Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλημμελείς έλεγχοι μέχρι διακριτική μεταχείριση

Πλημμελείς έλεγχοι μέχρι διακριτική μεταχείριση

Δυσλειτουργίες και προβλήματα εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη σε έρευνα που πραγματοποίησε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών κατά τα έτη 2022 και 2023

Εντονες δυσλειτουργίες και γενικότερα προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων κατά τα έτη 2022 και 2023 εντόπισε ο Συνήγορος του Πολίτη σε έρευνα που πραγματοποίησε στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με στόχο την καταγραφή των γενικότερων προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά τη μετάβαση των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος και τη λειτουργικότητα της νέας εφαρμογής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης.

Στο πόρισμα που απηύθυνε προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποβάλλονται προτάσεις για την αποφυγή παρόμοιων εμπλοκών κατά τα επόμενα χρόνια.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, η πολιτεία δρομολόγησε την ενσωμάτωση των λειτουργιών στο ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο Συνήγορος του Πολίτη εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων:

  • Πλημμελής διεξαγωγή προκαταρκτικών διασταυρωτικών ελέγχων, με τη διαδικασία της αποσφαλμάτωσης για τα έτη 2022 και 2023 να χαρακτηρίζεται ως «υποτυπώδης» αφού σύμφωνα με τους εκπροσώπους των ενώσεων έγιναν ελάχιστοι έλεγχοι σε σχέση με τα προηγούμενα έτη,
  • Απουσία τεχνικής υποστήριξης, καθώς οι φορείς απηύθυναν σειρά ερωτημάτων προκειμένου να ξεπεράσουν κωλύματα που παρουσίαζε η μηχανογραφική εφαρμογή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εταιρείας, τα οποία παρέμειναν αναπάντητα,
  • Εσφαλμένη εικόνα δικαιωμάτων του 2022 κατά την υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης,
    καθυστερήσεις στις πληρωμές μεταβιβάσεων,
  • Προβλήματα στην οριστικοποίηση των αιτήσεων,
  • Υποστελέχωση, καθώς οι εκπρόσωποι των ενώσεων ανέφεραν στην Αρχή ότι το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και να ποστηρίξει τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων, όμως αναφέρθηκαν σε υποστελέχωση του φορέα,
  • Καταγγελίες για διακριτική μεταχείριση ενώσεων που συνεργάζονται με συγκεκριμένο τεχνικό σύμβουλο.

Προβλήματα στις διαδικασίες χορήγησης των αγροτικών επιδοτήσεων κατά τα έτη 2022 και 2023 καταγράφονται σε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη

ΟΠΕΚΕΠΕ

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη, η πολιτεία δρομολόγησε την ενσωμάτωση των λειτουργιών στο ΟΣΔΕ στο κυβερνητικό νέφος.

Προέκυψε, όμως, σειρά προβλημάτων τεχνικής φύσης, προφανώς διότι η μετάβαση έγινε εσπευσμένα, χωρίς να προηγηθεί η κατάλληλη μελέτη και προετοιμασία.

Παράλληλα, δεν παρασχέθηκε στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων η κατάλληλη υποστήριξη σε θέματα μηχανογράφησης αλλά και συνδρομή σε ζητήματα διοικητικής φύσης.

Παρά την προσπάθεια για ενίσχυση του θεσμικού ρόλου του ΟΠΕΚΕΠΕ με την ενσωμάτωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης στο κυβερνητικό νέφος, ο κομβικός ρόλος των ιδιωτικών εταιρειών στη διαδικασία καταβολής ενισχύσεων φαίνεται να συνεχίζεται καθώς η ανάπτυξη και προσαρμογή των απαιτούμενων Πληροφοριακών Συστημάτων και διασυνδέσεων που θα υποστηρίξουν την ΚΑΠ 2023-2027 ανατέθηκαν σε σύμπραξη εταιρειών πληροφορικής.

Ωστόσο σημειώνει ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι η διοίκηση διατηρεί τον πλήρη έλεγχο των συστημάτων λογισμικού και ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή σε θέση να επιτελεί το έργο του, όπως η διεξαγωγή των διοικητικών διασταυρωτικών ελέγχου, η παροχή εξειδικευμένης πληροφόρησης και η πληρωμή των επιδοτήσεων, αυτόνομα, χωρίς τη συνδρομή τρίτου, ενώ η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών θα πρέπει να γίνει έγκαιρα ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και εμπλοκές.

Επιμελητήρια – Με νόμο τμήματα πρωτογενούς τομέα

Νομοθετική διάταξη με την οποία θα προβλέπεται η λειτουργία Τμημάτων Αγροτών εντός των επιμελητηρίων προωθεί η κυβέρνηση.

Στόχος της ρύθμισης που έρχεται το επόμενο διάστημα είναι να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και να προσφέρει γνώσεις στους αγρότες, μέσα από την ανάπτυξη προγραμμάτων της ΕΕ.

Στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η λειτουργία ξεχωριστού Μητρώου Αγροτών, το οποίο θα ενημερώνεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η διαχείριση – εφόσον το επιθυμούν – θα γίνεται από τα επιμελητήρια, ενώ το κόστος θα καλύπτεται απευθείας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πληρωμή των συνδρομών και θα αποφέρει επιπλέον εισόδημα στον διαχειριστή.

Ηδη στην ανοικτή διαβούλευση που έγινε, συνολικά συμμετείχαν πενήντα εκπρόσωποι από τα πενήντα εννέα επιμελητήρια της χώρας, οι οποίοι αντιμετώπισαν θετικά τις προτάσεις του ΥΠΑΑΤ.

Η λειτουργία Τμημάτων Αγροτών στα επιμελητήρια θα είναι προαιρετική.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024