Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα τουρκικά F-16 περνάνε και από τη Σουηδία

Τα τουρκικά F-16 περνάνε και από τη Σουηδία

Η σύμπτωση του τηλεφωνήματος Μητσοτάκη - Μπλίνκεν

Να κόψει το «γόρδιο δεσμό», που του στερεί, πλέον, περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κερδίσει δείχνει να επιχειρεί ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την είδηση ότι ακόμα και την Τρίτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση θα μπορούσε να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Η έγκριση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης δεν είναι το μόνο εμπόδιο για τη Σουηδία, αφού μένει και το «ναι» της Ουγγαρίας. Ωστόσο το «ναι» της Τουρκίας έχει συνδεθεί με την «απελευθέρωση» του τουρκικού αιτήματος στις ΗΠΑ για την προμήθεια των νέων F-16 και την αναβάθμιση των παλιών.

Το αν αυτό θα προχωρήσει με την απελευθέρωση της ένταξης της Σουηδίας και με ποιους όρους μένει να φανεί.

Τηλεφώνημα Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν. Επισήμως, στην ατζέντα ήταν «η κατάσταση στη Γάζα, οι εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και οι κίνδυνοι για την ελευθεροπλοΐα από τις επιθέσεις των Χούθι». Καθώς και «διμερή ζητήματα, ενόψει και της έναρξης του επόμενου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ τον Φεβρουάριο στην Ουάσιγκτον».

Στα «διμερή ζητήματα» Ελλάδας και ΗΠΑ είναι και τα εξοπλιστικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Άντονι Μπλίνκεν να έχουν ήδη συζητήσει το ελληνικό αίτημα για την προμήθεια των F-35 που παραμένει σε εκκρεμότητα, με υποσχέσεις ότι η απάντηση δεν θα καθυστερήσει.

Η πίεση και η αποσύνδεση

Για την Αθήνα είναι σαφές ότι το αίτημα που είχε υποβάλλει για την προμήθεια των F-35 στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η Τουρκία βρέθηκε εκτός προγράμματος, άρα και δυνατότητας να τα προμηθευθεί, ήταν ένα χαρτί πίεσης από την πλευρά της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.

Η ελληνική πλευρά πάντως θέλει σαφώς να αποσυνδεθεί το ζήτημα των ελληνικών F-35 από τα τουρκικά F-16.

Με στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας και την ανάγκη αυτό να διατηρηθεί, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος. Αλλά και για να αποφευχθούν ενδεχόμενες καθυστερήσεις που είχαν προκύψει στο πλαίσιο ενός σκληρού διπλωματικού παιχνιδιού.

Ώριμο αίτημα

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως βάσει και των δηλώσεων του πρωθυπουργού θεωρεί ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι απόλυτα ώριμο για να εγκριθεί. Ενώ όπως έχει ήδη δημοσιοποιηθεί Αθήνα και Ουάσιγκτον συζητούν ένα ευρύτερο εξοπλιστικό πακέτο, που περιλαμβάνει τόσο καινούρια ελικόπτερα Blackhawk, που η απάντηση έχει έρθει και αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση, όσο και τέσσερα μεταχειρισμένα πλοία τύπου LCS, αλλά και δύο μεταγωγικά αερoσκάφη C-130, τα οποία θα αποδεσμευτούν ως πλεονάζον αμυντικό υλικό από τις ΗΠΑ και θα δοθούν στην Ελλάδα – εφόσον ανακοινωθούν επισήμως οι σχετικές αποφάσεις – με πολύ μικρότερο κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν στο παρελθόν έχει αναφερθεί σε διακρίσεις και διατάραξη των ισορροπιών από τις ΗΠΑ, προς όφελος της Ελλάδας, με αιχμή τα εξοπλιστικά, τη στιγμή που το δικό του αίτημα παραμένει σε εκκρεμότητα και σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο «αδικαιολόγητα».

Στρατηγικός Διάλογος

Στις 9 Φεβρουαρίου αναμένεται η επίσκεψη του ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν. Μαζί με το Γεραπετρίτη στην Ουάσιγκτον θα ταξιδέψουν επίσης – μεταξύ άλλων και- οι ΥΦΥΠΕΞ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης για την υλοποίηση του πέμπτου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Με την άμυνα, τις περιφερειακές εξελίξεις, τα ενεργειακά να είναι ψηλά στην ατζέντα και κυρίως ο ρόλος της Ελλάδας σε μία περιοχή κρίσιμη για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και δη εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Στα ζητήματα που αναμένεται να συζητήσουν οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών είναι και οι σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με την επαναπροσέγγιση και των δύο πλευρών και τον εν εξελίξει διάλογο να είναι στο ραντάρ της Ουάσιγκτον, που αν και μετατοπίζει το κέντρο βάρους της προς την Αθήνα, με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι «οι καλύτερες των τελευταίων 30 ετών» όπως δήλωσε ο Μπλίνκεν, ωστόσο δεν θέλει να χάσει την Άγκυρα, με το μέγεθος και τη σημασία της να είναι δεδομένα.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024