Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: «Φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς» - Ένταση στην εξεταστική για τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

Τέμπη: «Φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς» – Ένταση στην εξεταστική για τον ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του νεκρού μηχανοδηγού ζητά από τη ΡΑΣ η εξεταστική - Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιμένει στο «αφήγημα του ανθρώπινου λάθους» στα Τέμπη

Τον πλήρη ιατρικό φάκελο του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, στην οποία βρήκαν τραγικό θάνατο οι περισσότεροι από τους 57 νεκρούς της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, ζήτησε από την πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, με πρωτοβουλία του εισηγητή της πλειοψηφίας, Λάζαρου Τσαβδαρίδη.

Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, πρόσφατα δημοσιεύματα ενημερωτικών ιστοσελίδων ανέφεραν σημαντικά προβλήματα υγείας του μηχανοδηγού (εγκεφαλικά ανευρύσματα), θέτοντας το ερώτημα εάν η ΡΑΣ γνώριζε για την κατάσταση της υγείας του.

Η κυρία Τσιαπαρίκου ανέφερε ότι την ευθύνη για να περάσει τις οφειλόμενες ιατρικές εξετάσεις έχει η σιδηροδρομική επιχείρηση, ότι οι εξετάσεις πραγματοποιούνται από τέσσερις πιστοποιημένους ιατρούς (καρδιολόγο, νευρολόγο-ψυχίατρο, ΩΡΛ και οφθαλμίατρο) και ότι γενικός παθολόγος δίνει την τελική έγκριση. Για τον συγκεκριμένο μηχανοδηγό, είπε πως υπήρχε πιστοποιητικό και ότι κρίθηκε ικανός.

«Για τη ΝΔ δεν φταίει ότι ο Κώστας Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας του σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση, ενδοεπικοινωνία και άλλα, παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Μπορεί να λέει η πρόεδρος της ΡΑΣ ότι ο γιατρός έχει την ευθύνη της υπογραφής του, αλλά και η κυρία Τσιαπαρίκου έχει την ευθύνη της δικής της υπογραφής», δήλωσε ο κ. Τσαβδαρίδης.

Αναφερόμενος σε δύο πιστοποιητικά που ενεχείρισε στην επιτροπή η πρόεδρος της ΡΑΣ, ο βουλευτής της ΝΔ είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί πως «ο κάθε πρόεδρος της ΡΑΣ παίρνει αυτό το έγγραφο, που δεν γράφει τίποτα, που δεν έχει φωτογραφίες, που δεν έχει αριθμό ταυτότητας και δεν ξέρουμε εάν πρόκειται για τον συγκεκριμένο ή για άλλο συνονόματό του».

Ειδικότερα για τα συνοδευτικά έγγραφα, που διαβίβασε ακολούθως η κυρία Τσιαπαρίκου, σημείωσε πως αυτό που προκύπτει από τις φωτοτυπίες είναι ότι στο ένα από τα δύο υπάρχουν υπογραφές τεσσάρων γιατρών και στο άλλο υπογραφές τριών γιατρών.

«Δηλαδή, δώσαμε πιστοποιητικό ικανότητας σε έναν άνθρωπο, που φαίνεται ότι δεν εξετάστηκε τουλάχιστον από έναν γιατρό. Δεν ξέρουμε εάν από αυτά που βλέπουμε, το πρόβλημα υγείας με τους εμβολισμούς, τα εγκεφαλικά ανευρύσματα, έχει επισημανθεί από τους γιατρούς, εάν έχει αναγραφεί στο φάκελο, το πώς έχει προχωρήσει η διαδικασία, ποια είναι η φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε ο συγκεκριμένος. Θεωρώ και καταγγέλλω», συνέχισε ο κ. Τσαβδαρίδης, «ότι η Ρυθμιστική Αρχή έπρεπε να μη μείνει εφησυχασμένη με όλα αυτά τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά, και δεν θέλω να πιστέψω ότι κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβαίνει με τους εξεταστές των μηχανοδηγών, για το εάν ήταν επαρκείς μηχανολογικά».

«Ζητάμε τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρείται υποχρεωτικά στη ΡΑΣ και τον πλήρη ιατρικό φάκελο που τηρεί η Hellenic Train […] για να καταλήξουμε τελικά, εάν αυτός ο άνθρωπος μπορούσε να ανέβει στα τρένα ή δεν μπορούσε και ήταν επικίνδυνος», προσέθεσε.

«Φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς…»

Μύδρους εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή Βασίλης Κόκκαλης, με αφορμή την αμφισβήτηση από τον εισηγητή της ΝΔ  των ιατρικών πιστοποιητικών υγείας του νεκρού μηχανοδηγού.

«Φτάσατε να ενοχοποιήσετε και νεκρούς…», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, προσθέτοντας πως «κάνετε προσπάθεια να ταυτίσετε αυτό το έγγραφο, που είναι ιατρική κρίση, με τη διοίκηση από τη ΡΑΣ».

Ο κ. Κόκκαλης τόνισε επίσης πως αν η ΝΔ θεωρεί πως τα έγγραφα είναι πλαστά, να σταλούν στον αρμόδιο εφέτη – ανακριτή, ενώ τέλος αιτήθηκε να κληθούν ως μάρτυρες οι γιατροί που υπογράφουν τα πιστοποιητικά επάρκειας του μηχανοδηγού.

«Για τη ΝΔ», τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν φταίει ότι ο Κώστας Καραμανλής άλλαξε το όριο ηλικίας του σταθμάρχη, δεν φταίει ότι δεν υπήρχε τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση, ενδοεπικοινωνία και άλλα, παρά μόνο ότι φταίει ο σταθμάρχης ή ενδεχομένως και άλλοι. Να ψάξουμε και για τις ευθύνες αυτών που εξέδιδαν τα πιστοποιητικά υγείας, αλλά περιμένουμε από την κυβέρνηση να δώσει χρόνο, όπως έδωσε σήμερα, για να εξετάσουμε και άλλους μάρτυρες όπως ο συνδικαλιστής Γενηδούνιας», υπογράμμισε ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Επιμένετε στο κυβερνητικό αφήγημα του ανθρώπινου λάθους»

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μιλένα Αποστολάκη, επισήμανε ότι «το ανθρώπινο λάθος ως κυβερνητικό αφήγημα επανέρχεται συστηματικά».

Και προσέθεσε ότι η πλειοψηφία προέταξε την πρόεδρο της ΡΑΣ, ενώ στον κατάλογο μαρτύρων προηγούντο οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Κώστας Αχ. Καραμανλής.

«Η ΝΔ είχε βγάλει συμπέρασμα πριν καταθέσει η μάρτυρας», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η βουλευτής της Νέας Αριστεράς είπε ότι περιμένει «τον ίδιο ζήλο» από την πλειοψηφία για το θέμα της «ρουσφετολογικής» μετάθεσης του σταθμάρχη.

Η εξέταση της προέδρου της ΡΑΣ θα συνεχιστεί αύριο, Τετάρτη, μετά και την προσκόμιση του πλήρους ιατρικού φακέλου του μηχανοδηγού της επιβατικής αμαξοστοιχίας, τον οποίο ζήτησε η εξεταστική επιτροπή.

Σημειώνεται ότι κατά την έναρξη της συνεδρίασης, αναγνώστηκαν επιστολές δύο εκ των μαρτύρων που έχουν κληθεί να καταθέσουν, των Αθ. Βούρδα (ΕΡΓΟΣΕ 2015-17) και Χρ. Διονέλλη (ΕΡΓΟΣΕ 2015-19), με τις οποίες δήλωσαν ότι δεν θα παραστούν, επειδή ελέγχονται από την ευρωπαϊκή Εισαγγελία για τη σύμβαση «717».

Η εξεταστική επιτροπή, ωστόσο, αποφάσισε να τους καλέσει εκ νέου, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματά τους που προκύπτουν από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (κατάθεση υπομνήματος, δικαίωμα σιωπής).

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024