Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Νέα μέθοδος DNA έλυσε οικογενειακό μυστήριο μετά από έναν αιώνα

Αυστραλία: Νέα μέθοδος DNA έλυσε οικογενειακό μυστήριο μετά από έναν αιώνα

Η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη τεχνολογία DNA χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση αγνώστων ανθρώπινων λειψάνων σε ιατροδικαστική έρευνα.

Μία νέα ιατροδικαστική μέθοδος με DNA, έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο σχεδόν 100 χρόνων, καθώς κατάφερε να ταυτοποιήσει έναν βετεράνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχε εξαφανιστεί πριν από σχεδόν έναν αιώνα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων του 2017, ένας ψαροντουφεκάς ανακάλυψε ένα ανθρώπινο κρανίο σε μια απομακρυσμένη παραλία κοντά στο Γουίλσονς Προμ στη νότια ακτή Γκίπσλαντ στης Βικτώρια της Αυστραλίας.

Όπως ήταν φυσικό ξεκίνησαν έρευνες με την αστυνομία να εντοπίζει κάτω από το νερό, έναν σχεδόν άθικτο σκελετό.

Όμως, παρά τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, τα λείψανα, τα οποία ονομάστηκαν «σκελετός του Sandy Point», δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν. Το μόνο που διαπίστωσε η ιατροδικαστική έρευνα, ήταν πως τα οστά άνηκαν σε έναν άνδρα ηλικίας 21 έως 37 ετών.

Σύμφωνα με το news.com.au, μετά από αρκετά χρόνια, η υπόθεση άνοιξε εκ νέου μετά την προσπάθεια μίας ερευνήτριας του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής της Βικτώρια (VIFM), της δρ. Ντάντνα Χάρτμαν, να χρησιμοποιήσει ένα «νέο και αναδυόμενο εγκληματολογικό εργαλείο».

«Περίπου την εποχή που η διαβόητη υπόθεση του Δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ (Golden State Killer), έγινε γνωστή στις ειδήσεις για τη χρήση της εγκληματολογικής/ανακριτικής γενετικής γενεαλογίας (F/IGG) για την ταυτοποίηση του υπόπτου, η λιγότερο γνωστή υπόθεση του Buckskin Girl εξιχνιάστηκε επίσης με την ίδια μέθοδο», έγραψε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Monash.

«Αυτή ήταν μια πραγματική στιγμή που με φώτισε. Πώς θα μπορούσαμε ενδεχομένως να το χρησιμοποιήσουμε… ιδιαίτερα όταν είχαμε εξαντλήσει όλες τις τρέχουσες οδούς έρευνας;», ανέφερε η δρ. Χάρτμαν.

Πώς λύθηκε το μυστήριο 95 ετών

Έτσι η ομάδα της δρ. Χάρτμαν κατάφερε να εξαγάγει DNA από τα λείψανα, το οποίο στη συνέχεια στάλθηκε σε ένα εργαστήριο στο Τέξας, το οποίο παρήγαγε ένα προφίλ για το DNA.

Η «πρώτη φορά» που η ιατροδικαστική γενετική γενεαλογία χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει σε ένα ιατροδικαστικό πόρισμα

Ο «σκελετός του Sandy Point» Πηγή: (news.com.au)

Χρησιμοποιώντας δύο βάσεις δεδομένων γενεαλογίας, το προφίλ DNA του σκελετού αντιστοιχήθηκε με υπάρχοντα αρχεία και στη συνέχεια διαπιστώθηκε συγγένεια με ένα ζωντανό μέλος μίας οικογένειας της Βικτώρια, της Κάθριν Χόγκαν.

Παρέχοντας δείγμα DNA στην αστυνομία, ο σκελετός ταυτοποιήθηκε ως ο προ-θείος της κυρίας Χόγκαν, ο 29χρονος Κρίστοφερ Λουκ Μουρ, που είχε εξαφανιστεί ενώ κολυμπούσε με τον αδελφό του πριν από 95 χρόνια.

Η ιατροδικαστική εξέταση διαπίστωσε ότι ο Μουρ είχε πνιγεί λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της 30ής Δεκεμβρίου 1928, σε δύσκολες συνθήκες.

Ο Κρίστοφερ Λουκ Μουρ με τη σύζυγό του (Πηγή: news.com.au)

Ένας μάρτυρας της εποχής, ο Γουόλτερ Κλαρκ δήλωσε ότι είδε τον Μουρ, «σε ένα μεγάλο θραύσμα» πριν «εξαφανιστεί αμέσως» κάτω από τα κύματα. Ο αγρότης του Γκρίπσλαντ και νεαρός πατέρας είχε καταταγεί σε ηλικία 18 ετών και υπηρέτησε ως πυροβολητής στη 10η Ταξιαρχία Πυροβολικού μεταξύ 1917 και 1919.

«Αυτή ήταν μια εξαιρετική περίπτωση ενός άνδρα που ταυτοποιήθηκε περίπου 95 χρόνια μετά τον πνιγμό του»

Η δρ. Χάρτμαν περιέγραψε την ταυτοποίηση του κ. Μουρ ως ένα «σημαδιακό περιστατικό» για όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα από το 2017 για να δώσουν όνομα στον σκελετό του Sandy Point.

«Ενώ αυτή ήταν μια εξαιρετική περίπτωση ενός άνδρα που ταυτοποιήθηκε περίπου 95 χρόνια μετά τον πνιγμό του, κάθε περίπτωση UHR (αγνώστου ταυτότητας ανθρώπινων λειψάνων) αξίζει να εξεταστεί κάθε οδός για να βοηθηθεί η ταυτοποίησή τους», έγραψε.

«Η μέθοδος F/IGG θα ανοίξει τώρα δρόμους έρευνας για πολλές από αυτές – και γι’ αυτό αγαπώ τη δουλειά που κάνω». Η ίδια δήλωσε ότι αυτή ήταν ενδεχομένως η πρώτη φορά που η τεχνολογία χρησιμοποιήθηκε για τη σύνδεση αγνώστων ανθρώπινων λειψάνων σε ιατροδικαστική έρευνα.

Η Κάθριν Χόγκαν, εγγονή του Μουρ, δήλωσε στο ABC Radio Melbourne ότι ένας ντετέκτιβ την προσέγγισε φέτος για ένα δείγμα για μια «ιστορική» υπόθεση.

«Έμεινα έκπληκτη», είπε.

«Δεν γνωρίζαμε την πραγματική ιστορία … μας έλυσαν ένα οικογενειακό μυστήριο».

Εκδίδοντας ένα επικαιροποιημένο πόρισμα ότι ο σκελετός ήταν πράγματι ο Κρίστοφερ Μουρ, ο πολιτειακός ιατροδικαστής Τζον Κέιν δήλωσε ότι αυτή ήταν η «πρώτη φορά» που η ιατροδικαστική γενετική γενεαλογία χρησιμοποιήθηκε για να βοηθήσει σε ένα ιατροδικαστικό πόρισμα στη Βικτώρια.

«Η ταυτότητα του Μουρ μπόρεσε να προσδιοριστεί μόνο χάρη στο έργο του εξειδικευμένου προσωπικού του VIFM», είπε.

«Η εκτεταμένη εμπειρογνωμοσύνη τους στην αντιστοίχιση DNA και τη χρήση της εγκληματολογικής γενεαλογίας είναι εξαιρετική», κατέληξε.

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024