Δευτέρα 15 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρωτιά για τη Microsoft - Εκθρόνισε την Apple σε αξία

Πρωτιά για τη Microsoft – Εκθρόνισε την Apple σε αξία

H κεφαλαιοποίηση της Microsoft διαμορφώθηκε στα 2,887 τρισ. δολάρια έναντι 2,875 της Apple

Η χρηματιστηριακή αξία της Microsoft ξεπέρασε αυτή της Apple για πρώτη φορά από το 2021 την περασμένη εβδομάδα, καθιστώντας την,  την πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, καθώς οι ανησυχίες για τη ζήτηση έπληξαν τις μετοχές της κατασκευάστριας εταιρείας των iPhone.

Συγκεκριμένα, η κεφαλαιοποίηση της Microsoft διαμορφώθηκε στα 2,887 τρισ. δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Αντίστοιχα, η κεφαλαιοποίηση της Apple ήταν 2,875 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οπως αναφέρει το Reuters οι ανησυχίες για τη ζήτηση των smartphones έχουν οδηγήσει τις μετοχές της Apple σε πτώση 3% μέχρι στιγμής το 2024, μετά από ράλι ανόδου 48% πέρυσι.

Οι αναλυτές, βλέπουν για τη Microsoft ότι  θα παρουσιάσει αύξηση των εσόδων της κατά 16% στα 61,1 δισ. δολάρια

Η Microsoft έχει αυξηθεί κατά περίπου 3% μέχρι σήμερα, μετά από άνοδο 57% το 2023, σε ένα ράλι που οφείλεται εν μέρει στην πρωτοπορία της στη γεννετική τεχνητή νοημοσύνη μέσω της επένδυσης στην OpenAI, την κατασκευάστρια εταιρεία του ChatGPT.

Η πτώση στην αγορά της Κίνας

Η κεφαλαιοποίηση της Apple κορυφώθηκε στα 3,081 τρισεκατομμύρια δολάρια στις 14 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την LSEG, εταιρία ανάλυσης δεδομένων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Microsoft έχει ενσωματώσει την τεχνολογία της OpenAI σε όλη τη σουίτα λογισμικού παραγωγικότητας, μια κίνηση που βοήθησε στην ανάκαμψη της επιχείρησής της στο cloud-computing το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Το προβάδισμά της στην τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε επίσης την ευκαιρία να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Google στην αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Η Apple, εν τω μεταξύ, έχει να αντιμετωπίσει τη «χλιαρή» ζήτηση, μεταξύ άλλων και για το iPhone καθώς η ζήτηση στην Κίνα, μια σημαντική αγορά, έχει υποχωρήσει και μάλιστα τη στιγμή που η οικονομία της χώρας ανακάμπτει αργά από την πανδημία COVID-19 και μια αναγεννημένη Huawei «διαβρώνει» το μερίδιο αγοράς της.

Οι πωλήσεις του ακουστικού μικτής πραγματικότητας Vision Pro της Apple ξεκινούν στις 2 Φεβρουαρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σηματοδοτώντας το μεγαλύτερο λανσάρισμα προϊόντος της Apple από το iPhone το 2007. Ωστόσο, η UBS σε έκθεσή της αυτή την εβδομάδα εκτίμησε ότι οι πωλήσεις του Vision Pro θα είναι “σχετικά ασήμαντες” για τα κέρδη ανά μετοχή της Apple το 2024.

Ο διαγκωνισμός των δύο εταιριών

Μερικές φορές από το 2018, η Microsoft έχει πάρει για λίγο το προβάδισμα έναντι της Apple ως η πολυτιμότερη εταιρεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το 2021, όταν οι ανησυχίες σχετικά με τις ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 έπληξαν την τιμή της μετοχής του κατασκευαστή των iPhone.

Και οι δύο τεχνολογικές μετοχές φαίνονται σχετικά ακριβές όσον αφορά την τιμή προς τα αναμενόμενα κέρδη τους, μια συνήθης μέθοδος αποτίμησης των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιρειών.

Η Apple διαπραγματεύεται με μελλοντικό PE 28, πολύ πάνω από τον μέσο όρο των 19 τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG. Η Microsoft διαπραγματεύεται περίπου 32 φορές τα μελλοντικά κέρδη, πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών που είναι 24.

Στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή της τον Νοέμβριο, η Apple έδωσε μια πρόβλεψη πωλήσεων για το τρίμηνο των διακοπών που δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες της Wall Street, η οποία κυρίως οφείλονταν στην αδύναμη ζήτηση για iPads και wearables.

Οι αναλυτές κατά μέσο όρο βλέπουν την Apple να καταγράφει έσοδα αυξημένα κατά 0,7% στα 117,9 δισ. δολάρια για το τρίμηνο Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την LSEG. Αυτό θα σηματοδοτούσε την πρώτη αύξηση των εσόδων της σε ετήσια βάση σε τέσσερα τρίμηνα. Η Apple ανακοινώνει τα αποτελέσματά της την 1η Φεβρουαρίου.

Για τη Microsoft βλέπουν ότι  θα παρουσιάσει αύξηση των εσόδων της κατά 16% στα 61,1 δισ. δολάρια, ενισχυμένη από τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της επιχείρησής της στο cloud.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Επιστροφή «βόμβα» στην Premier League

Ποια ομάδα της Premier League προσέγγισε τον Ζοσέ Μουρίνιο και προσπαθεί να τον πείσει να επιστρέψει στην Αγγλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 15 Απριλίου 2024