Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση - Βρετανία: Οι Αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν δεκάδες παιδιά θύματα εγκληματικού δικτύου

Έκθεση – Βρετανία: Οι Αρχές απέτυχαν να προστατεύσουν δεκάδες παιδιά θύματα εγκληματικού δικτύου

Οι παραλείψεις και η αδυναμία των Αρχών να λάβουν μέτρα προστασίας των παιδιών, τα εξέθεσαν σε απειλές - Συλλήψεις έγιναν, αλλά το κύκλωμα δεν εξαρθρώθηκε ποτέ - Τώρα ζητούν «συγγνώμη» από τα θύματα

Η αστυνομία και οι τοπικές αρχές δεν κατόρθωσαν να προστατεύσουν δεκάδες παιδιά, θύματα επί σειρά ετών εγκληματικού δικτύου εκμετάλλευσης ανηλίκων στην βόρεια Αγγλία, καταγγέλλει ανεξάρτητη έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η έκθεση -η οποία επικεντρώνεται στην περίοδο 2004-2013- εκθέτει με λεπτομέρειες πώς οι πρώτες αποκαλύψεις σχετικά με περιστατικά σεξουαλικής βίας κατά κοριτσιών στη πόλη του Ροσντέιλ «αγνοήθηκαν» τουλάχιστον μέχρι το 2017.

Οι επιθέσεις σε ανήλικα κορίτσια από «οργανωμένη εγκληματική ομάδα» – Τι έδειξε η έκθεση

Μέχρι τότε, η αστυνομία του Μάντσεστερ και οι αρχές είχαν ειδοποιηθεί για τις ενέργειες «οργανωμένης εγκληματικής ομάδας» αποτελούμενης από άνδρες προερχόμενους κυρίως από την νότια Ασία, η οποία διεξήγαγε επιθέσεις κατά κοριτσιών, κυρίως λευκών και προερχόμενων από φτωχές οικογένειες.

Έγιναν συλλήψεις, αλλά δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα που θα έδιναν τέλος στη δράση τους

Αν και στην συνέχεια διενεργήθηκαν έρευνες και πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, η αστυνομία του Μάντσεστερ και οι αρχές του Ροσντέιλ «απέτυχαν» επανειλημμένα να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τον προσδιορισμό των διαστάσεων αυτών των εγκλημάτων, επισημαίνεται στην έκθεση.

Μέχρι σήμερα, η δικαιοσύνη έχει καταδικάσει 42 άνδρες για εγκλήματα σεξουαλικής βίας κατά 13 παιδιών, αλλά η έκθεση εντοπίζει 96 άνδρες που πιθανόν να εξακολουθούν να αποτελούν απειλή, διευκρινίζοντας ότι αυτοί δεν αντιστοιχούν παρά σε ένα μέρος των εμπλεκόμενων στην οργάνωση.

Νάρκωναν και βίαζαν κορίτσια 12 και 13 ετών

Στην έκθεση περιγράφονται οι περιπτώσεις κοριτσιών μόλις 12 ή 13 ετών, οι οποίες ναρκώνονταν και βιάζονταν από άνδρες που πλήρωναν γι’ αυτό, σε δωμάτια επάνω από καταστήματα take away.

Οι παραλείψεις της αστυνομίας και η αδυναμία της να προστατεύσει τα παιδιά, τα εξέθεσαν σε απειλές με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα οι εγκληματίες να κυκλοφορούν ελεύθεροι

«Κατά την διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έρευνα αυτή, η αστυνομία του Μείζονος Μάντσεστερ και το τοπικό συμβούλιο του Ροσντέιλ δεν έδωσαν προτεραιότητα στην προστασία των παιδιών», κατήγγειλε ο Μάλκομ Νιούσομ, συντάκτης της έκθεσης.

«Κατά συνέπεια, τα παιδιά εκτέθηκαν σε απειλές και μέχρι σήμερα πολλοί από τους εγκληματίες δεν έχουν εντοπισθεί».

Δύσκολη η «συγγνώμη» προς τα παιδιά που εγκαταλείφθηκαν από το σύστημα

Ο δήμαρχος του Μείζονος Μάντσεστερ Αντι Μπέρναμ ζήτησε την διεξαγωγή της ανεξάρτητης έρευνας μετά την μετάδοση το 2017 ντοκιμαντέρ του BBC που κατήγγελλε τις παραλείψεις της αστυνομίας με βάση τις μαρτυρίες μίας κοινωνικής λειτουργού και μίας αστυνομικού.

Και οι δύο είχαν απευθυνθεί στην αστυνομία, αλλά δεν εισακούσθηκαν.

«Είναι πολύ δύσκολο να διαβάσει κανείς αυτήν την έκθεση», δήλωσε ο δήμαρχος ζητώντας συγγνώμη από τα θύματα «τα οποία σε τέτοιο βαθμό εγκαταλείφθηκαν από το σύστημα που είχε ως αποστολή την προστασία τους».

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ Στίβεν Γουότσον ζήτησε επίσης συγγνώμη και εξέφρασε την «λύπη» του, δίνοντας παράλληλα την διαβεβαίωση ότι τα μέσα για να καταπολέμηση αυτού του είδους των εγκλημάτων έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια σειρά σκανδάλων σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών έχει συγκλονίσει πολλές βρετανικές πόλεις, ανάμεσά τους το Ρόδεραμ, το Ολντχαμ και την Οξφόρδη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για Λαμία: Χωρίς Κάρμο, Ορτέγκα και Γιόβετιτς (pic)

Έμειναν εκτός για να ξεκουραστούν ενόψει του ημιτελικού με την Άστον Βίλα, όπως επίσης και ο Ντόι με τον Ιμπόρα – Αναλυτικά η αποστολή για το ματς με Λαμία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024