Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί δεν αναμένονται επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024

Γιατί δεν αναμένονται επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων το 2024

Η δυναμική του πληθωρισμού παρουσιάζει μια μικτή εικόνα

Η Consensus Economics στην πρόσφατη έκθεσή της για τις χώρες G7 & Western Europe (Ιανουάριος 2024) υπογραμμίζει μια αλλαγή στις οικονομικές προβλέψεις αναφέροντας ότι η περίοδος έως το 2025 σηματοδοτεί μια περίοδο επαναξιολόγησης της παγκόσμιας οικονομικής πορείας. Ειδικότερα, υπάρχει μια εξασθένιση του κλίματος όσον αφορά την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2024 σε ορισμένες χώρες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε προς το τέλος του 2023, ενδεχομένως και να μειώθηκε σε ορισμένες περιοχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, παρουσίασαν πιο ισχυρές επιδόσεις από ό,τι αρχικά αναμενόταν το 2023, γεγονός που οδήγησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για το ΑΕΠ του 2024. Αντιθέτως, οι οικονομικές προοπτικές της Σουηδίας επιδεινώθηκαν, επιδεινούμενες από τις επίμονες προκλήσεις από τον πληθωρισμό.

Εξωτερικοί παράγοντες όπως ο κρύος καιρός στη Δυτική Ευρώπη, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και οι ανησυχίες για την ενέργεια έχουν περιπλέξει περαιτέρω το οικονομικό τοπίο. Οι εξελίξεις αυτές, μαζί με τις πολιτικές και δημοσιονομικές αβεβαιότητες, έχουν τροφοδοτήσει τις εικασίες της αγοράς σχετικά με πιθανές μειώσεις των επιτοκίων πολιτικής.

1. Δείκτες Παρακολούθησης της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής Οικονομίας


Η δυναμική του πληθωρισμού παρουσιάζει μια μικτή εικόνα. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) επιταχύνθηκε στο 2,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 2,4% το Νοέμβριο, με τον ετήσιο μέσο όρο να διαμορφώνεται προκαταρκτικά στο 5,5%. Ο πληθωρισμός αυτός οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδράσεις της ενεργειακής βάσης στη Γερμανία.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2,2% για μεγάλο μέρος του 2024, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Consensus Economics. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προβλέπει ότι ο ΕνΔΤΚ θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,7% το 2024 και στο 2,1% το 2025. Τα στοιχεία αυτά υποδηλώνουν ότι οι επιθετικές μειώσεις των επιτοκίων είναι απίθανες φέτος λόγω του επίμονου πληθωρισμού. Επιπλέον, η Consensus Economics προβλέπει μέτριες μειώσεις των επιτοκίων, αρχής γενομένης γύρω στον Ιούνιο του 2024.

Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εκπαίδευσης (E-learning) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Βάση Δεδομένων για Οικονομικές Προβλέψεις

Επιστημονικός Υπεύθυνος Π.Ε. Πετράκης (Καθηγητής),

Συνεργάτες Δρ. Π.Χ. Κωστής και Δρ. Κ.Η. Καυκά με ομάδα ερευνητών

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024