Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευρωκοινοβούλιο: Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια - Το ψήφισμα

Ευρωκοινοβούλιο: Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια – Το ψήφισμα

Σοβαρές ανησυχίες για διαφθορά, λειτουργία του κράτους δικαίου, ελευθερία Τύπου και τις ατομικές ελευθερίες εκφράζει το Ευρωκοινοβούλιο σε έκθεση για την Ελλάδα, που βρίσκεται στην ίδια λίστα με Ουγγαρία και Πολωνία

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια, τονίζει σήμερα Πέμπτη (18/1) το Ευρωκοινοβούλιο, σε ψήφισμά του για τα θεμελιώδη δικαιώματα, θέτοντας την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσής του. Απευθύνει συστάσεις στην Ελλάδα που βρίσκεται υπόλογη, μαζί με χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες

Στη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζονται ανησυχίες για την ελευθερία των ΜΜΕ, τη διαφθορά και τις ατομικές ελευθερίες. Η ΕΕ να διασφαλίσει τα δικαιώματα γυναικών, παιδιών, ΛΟΑΤΚΙ+, ευάλωτων ατόμων, επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Κόλαφος η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Παράλληλα, γίνονται ειδικές συστάσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Το Κοινοβούλιο εξέτασε την κατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών στην ΕΕ το 2022 και το 2023, εντοπίζοντας μια σειρά ανησυχητικών εξελίξεων στα κράτη μέλη.

Η έκθεση σχετικά με την κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ εγκρίθηκε με 391 ψήφους υπέρ, 130 κατά και 20 αποχές.

Απειλούνται οι ελευθερίες, η ισότητα και η αξιοπρέπεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη για τη δολοφονία δημοσιογράφων και χαιρετίζει τη συμφωνία σχετικά με τη νομοθετική πράξη για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.

Επαναλαμβάνει την ανησυχία του για τη χρήση λογισμικού κατασκοπείας, τονίζοντας την ανάγκη αυστηρής ρύθμισης της αγοράς και καλώντας τις χώρες της ΕΕ, ιδίως την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Κύπρο, να ακολουθήσουν τις συστάσεις του Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό.

Οπισθοδρόμηση στα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+

Στο κείμενο οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι η έμφυλη βία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλες τις χώρες της ΕΕ και καταδικάζουν απερίφραστα την ταχεία οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ+ σε αρκετά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης πρόσβασης σε ασφαλή και νόμιμη άμβλωση στην Πολωνία.

Στην περίπτωση της Ουγγαρίας, το Κοινοβούλιο καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καθορίσει κατά πόσον έχουν διαπραχθεί σοβαρές και διαρκείς παραβιάσεις των αξιών της ΕΕ σύμφωνα με το άρθρο 7 παράγραφος 2 της ΣΕΕ, και εκφράζει τη βαθιά λύπη του για τη στοχοποίηση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ από τις αρχές.

Το Κοινοβούλιο ζητά εκ νέου να ολοκληρωθούν ταχέως οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας και να συμπεριληφθεί η έμφυλη βία στον κατάλογο των εγκλημάτων της ΕΕ.

Αύξηση του επιπέδου διαφθοράς

Το Κοινοβούλιο εκφράζει βαθιά ανησυχία για τα αυξανόμενα επίπεδα διαφθοράς σε αρκετές χώρες της ΕΕ και επαναλαμβάνει την καταδίκη του για τα καταγγελθέντα περιστατικά στα οποία εμπλέκονται υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι και πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην ευρωβουλευτών.

Το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς και η οδηγία την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως στα κράτη μέλη, ενώ απαιτείται και η σύσταση ενός ανεξάρτητου φορέα δεοντολογίας της ΕΕ, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο καταφέρεται επίσης εναντίον των προσπαθειών κυβερνήσεων να επηρεάσουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και ζητά αποτελεσματικό δημοκρατικό και συνταγματικό έλεγχο.

Άλλοι τομείς ανησυχίας περιλαμβάνουν:

· απειλές κατά των ελευθεριών του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομικής βίας και των μαζικών συλλήψεων

· την παραπληροφόρηση σε συνάρτηση με την ανάγκη διασφάλισης της καλλιτεχνικής ελευθερίας

· επιθέσεις με θρησκευτικά και ρατσιστικά κίνητρα, καθώς και ότι δεν έχουν ενσωματώσει πλήρως όλα τα κράτη μέλη την απόφαση-πλαίσιο για τον ρατσισμό και την ξενοφοβία

· αστυνομική βία κατά ατόμων Ρομά

· εκτεταμένες παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων εις βάρος μεταναστών και προσφύγων και κωδικοποίηση των επαναπροωθήσεων στο εθνικό δίκαιο

· το δικαίωμα των παιδιών στην ίση αναγνώριση της γονικής ιδιότητας σε ολόκληρη την ΕΕ

· τον κίνδυνο των προκαταλήψεων που ενσωματώνονται σε νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης

· τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα (π.χ. φτώχεια και κοινωνικός αποκλεισμός, ψηφιακή φτώχεια)

· την βελτίωση των θεσμικών δικλείδων ασφαλείας (συμπεριλαμβανομένης της επανασύστασης του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων ως ανεξάρτητης αρχής για τα ανθρώπινα δικαιώματα).

«Τα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικά»

«Οι παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων είναι ευρέως διαδεδομένες στα κράτη μέλη της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό, οι όποιες κρίσεις αποτελούν δοκιμασία, δεδομένου ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων δεν μπορεί να εξαρτάται από ευνοϊκές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Τα δικαιώματα δεν είναι προαιρετικά αποτελούν την ουσία των κοινωνιών μας και βασική θεμελιώδη αξία της ΕΕ», σχολίασε η εισηγήτρια, Katarina Barley (Σοσιαλιστές, Γερμανία).

Καταπέλτης η έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024