Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυξάνονται κατά 3,46% οι ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Αυξάνονται κατά 3,46% οι ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

Προσαύξηση εισφορών κατά 3,46% με την υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου.

Μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος τεκμηρίων για τον υπολογισμό των εισοδημάτων, το υπουργείο Εργασίας εισάγει ένα ακόμα μέτρο που θα επιβαρύνει τις τσέπες των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνου Τσακλόγλου, το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών προσαυξάνεται κατά 3,46% για το τρέχον έτος και διαμορφώνεται στο ποσό των 7.373,88 ευρώ.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο 4670/2020, οι ασφαλιστικές εισφορές των αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών αναπροσαρμόζονται για το τρέχον έτος με βάση τον μέσο πληθωρισμό του προηγούμενου έτους.

Οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, λέει το υπουργείο Εργασίας

Από το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ότι οι προβλεπόμενες αυξήσεις είναι αρκετά χαμηλές, καθώς η χώρα μας κατάφερε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό σε χαμηλά επίπεδα παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

Οι νέες εισφορές ισχύουν από 1ης Ιανουαρίου 2024 και κλιμακώνονται σε έξι διαφορετικές κλάσεις. Οι ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα την κλάση των εισφορών που θα πληρώνουν.

Ειδικότερα οι ασφαλιστικές κατηγορίες διαμορφώνονται για το 2024 ως εξής:

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη

Θυμίζουμε πως την απόφαση να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την «αντισυνταγματικότητα» του νέου νόμου τεκμαρτής φορολόγησης των επαγγελματιών έλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών-Επιστημόνων-Επαγγελματοβιοτεχνών-Εμπόρων.

«Η απόφαση του συντονιστικού των φορέων είναι από κοινού να προσφύγουμε μαζί δικαστικά σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια», ανακοινώθηκε στις 11 Ιανουαρίου από τον Δημήτρη Βερβεσό, πρόεδρο της Ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.

Κορυφαίοι συνταγματολόγοι της χώρας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Συντονιστικής Επιτροπής, εστίασαν, από τη νομική σκοπιά, στις «μαύρες τρύπες» του νέου νόμου, με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Προκόπη Παυλόπουλο να θέτουν ζήτημα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κατ’ επανάληψη τονίσει πως «η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη».

Sports in

Ολυμπιακός: 41ος ευρωπαϊκός τελικός, 13ος στο πόλο

Το γυναικείο τμήμα πόλο του Ολυμπιακού επικράτησε στον ημιτελικό του LEN Champions League με 16-12 της Ματαρό και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης και στον 41ο συνολικά ευρωπαϊκό τελικό του συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024