Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόσο εφικτή είναι η ιδέα της μετατροπής κτιρίων γραφείων σε κατοικίες;

Πόσο εφικτή είναι η ιδέα της μετατροπής κτιρίων γραφείων σε κατοικίες;

Θα λειτουργήσει πράγματι η μετατροπή των γραφείων σε σπίτια; - Θα θέλατε να ζήσετε σε ένα;

Όταν άρχισε να προτείνεται ως λύση για τη στεγαστική κρίση στην Αμερική, κάποιοι το αντιμετώπισαν με έκπληξη, άλλοι με δυσπιστία, πολλοί όμως το υποστήριξαν. Και, πλέον, η ιδέα της μετασκευής επαγγελματικών χώρων που μένουν αναξιοποίητοι σε κατοικίες υιοθετείται από όλο και περισσότερες πόλεις, όπως Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Κλίβελαντ, που δίνουν και κίνητρα για αυτό.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν παρέχει ομοσπονδιακά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

Οι τοπικοί ηγέτες επιταχύνουν τις αλλαγές στους χωροταξικούς και κατασκευαστικούς περιορισμούς.

Αλλά, το ερώτημα, σύμφωνα με το CNN, παραμένει: θα λειτουργήσει πράγματι η μετατροπή των γραφείων σε σπίτια; Και θα θέλατε να ζήσετε σε ένα;

Οι ειδικοί του χώρου των κατασκευών και της πολεοδομίας υποστηρίζουν ότι μπορεί να είναι δύσκολο να μετατραπεί ο χώρος γραφείων σε κατοικήσιμη, συμπαθητική κατοικία, αλλά υπάρχει ένας επείγων λόγος που προσπαθούν.

Περισσότεροι χώροι γραφείων είναι άδειοι στις Ηνωμένες Πολιτείες από ό,τι οπουδήποτε αλλού από το 1979, στον απόηχο των αλλαγών που έφερε η πανδημία, σύμφωνα με τη Moody’s Analytics. Η εξ αποστάσεως εργασία που σε έναν μεγάλο βαθμό διατηρήθηκε και μετά τον κορονοϊό άφησε πίσω της «πύργους ζόμπι».

Την ίδια στιγμή οι υπάρχουσες κατοικίες στις ΗΠΑ υπολείπονται των αναγκών στέγασης κατά περίπου 5,5 εκατ.

Πόσο εφικτή είναι η μετατροπή

«Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο», είπε στο CNN ο Χάρολντ Μπόρντουιν, διευθυντής και συμπρόεδρος της Keen-Summit Capital Partners, η οποία χειρίζεται τις αναδιαρθρώσεις εμπορικών ακινήτων. Σύμφωνα με τον ίδιο, όμως υπάρχουν μια σειρά από εμπόδια.

Δεν υπάρχει τύπος ή κλιμακούμενο μοντέλο για τη μετατροπή ενός γραφείου σε σπίτι, δήλωσε ο Brett Theodos, ανώτερος συνεργάτης του Metropolitan Housing and Communities Policy Center, μέρος του Urban Institute. «Κάθε έργο πρέπει να επανεφεύρει τον τροχό», είπε χαρακτηριστικά για να εξηγήσει ότι η διαδικασία της μετατροπής είναι πολύ πιο δύσκολη από το χτίσιμο από την αρχή.

Τα εμπόδια

Ένας πρώτος λόγος δυσκολίας είναι η γραφειοκρατία και χωροθέτηση

Η αστική δόμηση διέπεται από νόμους περί χωροταξίας, οι οποίοι, στην πιο βασική τους, ακολουθούν μια απλή ιδέα: μόνο ένα είδος κτιρίου – όπως εργοστάσια, πολυκατοικίες, μονοκατοικίες – ανά τμήμα της πόλης.

Τέτοιοι νόμοι αναπτύχθηκαν στην εποχή μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στις ΗΠΑ και άνοιξαν τον δρόμο για το αμερικανικό ιδανικό της δεκαετίας του 1950, το σπίτι με μια μπροστινή βεράντα και την πίσω αυλή σε απόσταση αναπνοής από τη δουλειά. Αλλά η κατάργηση αυτών των περιορισμών δεν είναι εύκολη.

Επιπλέον, οι δημοτικές αρχές ανησυχούν για τις επιπτώσεις στα φορολογικά έσοδα, καθώς ένα γενναίο ποσοστό των εσόδων προέρχεται από τους φόρους εμπορικής ιδιοκτησίας. Συχνά οι πόλεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάσουν τη φορολογική βάση των μεγάλων κτιρίων γραφείων.

Και μια πολυκατοικία, ακόμα κι αν είναι γεμάτη, σίγουρα σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι στον δρόμο, στα εστιατόρια, στα καταστήματα, και άρα λιγότερα φορολογικά έσοδα για τις πόλεις.

Μη επιθυμητές περιοχές για κατοικία

Ακόμη, συχνά οι πρώην τοποθεσίες γραφείων μπορεί να είναι καλά μέρη για να ζήσει κανείς, ειδικά σε πόλεις υψηλής πυκνότητας και περιοχές με αυξανόμενη ζήτηση για κατοικίες όπως το Μανχάταν. Σε άλλες πόλεις, όμως, μπορεί να μην υπάρχουν κοντινά καταστήματα, σχολεία, δημόσια συγκοινωνία.

Οι πόλεις, που επιθυμούν απεγνωσμένα να αυξήσουν τις επιλογές στέγασης για τους κατοίκους και να αναζωογονήσουν το κέντρο τους, έχουν διαπιστώσει ότι οι περιοχές που γειτνιάζουν με τον πυρήνα της πόλης, αλλά όχι στα προάστια, παρουσιάζουν καλές ευκαιρίες.

Χωρίς παράθυρα και μπάνια

Από την άλλη, υπάρχουν και διάφορα εμπόδια που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον σχεδιασμό των κτιρίων. Για παράδειγμα, τα γραφεία δεν έχουν σχεδιαστεί με μπάνια ή τα παράθυρα που διαθέτουν δεν είναι ανοιγόμενα.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, μόνο το 3% των κτιρίων γραφείων της Νέας Υόρκης και το 2% στο κέντρο του Ντένβερ είναι κατάλληλα για μετατροπές κατοικιών.

Ο χώρος γραφείων και τα σπίτια είναι δύο θεμελιωδώς διαφορετικοί τύποι κτιρίων, σύμφωνα με τους κατασκευαστές και τους αρχιτέκτονες. Τα προβλήματα περιλαμβάνουν την έλλειψη φυσικού φωτός, την ανάγκη για μεμονωμένους ελέγχους για τη θέρμανση και τα ύψη οροφής που καθιστούν αδύνατη την αναβάθμιση ηλεκτρικού ρεύματος. Οι δε τροποποιήσεις είναι πολύ ακριβές, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024