξενοδοχεία – 3,98 ευρώ το άτομο, σε κάμπινγκ – 1,99 ευρώ. Για κρουαζιέρες – 6,63 ευρώ ανά επιβάτη.

Το Μπαλί θα εισαγάγει τέλη εισόδου στο νησί από τις 14 Φεβρουαρίου: 8,8 ευρώ θα πρέπει να πληρωθούν απευθείας στο αεροδρόμιο.

Η Ελλάδα θα επιβάλει φόρο για το κλίμα για να αποκαταστήσει τις κοινότητες που έχουν πληγεί από πυρκαγιές και πλημμύρες και να αυξήσει την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή. Ο φόρος θα εισπράττεται από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Τα ποσά εξαρτώνται από την κατηγορία ξενοδοχείου – από 1 έως 10 ευρώ το άτομο. Για μια διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 1 ή 2* θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 1,5 ευρώ, προηγουμένως ο φόρος ήταν 0,5 ευρώ. Η χρέωση για διαμονή σε ξενοδοχείο 3* θα είναι 3 ευρώ την ημέρα (παλαιότερα 1,5 ευρώ), σε ξενοδοχείο 4* – 7 αντί για 3 ευρώ. Σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων θα πρέπει να πληρώσετε επιπλέον 10 ευρώ την ημέρα (προηγουμένως 5 ευρώ).

Ο φόρος κλίματος δεν περιλαμβάνεται στην τιμή του καταλύματος, πρέπει να καταβληθεί επί τόπου.

Παράλληλα, ο τουριστικός φόρος παραμένει ο ίδιος κατά τη χαμηλή περίοδο. Κυμαίνεται από 0,5 έως 4 ευρώ την ημέρα από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

Η Βενετία θα χρεώσει ένα τέλος εισόδου 5 ευρώ για ταξιδιώτες που απλώς επισκέπτονται αυθημερόν την πόλη και δεν διανυκτερεύουν. Αναφέρεται ότι οι φόροι θα δοθούν τις ημέρες αιχμής Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. Το ποσό θα διαμορφωθεί από 3 ευρώ έως 10 ευρώ την περίοδο αιχμής.

Η Μαδέιρα αρχίζει να βάζει φόρους στους επισκέπτες από το δεύτερο εξάμηνο του έτους – τόσο στους ξένους όσο και από τους ίδιους τους Πορτογάλους. Τα παιδιά κάτω των 13 ετών απαλλάσσονται του φόρου· όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώσουν 2 ευρώ.

Το Άμστερνταμ αυξάνει τον ήδη υψηλό φόρο του – τώρα στα ξενοδοχεία είναι 7%, αλλά θα πάει 12,5%. Οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων θα χρεώνονται όχι 8, αλλά 11 ευρώ.

Η Βαλένθια εισάγει ένα τέλος που κυμαίνεται από 50 σεντς ανά διανυκτέρευση σε ξενώνες έως 2 ευρώ στα ξενοδοχεία. Οι επιβάτες της κρουαζιέρας θα χρεώνονται 1,50 €.

Η Βαρκελώνη αυξάνει τον φορολογικό συντελεστή – τώρα αντί για 4 ευρώ θα πρέπει ο κάθε τουρίστας να δώσει 5,5 ευρώ. Ο φόρος θα περιλαμβάνεται στην τιμή των επίσημων κατοικιών -διαμερισμάτων με Airbnb, ξενοδοχείων με Booking.com κ.λπ. Με την αύξηση τιμής οι αρχές θέλουν έτσι να μειώσουν τη ροή τουριστών αφού όπως πιστεύουν η πόλη τους είναι υπερφορτωμένη από επισκέπτες».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024