Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Special... Done: Η... αρχή του τέλους για τον Ζοσέ Μουρίνιο (vids)

Special… Done: Η… αρχή του τέλους για τον Ζοσέ Μουρίνιο (vids)

Ο Ζοσέ Μουρίνιο απολύθηκε και από τη Ρόμα, είναι ελεύθερος, αλλά για πρώτη φορά δεν έχει ζήτηση. Το «όχι» στη Σαουδική Αραβία και μια καριέρα με πάνω από 25 τίτλους που έχει πάρει την... κατιούσα.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο αποτελεί χωρίς αμφιβολία έναν από τους κορυφαίους προπονητής του 21ου αιώνα και δεδομένα έναν από τους πιο πετυχημένους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ο «Special One» έχει πραγματοποιήσει μια σπουδαία καριέρα, έχει κατακτήσει τα πάντα σε συλλογικό επίπεδο, ενώ έχει πανηγυρίσει και την κατάκτηση δύο Champions League με Πόρτο και Ίντερ.

Τα λόγια για τον Πορτογάλο τεχνικό είναι περιττά, δεν έχει αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, ενώ έχει πετύχει σχεδόν σε όλες τις ομάδες που προπόνησε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μοναδική εξαίρεση ίσως να αποτελεί η Τότεναμ, η οποία όμως είχε πάει στον τελικό του Λιγκ Καπ με εκείνον στον πάγκο της, αλλά ο Ντάνιελ Λέβι αποφάσισε να τον απολύσει.

Ο Μουρίνιο έχει προπονήσει μερικές από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία, ενώ το πέρασμα του από τη Ρόμα, που ήταν και το πιο πρόσφατο επίσης κρίνεται πετυχημένο παρότι απολύθηκε στην τρίτη του χρονιά. Κάτι που έχει εξελιχθεί σαν… κατάρα σε όλες σχεδόν τις ομάδες που έχει καθίσει στον πάγκο τους.

Στους τζιαλορόσι αποχώρησε πριν λίγες μέρες, όμως σήκωσε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία του συλλόγου (το Europa Conference League), έφτασε πέρσι μέχρι τον τελικό του Europa League και στο πρωτάθλημα ήταν μέσα στην πρώτη 7αδα.

Αγαπήθηκε από τον κόσμο, όμως φαινόταν ότι τη φετινή σεζόν δεν «τραβούσε» το εγχείρημα του. Για αυτό και οι Ρωμαίοι αποφάσισαν να λύσουν τη συνεργασία τους, με τον Μουρίνιο η αλήθεια να είναι πως έχει χάσει αρκετή από την αίγλη του τα τελευταία χρόνια.

Η «ελεύθερη» πτώση

Στη Ρόμα μπορεί να μην έφυγε σαν αποτυχημένος ο Πορτογάλος, όμως η αλήθεια είναι ότι η εικόνα της φέτος ήταν απογοητευτική. Γενικότερα, μετά την δεύτερη θητεία του στην Τσέλσι τον έχει πάρει η κατιούσα, με μοναδικές… εκλάμψεις την πρώτη του σεζόν στη Ρόμα και την πρώτη στη Γιουνάιτεντ.

Ο Μουρίνιο μοιάζει με… ξεπερασμένο προπονητή, παρά το γεγονός πως έχει μεγάλο σεβασμό από τον περισσότερο κόσμο του ποδοσφαίρου και έχει κατακτήσει πάνω από 25 τρόπαια στην καριέρα του. Ο Πορτογάλος ακολουθεί ένα συγκεκριμένο μοτίβο και μια τακτική που έχει χαρακτηριστεί από τα ΜΜΕ με το δικό του όνομα, όμως ενώ εξελίσσεται το ίδιο το ποδόσφαιρο εκείνος έχει μείνει κάπως… στάσιμος.

Επιτυχίες έχει αμέτρητες και έφερε κι άλλες στη Ρόμα, που ο περισσότερος κόσμος τον λατρεύει, για όσα πέτυχε σε έναν σύλλογο ιδιαίτερο που δεν παίρνει κάθε χρόνο πρωτάθλημα ή ευρωπαϊκό. Η μεγαλύτερη απόδειξη όμως ότι ο Μουρίνιο έχει πέσει και δεν είναι στα καλύτερα του τα τελευταία πέντε χρόνια είναι η ζήτηση που έχει αφότου έφυγε από τη Ρόμα, αλλά και νωρίτερα, πριν πάει στους τζιαλορόσι.

Η ζήτηση που (δεν) έχει…

Πλέον, δεν τον κυνηγούν μεγάλοι σύλλογοι και brand, ούτε ομάδες που έχουν ακριβά πρότζεκτ και διεκδικούν τίτλους και το Champions League, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Κάτι που δείχνει και τη μεγάλη αλήθεια. Ο Μουρίνιο είναι ένας προπονητής που με βάση και τα οικονομικά δεδομένα και τα συμβόλαια του είναι πανάκριβος και πασίγνωστος, όμως οι κορυφαίες ομάδες δεν τον προτιμούν.

Εδώ και μερικές εβδομάδες που είναι ελεύθερος, τον έχουν προσεγγίσει αρκετοί σύλλογοι, όμως οι περισσότεροι είναι από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Έχει συνεχείς επαφές με ομάδες από εκεί, παρότι πρόσφατα είπε «όχι» σε όλους και πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει εκεί. Κάτι που επιβεβαίωσε και ο μάνατζερ του, Ζορζέ Μέντες.

Από την Ευρώπη, η μοναδική ομάδα που έχει γραφτεί για τον Πορτογάλο είναι η Νάπολι, η οποία όμως είναι σε απόγνωση, έχει διαλύσει ουσιαστικά μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος πέρσι, έχασε και το Σούπερ Καπ, ενώ έχει αποκλειστεί και από το Κύπελλο και έχει προπονητή τον Βάλτερ Ματζάρι.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες είναι αμφίβολο ότι θα τον προσέγγιζαν και ακόμη κι έτσι μοιάζει αμφίβολο ότι θα πάει εκεί ο Πορτογάλος. Δυστυχώς η πτώση του Μουρίνιο είναι γεγονός και παρότι είναι σπουδαίος προπονητής και μπορεί να κερδίσει με οποιονδήποτε τον κάθε αντίπαλο, πλέον δεν… μετράει τόσο στην αγορά.

Και ο λόγος είναι οι ιδέες του, η αντίληψη του για το ποδόσφαιρο που έχει εκσυγχρονιστεί, ο εγωισμός του και φυσικά ο πολύ ιδιαίτερος και εγωκεντρικός χαρακτήρας του. Και όσο δεν προσπαθεί να εξελιχθεί, τόσο πιο δύσκολα θα βρίσκει μεγάλες δουλειές. Κάτι που καλώς ή κακώς έχει φανεί από την Τσέλσι και τη Γιουνάιτεντ και μετά, όπου πήγε στην Τότεναμ και μετά στη Ρόμα. Ομάδες που είναι σίγουρα χαμηλότερου βεληνεκούς, δυναμικής και ιστορίας…

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024