Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Το fake ηχογραφημένο μήνυμα Μπάιντεν που τάραξε τον κόσμο

ΗΠΑ: Το fake ηχογραφημένο μήνυμα Μπάιντεν που τάραξε τον κόσμο

Ένα παραποιημένο ηχητικό μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προκαλεί πανικό σε πολίτες όλου του κόσμου σχετικά με την ευκολία της παραπληροφόρησης.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα του Νιου Χαμσάιρ δηλώνει ότι ερευνά αυτό που φαίνεται να είναι μια «παράνομη προσπάθεια καταστολής των ψηφοφόρων», σχετικά με ένα αυτοματοποιημένο και ηχογραφημένο τηλεφώνημα που μιμείται τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και λέει στους παραλήπτες να μην ψηφίσουν στις προκριματικές εκλογές της Τρίτης.

Αν και η φωνή στο αυτοματοποιημένο μήνυμα ακούγεται σαν τη φωνή του Προέδρου Μπάιντεν και χρησιμοποιείται ορολογία που συνηθίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «το μήνυμα αυτό φαίνεται να έχει δημιουργηθεί τεχνητά με βάση τις αρχικές ενδείξεις», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του γενικού εισαγγελέα.

«Η ψήφος αυτή την Τρίτη δίνει μόνο τη δυνατότητα στους Ρεπουμπλικάνους στην προσπάθειά τους να εκλέξουν ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ» έλεγε το μήνυμα.

«Τα μηνύματα αυτά φαίνεται να αποτελούν μια παράνομη προσπάθεια να διαταράξουν τις προκριματικές προεδρικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ και να καταστείλουν τους ψηφοφόρους του Νιου Χάμσαϊρ.Οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ θα πρέπει να αγνοήσουν εντελώς το περιεχόμενο αυτού του μηνύματος».

Ο Ντόναλντ Τραμπ κοντράρεται σήμερα με την έτερη υποψήφια των Ρεπομπλικάνων Νίκι Χέιλι.

Τι ανέφερε η αυτοματοποημένη κλήση

Η έρευνα διεξάγεται μετά από καταγγελία που υπέβαλε ένας επιφανής Δημοκρατικός του Νιου Χαμπσάιρ, του οποίου ο προσωπικός αριθμός κινητού τηλεφώνου εμφανιζόταν στις οθόνες αναγνώρισης κλήσης όσων έλαβαν την κλήση. «Τι ανοησίες» (σ.σ. Χρησιμοποιώντας την λιγότερο συνηθισμένη λέξη «malarkey»), αρχίζει το τηλεφωνικό μήνυμα της αυτοματοποιημένης κλήσης, απηχώντας έναν αγαπημένο όρο που έχει εκστομίσει στο παρελθόν ο Μπάιντεν.

Το μήνυμα αναφέρει ότι «είναι σημαντικό να φυλάξετε την ψήφο σας για τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η ψήφος αυτή την Τρίτη δίνει μόνο τη δυνατότητα στους Ρεπουμπλικάνους στην προσπάθειά τους να εκλέξουν ξανά τον Ντόναλντ Τραμπ. Η ψήφος σας κάνει τη διαφορά τον Νοέμβριο, όχι αυτή την Τρίτη», αναφέρεται.

Το μήνυμα καταλήγει με έναν αριθμό τηλεφώνου που ανήκει στην Κάθι Σάλιβαν, πρώην πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος του Νιου Χάμσαϊρ, η οποία τώρα διευθύνει ένα super PAC που υποστηρίζει την εκστρατεία για να παροτρύνει τους Δημοκρατικούς του Νιου Χάμσαϊρ να γράψουν το όνομα του Μπάιντεν στις προκριματικές εκλογές. Με λίγα λόγια είχε πολλά στοιχεία αληθοφάνειας.

Η θέση του Λευκού Οίκου

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι η κλήση δεν καταγράφηκε από τον Μπάιντεν και δήλωσε ότι το περιστατικό αναδεικνύει τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι αναδυόμενες τεχνολογίες, ιδίως ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου. «Ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος ότι υπάρχουν κίνδυνοι που σχετίζονται με τα Deepfakes. Οι ψεύτικες εικόνες και η παραπληροφόρηση μπορούν να επιδεινωθούν από τις αναδυόμενες τεχνολογίες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρέν Ζαν-Πιέρ στους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον.

Ο γενικός εισαγγελέας του Νιου Χαμσάιρ, Τζον Φορμέλα, ανακοίνωσε ότι ερευνά αυτό που χαρακτήρισε ως μια προφανή «παράνομη προσπάθεια να διαταραχθούν οι προεδρικές προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ και να κατασταλούν οι ψηφοφόροι του Νιου Χαμσάιρ».

Το όνομα του Μπάιντεν δεν περιλαμβάνεται στο ψηφοδέλτιο της Τρίτης, επειδή το εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα κατέστησε τη Νότια Καρολίνα την πρώτη επίσημη προκριματική τους, τερματίζοντας το ιστορικό καθεστώς του Νιου Χάμσαϊρ και εξοργίζοντας ορισμένους Δημοκρατικούς εκεί.

Πηγές: Πρακτορείο Reuters, Λευκός Οίκος και NBC News που ανέδειξε την είδηση

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024