Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Πέρασε» την 7η αξιολόγηση του ΔΝΤ η Αργεντινή και αναμένει 3,3 δισ. δολάρια

«Πέρασε» την 7η αξιολόγηση του ΔΝΤ η Αργεντινή και αναμένει 3,3 δισ. δολάρια

Η Αργεντινή θα χρησιμοποιήσει το ποσό των 3,3 δισ. δολαρίων για να πληρώσει προηγούμενα δάνεια του ΔΝΤ

Σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξε η Αργεντινή σχετικά με την έβδομη αξιολόγηση του προγράμματος ύψους 44 δισ. δολαρίων της χώρας, σύμφωνα με πηγή που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της και την οποία επικαλείται το Bloomberg.

Με μια λιτή δήλωση το γραφείο Τύπου του προέδρου Χαβιέρ Μίλεϊ, σε μία πρόταση είπε ότι η συμφωνία θα ανακοινωθεί, αφού οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες, χωρίς να διευκρινίσει τον χρόνο ή το είδος της συμφωνίας. Εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν σχολίασε τη δήλωση της Αργεντινής.

Η Wall Street έδειξε γρήγορα την υποστήριξή της στη συμφωνία. Λίγο μετά την ανακοίνωσή της, η τιμή των ομολόγων αναφοράς της χώρας σε δολάρια που λήγουν το 2030 σκαρφάλωσαν περίπου 1,3 σεντς και διαπραγματεύτηκαν σε περίπου 39 σεντς του δολαρίου, σύμφωνα με τα ενδεικτικά στοιχεία τιμών που συγκέντρωσε το Bloomberg, αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο άλμα από τις 24 Νοεμβρίου.

Τι σημαίνει η συμφωνία με το ΔΝΤ

Εφόσον εγκριθεί από το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ, θα αποδεσμευθούν περίπου 3,3 δισ. δολάρια, τα οποία η κυβέρνηση Μίλεϊ θα αξιοποιήσει με τη σειρά της για να αποπληρώσει προηγούμενα χρέη προς το ΔΝΤ που λήγουν στο τέλος του μήνα και μετά. Γενικότερα, η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού δίνει χρόνο στον Μιλέι για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το τρέχον πρόγραμμα που μεσολάβησε ο προκάτοχός του ή θα διαπραγματευτεί ένα νέο.

Η συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού έρχεται μετά την επίσκεψη ανώτερων αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αργεντινή για διαπραγματεύσεις, μια θετική εξέλιξη σε συμβολικό επίπεδο, αφού οι συνομιλίες διεξάγονταν σχεδόν εξ ολοκλήρου εκτός της χώρας για χρόνια, καθώς υπήρχαν εντάσεις μεταξύ του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και της ηγεσίας του Ταμείου.

Πριν από αυτόν τον γύρο των συνομιλιών με το ΔΝΤ, η ομάδα του Μίλεϊ, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομίας Λουίς Καπούτο, πρότεινε μέτρα λιτότητας, μαζική απορρύθμιση και προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματος κατά 54% με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας που βρίσκεται σε κρίση. Παρόλα αυτά, η νομισματική πολιτική παραμένει σημείο διαφωνίας: Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ επιμένουν εδώ και καιρό τα επιτόκια να παραμένουν πάνω από τον πληθωρισμό- η κεντρική τράπεζα άλλαξε το μέσο αναφοράς της τον περασμένο μήνα- οδηγώντας σε απότομη μείωση του επιτοκίου παρά την καλπάζουσα άνοδο των τιμών.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας συνεχίζουν να διατηρούν το νομισματικό σύστημα που κληρονομήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αφήνοντας το πέσο να υποτιμάται αργά μόνο κατά 2% το μήνα. Οι αναλυτές λένε ότι αυτός ο ρυθμός δεν θα διαρκέσει πολύ με τον πληθωρισμό στα τρέχοντα επίπεδα και το παράλληλο πέσο να αρχίζει να πωλείται και πάλι τον Ιανουάριο.

Ο μήνας του μέλιτος

Μέχρι στιγμής, ο Μίλεϊ και το ταμείο βρίσκονται στο μήνα του μέλιτος. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επικρότησε τις πρώτες του κινήσεις και κορυφαία μέλη της οικονομικής ομάδας του προέδρου συναντήθηκαν ακόμη και με ανώτερους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ κατά τον πρώτο μήνα της θητείας του προέδρου. Ο Μίλεϊ έφτασε στο σημείο να πει ότι το ΔΝΤ «μας βλέπει ως ήρωες» λόγω του προγράμματος του με γνώμονα τη λιτότητα.

Ενώ ο Μιλέι απολαμβάνει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον, τα φιλικά προς την αγορά μέτρα του για τη διόρθωση της οικονομίας της Αργεντινής συνεπάγονται σοβαρό οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες και οι δημόσιες αντιδράσεις έχουν ήδη ξεσπάσει. Τα εργατικά συνδικάτα οργανώνουν  γενική απεργία  για τις 24 Ιανουαρίου, ενώ οι σκηνές με τους κατοίκους του Μπουένος Άιρες να χτυπούν κατσαρόλες και τηγάνια σε πείσμα της εκστρατείας λιτότητας του έχουν γίνει ρουτίνα. Ο πληθωρισμός ξεπέρασε πιθανότατα το 200% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ιδιωτικές εκτιμήσεις, καθώς ο Μίλεϊ κατάργησε τους ελέγχους των τιμών εν μέσω της υποτίμησης του πέσο.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ξανά και ξανά: Η Marca «έντυσε» πάλι τον Μεντιλίμπαρ δαφνοστεφανωμένο έφηβο (pic)

Όπως με τη Φενέρ. Έτσι και με τη Βίλα. Η Marca επέλεξε τον ίδιο τρόπο για να συγχαρεί Ολυμπιακό και Μεντιλίμπαρ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024