Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο πρέπει να σας αγχώσει το αναμμένο λαμπάκι της βενζίνης;

Πόσο πρέπει να σας αγχώσει το αναμμένο λαμπάκι της βενζίνης;

Υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε ή μπορείτε να συνεχίσετε χωρίς πρόβλημα τη διαδρομή σας;

Συχνά οι νέοι οδηγοί πανικοβάλλονται όταν ανάβει το λαμπάκι της βενζίνης στον πίνακα πληροφοριών του αυτοκινήτου τους, το οποίο προειδοποιεί τον οδηγό για τη χαμηλή στάθμη καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματος.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι ειδικοί, για κίνηση εντός αστικού ιστού δεν θα πρέπει η ανησυχία αυτή να είναι έντονη, καθώς ο χώρος της ρεζέρβας καυσίμου είναι μεγαλύτερος και στους δρόμους της πόλης υπάρχουν αρκετά βενζινάδικα -συχνά σε μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.

Ωστόσο η εμφάνιση της προειδοποίησης για εξάντληση του καυσίμου όταν βρισκόμαστε στο αυτοκινητόδρομο θα μπορούσε να προκαλέσει μια μίνι αναστάτωση, ειδικά αν έχουμε μόλις περάσει έναν σταθμό ανεφοδιασμού και δεν γνωρίζουμε πόσα χιλιόμετρα μπορούμε να διανύσουμε με το λαμπάκι αναμμένο.

Πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να κάνετε με αναμμένο το λαμπάκι βενζίνης;

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτου έχουν φροντίσει ώστε η κίτρινη ένδειξη στον πίνακα πληροφοριών να ενεργοποιείται σχετικά έγκαιρα, όταν στο ρεζερβουάρ υπάρχει ακόμη μια ελάχιστη, αλλά επαρκή ποσότητα καυσίμου ώστε να φτάσουμε χωρίς πρόβλημα μέχρι και το επόμενο πρατήριο καυσίμων.

Η ποσότητα καυσίμου που απομένει στο ρεζερβουάρ κυμαίνεται ανάλογα με το αυτοκίνητο και το μέγεθός του. Ξεκινά από τα περίπου 5,5 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 10 λίτρα. Υπάρχουν βέβαια και κάποιες ειδικές περιπτώσεις μεγάλων αυτοκινήτων ή αυτοκινήτων υψηλών επιδόσεων όπου το λαμπάκι μπορεί να ανάψει και στο ρεζερβουάρ να απομένουν έως και 25 με 30 λίτρα καυσίμου.

Σε κάθε περίπτωση ο κατασκευαστές έχουν προβλέψει ώστε η αυτονομία ενός αυτοκινήτου με το λαμπάκι αναμμένο να μη βρίσκεται κάτω από τα 50-60 χιλιόμετρα, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα σύγχρονα αυτοκίνητα μπορούν να διανύσουν έτσι ακόμη και 75-80 χιλιόμετρα, ενώ στην περίπτωση των diesel ακόμη και τα 100 χλμ. είναι εφικτά.

Ακόμη και στον αυτοκινητόδρομο λοιπόν, αν έχετε προσπεράσει έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) και δείτε το κίτρινο λαμπάκι να ανάβει δεν υπάρχει λόγος να πανικοβληθείτε. Συνήθως οι ΣΕΑ βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους μικρότερη των 50 χιλιομέτρων.

Τι να κάνετε αν δεν ξέρετε που είναι το επόμενο βενζινάδικο

Αν δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται ο επόμενος σταθμός ανεφοδιασμού στον αυτοκινητόδρομο που κινείστε, αυτό που σίγουρα πρέπει να κάνετε για να μεγιστοποιήσετε την απόσταση που μπορείτε να διανύσετε είναι να μειώσετε την ταχύτητα κίνησής σας στα 90-100 χλμ./ώρα. Εφόσον βρίσκεστε στον επαρχιακό μπορείτε να κινηθείτε με ακόμη μικρότερες ταχύτητες.

Κινούμενοι σταθερά με τις παραπάνω ταχύτητες ως όριο και με την μεγαλύτερη σχέση στο κιβώτιο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, ο κινητήρας καταναλώνει ποσότητα καυσίμου κοντά στην ελάχιστη δυνατή, ενώ για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση καυσίμου καλό θα ήταν να απενεργοποιήσετε το air condition.

Σε γενικές γραμμές πάντως καλό είναι να προνοούμε για την έγκαιρη πλήρωση του ρεζερβουάρ και να μην φτάνουμε ποτέ να κινούμαστε με το λαμπάκι του καυσίμου αναμμένο, τόσο για την προσωπική μας ηρεμία όσο και για την μακροζωία της αντλίας του καυσίμου που βρίσκεται στο ρεζερβουάρ.

Sports in

Μπιφουμά, Ποντένσε, Ζίφκοβιτς, Βόκολος: Συζητήθηκαν για διαφορετικούς λόγους

Οι πρωταγωνιστές της Κυριακής είχαν να πουν πολλά...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024