Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζέριαν Γκραντ: Ο «κρυπτονίτης» των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης (vids)

Τζέριαν Γκραντ: Ο «κρυπτονίτης» των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης (vids)

Ο Τζέριαν Γκραντ έχει «σβήσει» τους καλύτερους γκαρντ της Euroleague, αποτελεί το σημαντικότερο «όπλο» του Εργκίν Αταμάν στην άμυνα και το «κλειδί» στο εντυπωσιακό 7/8 που «εκτόξευσε» το τριφύλλι.

Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει μια τεράστια επένδυση το περασμένο καλοκαίρι με σκοπό να επιστρέψει στο υψηλότερο επίπεδο και να διεκδικήσει όλους τους τίτλους, αλλά και το Final Four της Euroleague.

Οι πράσινοι αν και δεν είχαν καλό ξεκίνημα στη χρονιά και αντιμετώπισαν αρκετά θέματα τραυματισμών, αλλά και ομοιογένειας, το τελευταίο δίμηνο έχουν ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση τους, κερδίζουν σχεδόν όλα τα παιχνίδια τους και αποτελούν ξανά μια ομάδα που «τρομάζει». Ειδικά στο ΟΑΚΑ.

Ο Τζέριαν Γκραντ τα κάνει όλα και… συμφέρει

Τελευταίο θύμα της ομάδας του Εργκίν Αταμάν ήταν η Μονακό, με το τριφύλλι να κάνει «θρύψαλα» την παρέα του Μάικ Τζέιμς στο ΟΑΚΑ, επικρατώντας με το εμφατικό 88-63, να ανεβαίνει στο 13-8 και να πατάει ακόμη πιο γερά στην πρώτη τετράδα.

Η απίστευτη ευστοχία έξω από τη γραμμή του τρίποντου, η… αύρα του ΟΑΚΑ και κυρίως η απίθανη άμυνα που έπαιξαν οι πράσινοι διέλυσαν τη Μονακό, αλλά και όλες τις ομάδες που έχουν βρεθεί στο… διάβα της ομάδας του Αταμάν. Το «κλειδί» σε όλο το αμυντικό πλάνο του Τούρκου έχει ονοματεπώνυμο. Και αυτό είναι Τζέριαν Γκραντ, με τον Αμερικανό γκαρντ που ήρθε το καλοκαίρι, να κάνει τα πάντα στον Παναθηναϊκό φέτος, αλλά το σημαντικότερο να είναι ο ρόλος του στην άμυνα.

Η «σκυλίσια» άμυνα σε Τζέιμς και Λάρκιν

Ο Γκραντ αναλαμβάνει να «σβήσει» τον κορυφαίο γκαρντ της αντίπαλης ομάδα και όχι απλά φέρνει εις πέρας τις αποστολές που του αναθέτει ο Αταμάν, αλλά συμβάλλει τα μέγιστα και στην επίθεση. Κόντρα στη Μονακό ο Αμερικανός πήγε πάνω στον Μάικ Τζέιμς και τον έκανε φύλλο και φτερό. Ο σούπερ σταρ της ομάδας του Πριγκιπάτου είχε 11 πόντους σε 36 λεπτά, πολλές λάθος αποφάσεις με 6 λάθη και 4/17 σουτ και ο Γκραντ πιστώνεται ένα μεγάλο κομμάτι της νίκης.

Δύο 24ωρα πριν ο Γκραντ είχε αναλάβει ξανά το μαρκάρισμα του καλύτερου παίκτη του αντιπάλου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν ο Σέιν Λάρκιν κόντρα στην Εφές, ο Παναθηναϊκός νίκησε πιο δύσκολα, αλλά ο Γκραντ πάλι ήταν «βδέλλα» στον συμπατριώτη του. με αποτέλεσμα να τελειώσει το ματς με 9 πόντους μόλις σε 33 λεπτά και μόλις 3/9 σουτ εντός πεδιάς.

«Έσβησε» Χάουαρντ, Τζόουνς και άφησε στο μηδέν τον Τεόντοσιτς

Ο Γκραντ μπορεί να έκανε πράγματα και θαύματα κόντρα σε Τζέιμς και Λάρκιν, που είναι στο τοπ επίπεδο, όμως η παράσταση που έδωσε αμυντικά κόντρα στον Μίλος Τεόντοσιτς και στο ματς με τον Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ δεν υπάρχει.

Ο Αμερικανός πήγε στο μαρκάρισμα του και κράτησε τον πολύπειρο Σέρβο στους μηδέν πόντους με μόλις 2 σουτ, 3 ασίστ και 2 λάθη σε 19 λεπτά συμμετοχής. Για αυτό τον λόγο και οι πράσινοι επικράτησαν εύκολα με 82-65 με τον Τεόντοσιτς να κάνει το χειρότερο του παιχνίδι φέτος. Την ίδια ώρα μάλιστα ο Γκραντ είχε 14 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 26 λεπτά και 19 στο σύστημα αξιολόγησης.

Τα επόμενα δύο παιχνίδια των πράσινων ήταν στην Ισπανία στην πρώτη «διαβολοβδομάδα» του 2024, κόντρα στην Μπασκόνια και τη Βαλένθια. Στη χώρα των Βάσκων ο Παναθηναϊκός μπορεί να γνώρισε την ήττα γιατί «αυτοκτόνησε» στο φινάλε, όμως και πάλι ο Γκραντ έκανε τη δουλειά που του ανέθεσε ο Αταμάν.

Πήγε πάνω στον απίθανο Μάρκους Χάουαρντ, που φέτος δεν σταματάει να σκοράρει, έχοντας 18.4 πόντους μέσο όρο στη Euroleague. Ο Αμερικανός γκαρντ των πράσινων λοιπόν πήγε πάνω του και σε 21 λεπτά είχε 9 πόντους με 3/9 σουτ και 3 λάθη, ενώ ο ίδιος ο Γκραντ προσέφερε 9 πόντους, 5 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 ριμπάουντ και 17 στο σύστημα αξιολόγησης.

Στη Βαλένθια από την άλλη που οι πράσινοι έφυγαν με νίκη 82-81, ο Γκραντ πήγε πάνω στον Κρις Τζόουνς και τον κράτησε στους 10 πόντους σε 29 λεπτά, ενώ μοίρασε 4 ασίστ και έκανε 2 λάθη σε μια εμφάνιση κάτω του μετρίου. Από την άλλη, ο ίδιος είχε σε 37 (!) λεπτά 13 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο και 17 στο σύστημα αξιολόγησης!

H Αρμάνι και η «βρώμικη» δουλειά

Τέλος, ακόμη και στο ματς με την Αρμάνι, που ο Παναθηναϊκός πήρε διπλό με 76-68 ο Γκραντ πήγε στους Μπίλι Μπαρόν και Ντεβόν Χολ και ο πρώτος σκόραρε 4 πόντους μόλις, ενώ ο δεύτερος σκόραρε 3 σε μια από τις χειρότερες εμφανίσεις του φέτος, με τον Γκραντ από την πλευρά του να έχει 10 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ κόντρα στους Ιταλούς σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Γενικότερα, αν κοιτάξει κανείς τα νούμερα και τη στατιστική του είναι πολύ καλά, όμως δεν δείχνουν και πάλι την πραγματική του αξία και προσφορά του μέσα στο παρκέ, αφού στα τελευταία 7 παιχνίδια έχει κάνει όλη τη «βρώμικη» δουλειά κόντρα στους καλύτερους παίκτες των αντιπάλων. Και ο Παναθηναϊκός σε αυτό το διάστημα έχει 6 νίκες και βρίσκεται στην πρώτη τετράδα, με τον Αταμάν να μιλάει αναπόφευκτα με τα καλύτερα λόγια για τον Γκραντ.

Τα στατιστικά του Γκραντ στη Euroleague

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024