Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η μυστική «Tasκ Force» πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Η μυστική «Tasκ Force» πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου

Τα πρόσωπα - κλειδιά για τις «ειδικές αποστολές» της κυβέρνησης

Από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε και επίσημα το κουμπί της δύσκολης για την κυβερνώσα παράταξη συζήτησης για τα ομόφυλα ζευγάρια ξεκίνησε μια εκστρατεία δημόσιας υπεράσπισης της κυβερνητικής πρωτοβουλίας.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν αυτομάτως (και παραμένουν) κυβερνητικοί και κομματικοί παράγοντες, ανάμεσά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού στο Μαξίμου, όπως ο Ακης Σκέρτσος ως ο εισηγητής του νομοσχεδίου στο Υπουργικό Συμβούλιο (στις 30 Ιανουαρίου ή το αργότερο στην εμβόλιμη συνεδρίαση τον Φεβρουάριο) και ο υφυπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αλλωστε πέραν της εν εξελίξει εκστρατείας «πειθούς» και «χαμηλών τόνων» για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία υπάρχουν στελέχη που έχουν παράλληλα στο γραφείο τους ανοιχτές επιπλέον «ειδικές» ατζέντες δράσης για θέματα τα οποία έτσι κι αλλιώς ιεραρχεί ψηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα όμως εντάθηκε στο παρασκήνιο η κινητικότητα μια σειράς προσώπων – μέσα και έξω από το Μαξίμου, όπως ενδεικτικά ο Γιάννης Μπρατάκος ως σύνδεσμος ανάμεσα σε Μαξίμου και ΝΔ –, οι οποίοι παραδοσιακά «δουλεύουν» πίσω από τις κλειστές πόρτες ως «task force» για ειδικού χειρισμού ζητήματα, εφόσον κρίνεται ότι απαιτούν προπαρασκευή κλίματος, ζυμώσεις και μυστικές συνεννοήσεις.

Αλλωστε πέραν της εν εξελίξει εκστρατείας «πειθούς» και «χαμηλών τόνων» για τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία υπάρχουν στελέχη που έχουν παράλληλα στο γραφείο τους ανοιχτές επιπλέον «ειδικές» ατζέντες δράσης για θέματα τα οποία έτσι κι αλλιώς ιεραρχεί ψηλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόσωπα – κλειδιά που παραδοσιακά λειτουργούν προπαρασκευαστικά στις κινήσεις του Μητσοτάκη στη δημόσια αλλά και στην ψηφιακή σφαίρα είναι η Κύρα Κάπη και ο Θανάσης Νέζης.

Ρόλο στην προώθηση του «κοινωνικού» προφίλ της κυβέρνησης αποκτούν δύο βουλευτές, ο Γιώργος Σταμάτης (ο ίδιος άλλωστε «τρέχει» σύμφωνα με πληροφορίες… ειδικές αποστολές στη Θράκη και στις φυλακές της χώρας) και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ενεργοποιώντας τους διαύλους τους στην κοινωνία των πολιτών.

Αντίστοιχα και ο γενικός γραμματέας στο υπουργείο Οικογένειας Πρόδρομος Πύρρος, ο οποίος έχει περάσει και από το επικοινωνιακό τιμ του Μαξίμου.

Σημαντικός κρίκος στην επιτελική αλυσίδα του Μαξίμου για την οργάνωση των… ρυθμών της κυβέρνησης θεωρείται ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης, ενώ ο ειδικός γραμματέας Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού «τρέχει» μεταξύ άλλων το κρίσιμο – ως εθνική προτεραιότητα, κατά τον Μητσοτάκη – κεφάλαιο της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Το δίδυμο που κινείται και κάτω από τα ραντάρ

Δύο από τους στενότερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μαξίμου, η διευθύντρια επικοινωνίας Κύρα Κάπη και ο σύμβουλός του Θανάσης Νέζης, είναι πρόσωπα που σταθερά κινούνται προπαρασκευαστικά και κάτω από τα ραντάρ χωρίς δημόσιες δηλώσεις.

Το ίδιο συμβαίνει και τις τελευταίες μέρες… τριγμών στη ΝΔ για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – και οι δύο άλλωστε βρέθηκαν στην κομματική έδρα εν απουσία του Μητσοτάκη στην «ενημέρωση» των βουλευτών ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαν επαφή με στελέχη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Ο Νέζης γνωρίζει βαθιά την ανθρωπογεωγραφία της ΝΔ με διαύλους ανά την επικράτεια και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να «προστατεύει» τις γαλάζιες ισορροπίες.

Είναι άλλωστε ο άνθρωπος που «τρέχει» μαζί με επιτελείς της ΝΔ τις περιοδείες του Μητσοτάκη και τις (αναγκαίες) ζυμώσεις με τοπικά στελέχη, παρακολουθώντας κάθε δράση που σχετίζεται με τον κοµµατικό µηχανισµό.

Αντίστοιχα «σκιά» του Μητσοτάκη εντός και εκτός συνόρων είναι η Κύρα Κάπη, η οποία με την ομάδα της αποτελεί πρόσωπο – «κλειδί» στα οργανωτικά και συνολικά στο επικοινωνιακό σκέλος του Μητσοτάκη με καθοριστικό ρόλο μεταξύ άλλων στο ύφος και το περιεχόμενο της digital πρωθυπουργικής παρουσίας και με γνώση των μυστικών μετρήσεων – focus group.

Ενας τεχνοκράτης για χρονοδιαγράμματα

Με «τεχνοκρατικές» προσεγγίσεις υπό την έννοια των… χρονοδιαγραμμάτων και της στοχοθεσίας, όπως τις εφάρμοζε και στην προηγούμενη τετραετία ως γενικός γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης επιμένει ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης.

Ο ίδιος διατηρεί την καθημερινή «γραμμή» επικοινωνίας με τον Ακη Σκέρτσο, αποτελώντας πλέον έναν από τους κρίκους στην επιτελική δοµή του Μαξίµου αλλά και προχωρώντας τακτικά σε δημόσιες παρεμβάσεις (με αρθρογραφία και τηλεοπτική παρουσία) για τα ζητήματα της (κυβερνητικής) επικαιρότητας.

Παρασκηνιακά ο ίδιος τρέχει συνεννοήσεις με τα υπουργεία (και με διά ζώσης συναντήσεις, πίσω από τις κάμερες και με ανταλλαγή σημειωμάτων) για τον προγραμματισμό των δράσεων που διαπερνούν  κεντρικές πολιτικές της κυβέρνησης.

Εξού και μεταξύ άλλων περνούν από το γραφείο του ζητήματα που αφορούν ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, τα ειδικά σχέδια δράσης των υπουργών και η ετήσια προετοιμασία του κυβερνητικού «οδικού χάρτη» που εγκρίνεται στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο κάθε χρονιάς ως «ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής».

Ενδεικτική η χθεσινή «καταδρομική» επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις – ενημέρωση για τα εν εξελίξει έργα στην περιοχή.

Γιώργος Σταμάτης – Νεφέλη Χατζηιωαννίδου – Οι βουλευτές για τις δύσκολες δουλειές

Οι θέσεις τους στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ ήταν… διπλανές (5η – 6η), όπως είναι κοινή πλέον η παρουσία τους στα έδρανα δύο επιτροπών της Βουλής – στην Κοινωνικών Υποθέσεων και στην Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Γιώργος Σταμάτης και η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου εντάσσονται στο κλαμπ των βουλευτών που «χρεώνονται»… ειδικές δουλειές πεδίου.

Για το θέμα των ημερών που ταράζει το γαλάζιο οικοδόμημα, το ζήτημα της «ισότητας στον γάμο», είναι και οι δύο βουλευτές Επικρατείας στο στρατόπεδο των ένθερμων υποστηρικτών (και) με αυξανόμενες δημόσιες παρεμβάσεις.

Η Χατζηιωαννίδου (ιδρύτρια της μη κερδοσκοπικής επιχείρησης «Υπέροχες Γυναίκες») προτάσσει έτσι κι αλλιώς την ατζέντα δικαιωμάτων με μπαράζ εμφανίσεων, τελευταία, σε εκπομπές κοινωνικού/λάιφσταϊλ περιεχομένου για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ ο Σταμάτης κινείται συστηματικά με διαύλους στην κοινωνία των πολιτών, έχοντας καθοριστικό ρόλο ως γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην προηγούμενη τετραετία στα σχέδια δράσης για τα ΑμεΑ, τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τους Ρομά, τους άστεγους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος τρέχει άλλες δύο αποστολές. Η μία στη… Θράκη όπου μεταβαίνει κάθε μήνα για επαφές με τη μειονότητα (ενδεικτικά, για θέματα εκπαίδευσης και υγείας) και η άλλη στις φυλακές, αντίστοιχα για την καταγραφή προβλημάτων και αιτημάτων.

Ο ίδιος βρέθηκε χθες στις γυναικείες φυλακές Θήβας και έπεται επίσκεψή του στις φυλακές Κασσαβέτειας.

Πρόδρομος Πύρρος – Θέματα ΑμεΑ και δράσεις για ευάλωτες ομάδες

Δράσεις για την προαγωγή της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής, περνούν μέσα και από το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας, υπό τη Σοφία Ζαχαράκη, όπου έχει αναλάβει γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας ο Πρόδρομος Πύρρος.

Ο ίδιος προχωρά τακτικά σε αναρτήσεις για το θέμα κυρίως στα social media.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο γνώριμο στην Ηρώδου Αττικού, καθώς υπήρξε σύμβουλος στο οικονομικό γραφείο του Πρωθυπουργού με επικεφαλής τον Αλέξη Πατέλη και ασχολήθηκε με θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ενώ συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της επιτροπής για τους ΛΟΑΤΚΙ+ που είχε συστήσει το 2021 υπό τον Λίνο-Αλέξανδρο Σισιλιάνο.

Στις αρμοδιότητές του υπό την ηγεσία του υπουργείου για το 2024 εντάσσονται θέματα (που είναι και ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης) για την καθημερινότητα των ΑμεΑ, όπως η προοπτική «ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας» και το πρόγραμμα του «προσωπικού βοηθού», η προωθούμενη μεταρρύθμιση στην πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων και δράσεις για ευάλωτες ομάδες, όπως οι Ρομά.

Γιάννης Μαστρογεωργίου – Τεχνολογία και σχεδιασμός για το μέλλον

«Αθόρυβη» δουλειά στην κατεύθυνση της υποστήριξης του μακροπρόθεσμου σχεδιασμού της κυβέρνησης, πέραν της δημόσιας συμμετοχής του σε διεθνείς ημερίδες και συνέδρια, κάνει ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Μαστρογεωργίου από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να συγκροτήσει σχετική διοικητική δομή σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης.

Στόχος, μέσα από τον φακό του foresight (της «προοπτικής διερεύνησης», ελληνιστί) να εντοπίζονται προκλήσεις, κίνδυνοι και ευκαιρίες για τη χώρα.

Ο ίδιος παρέδωσε χθες στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη μελέτη «Generative AI Greece 2030: Τα ενδεχόμενα μέλλοντα της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα», που εκπονήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών και το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και παρουσιάζει τέσσερα σενάρια για την Ελλάδα του 2030.

Στόχος της μελέτης είναι η διαμόρφωση ενός πλαισίου στρατηγικών πρωτοβουλιών και συστάσεων πολιτικής, όπως προέκυψαν μέσα από τα ευρήματα, όσον αφορά στον αντίκτυπο του εγχώριου οικοσυστήματος της «παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης».

Η Τεχνητή Νοημοσύνη και οι εφαρμογές της είναι ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη και ήδη έχει συσταθεί συμβουλευτική επιτροπή, που θα παράξει και την εθνική στρατηγική.

Με τον Μαστρογεωργίου βρέθηκαν στο Μαξίμου ο αντιπρόεδρος της εθνικής επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής και μέλος της Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη, Χαράλαμπος Τσέκερης και ο διευθυντής έρευνας του «Δημόκριτου» και μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής Ευάγγελος Καρκαλέτσης ενώ ο Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα το Κέντρο «Δημόκριτος».

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Τι είπε ο Έμερι ενόψει του πρώτου αγώνα με τον Ολυμπιακό

Η Άστον Βίλα αντιμετωπίζει την Τσέλσι σήμερα το βράδυ (27/04, 22:00) και ο Ουνάι Έμερι μίλησε, μεταξύ άλλων και για τον πρώτο αγώνα με τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024