Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μητσοτάκης «πολεμάει» το «τέρας της ακρίβειας» που «καλπάζει» - «Δικό σου δημιούργημα», λένε τα κόμματα

Ο Μητσοτάκης «πολεμάει» το «τέρας της ακρίβειας» που «καλπάζει» – «Δικό σου δημιούργημα», λένε τα κόμματα

«Θα τα βάλουμε με το τέρας της ακρίβειας», επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά δεν πείθει πολίτες και αντιπολίτευση

Η ακρίβεια δεν είναι μόνο το βασικότερο πρόβλημα των πολιτών, αλλά και ένα «αγκάθι» στο μαλακό υπογάστριο της κυβέρνησης, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά, γι’ αυτό και θέλει να πείσει ότι μπορεί πραγματικά να «τα βάλει» με το «τέρας», ειδικά μάλιστα όταν σε λίγους μήνες από τώρα έχει μπροστά του ευρωεκλογές.

Γι’ αυτό και μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία αφορούν κυρίως στην επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους στο βρεφικό γάλα, αλλά αφήνουν εκτός τις «τρελές» ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής, με πρώτο και καλύτερο το λάδι, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν θα ανεχτεί τον «πληθωρισμό της απληστίας», σε επίσκεψή του στο Γαλάτσι το Σάββατο, όπου συνομίλησε με πολίτες, μη παραλείποντας να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωκάλπες του Ιουνίου.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το κράτος έχει τους μηχανισμούς να βάλει την αγορά σε τάξη και θα το κάνουμε αυτό για να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τα εισοδήματα των πολιτών, όπως κάνουμε συνέχεια, όταν υπάρχει πλεόνασμα», ανέφερε μάλιστα, παρότι έχει αποδειχθεί ότι ούτε η αγορά μπαίνει εύκολα σε… τάξη, ούτε οι έλεγχοι της κυβέρνησης έχουν σταθεί ικανοί να πατάξουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός κατέγραψε «άλμα» τον Δεκέμβριο κατά 3,5%, ενώ αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα, όπου σημειώνεται αύξηση 58,5% στην τιμή του ελαιόλαδου, 15% στα φρούτα και 14% στα λαχανικά.

«Ράλι» τιμών στα τρόφιμα ταλαιπωρεί τους Έλληνες

Οι μισοί Έλληνες περιμένουν ένα «χειρότερο» 2024

Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, δηλώνει την απαισιοδοξία της για το 2024, ενώ σε ερώτηση ειδικά για τις προσδοκίες ως προς τα οικογενειακά οικονομικά, το 60% απάντησε ότι το 2024 θα είναι χειρότερο ή εξίσου κακό με το 2023.

Χαρακτηριστικό της ψυχολογίας των πολιτών είναι ότι το 42% αναφέρει ως μεγαλύτερο φόβο το να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα και το 24% ένα πρόβλημα υγείας, με το 16% να δηλώνει ότι φοβάται μήπως πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας.

Πιο πολύ φοβούνται τα οικονομικά, παρά τις αρρώστιες…

«Παραδέχεται ότι η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική του»

«’Δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ανεκτό, ίδια προϊόντα να πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα’, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Δηλαδή παραδέχεται ότι τόσο καιρό η ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι δική του», τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης, σημειώνοντας ότι τις επόμενες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της ακρίβειας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρέθεσε μάλιστα μερικά στοιχεία, αναφέροντας πως η Ελλάδα είναι ακριβότερη από την Ευρώπη στο λάδι, στο γάλα, στο τυρί, προϊόντα που παράγονται εδώ. Παράλληλα, το βρεφικό γάλα είναι ως 213% πιο ακριβό από την Ευρώπη, ενώ το λάδι έχει αυξηθεί κατά 212% μέσα σε 14 μήνες.

«Ο πρωθυπουργός έρχεται τώρα και λέει: ‘Εντάξει, αρκετά κλέψατε τους Έλληνες, κλέψτε τους λίγο λιγότερο από εδώ και πέρα’», σχολίασε χαρακτηριστικά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης, τονίζοντας πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ «δε θα έχει χάντρες και καθρεφτάκια, αλλά συγκεκριμένα, αναγκαία, κοστολογημένα μέτρα για μια καλύτερη ζωή».

«Η ακρίβεια συνεχίζει ακάθεκτη με τις ευλογίες Μητσοτάκη»

«Η κυβέρνηση έχει μετατρέψει τον πληθωρισμό σε βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής για να μαζεύει υπερέσοδα, τα οποία αξιοποιεί με πελατειακούς όρους, αντί να ενδυναμώνει το κοινωνικό κράτος με θεσμικές παρεμβάσεις», σημείωσε από την πλευρά της η Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Τομέας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι, ειδικά στα τρόφιμα, η συσσωρευμένη αύξηση της τελευταίας διετίας ανέρχεται στο 26,77%, προσθέτοντας ότι αποτελεί μια «συνεχιζόμενη αφαίμαξη» των εισοδημάτων της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και ιδίως των πιο αδύναμων.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «καταγεγραμμένα πλέον φαινόμενα κερδοσκοπίας», καθώς και για «ατιμώρητους κερδοσκόπους», αφού η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί τα πορίσματα των ελέγχων με τα ονόματα των προϊόντων.

Και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιμένει στις ίδιες «αποτυχημένες συνταγές, με μοναδικό της ενδιαφέρον τη διάσωση της επικοινωνιακής της εικόνας», την ώρα που παραμένουν «ασύδοτες οι τράπεζες, να κερδοσκοπούν από το άνοιγμα των επιτοκίων, τα ενοίκια να είναι απαγορευτικά ιδίως για τα νέα ζευγάρια, με πολλαπλάσιες αυξήσεις στο βρεφικό γάλα συγκριτικά με άλλες χώρες».

«Προπέτασμα καπνού τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια»

«Προπέτασμα καπνού για να αποπροσανατολίσει απ’ τα πραγματικά αίτια της φτώχειας, δηλαδή τους χαμηλούς μισθούς, την πανάκριβη ‘πράσινη’ ενέργεια, τα διεθνή καρτέλ, τα τεράστια κέρδη των εφοπλιστών και της μεταφορικής αλυσίδας, τον πληθωρισμό της ΕΚΤ, την τεράστια κυβερνητική φοροληστεία», χαρακτήρισε τα κυβερνητικά μέτρα κατά της ακρίβειας το ΚΚΕ.

Και τόνισε πως «η κυβέρνηση της ΝΔ ‘παίζει’ με το ‘πλαφόν’ σε ορισμένα εμπορεύματα που, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι αν οδηγήσει σε κάποιες ελάχιστες μειώσεις, την ίδια στιγμή θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις σε άλλα».

Η κυβέρνηση «κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ¼ της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η ΝΔ για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα», σημείωσε ο Περισσός. κάνοντας λόγο για «κυβερνητική κοροϊδία» αναφορικά με τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που είναι «το 0,1% του ετησίου τζίρου τους».

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024